Σάββατο 7 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 8 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
«Χάθηκε η μπάλα» για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό

Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις του αθλητικού κόσμου στα νέα κυβερνητικά μέτρα κατά της εξάπλωσης της νόσου Covid-19, με τα οποία μεταξύ άλλων ουσιαστικά μπαίνει σε lockdown ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, σε αντίθεση με τον επαγγελματικό και ιδιαίτερα τα ομαδικά αθλήματα (Super League 1, Basket League, διοργανώσεις της UEFA, Ευρωλίγκα, FIBA Champions League), που βάσει της κυβερνητικής απόφασης συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά.

Στο επίκεντρο των αντιδράσεων τίθεται η μεροληπτική στάση της κυβέρνησης σχετικά με τα αθλήματα, τις προπονήσεις και τη χρήση των εγκαταστάσεων. Επίσης το γεγονός ότι μια δεύτερη καραντίνα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό σε διάστημα λίγων μηνών θα αποτελέσει ουσιαστικά τη χαριστική βολή σε βάρος του, οξύνοντας περαιτέρω τα ήδη πολλά και σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια και τα οποία απειλούν μέχρι και με εξαφάνιση πλήθος σωματείων - πολύ περισσότερο που οι συνέπειες της πανδημίας και της πρώτης καραντίνας στον αθλητισμό ήδη έχουν προκαλέσει βαρύ πλήγμα σε σωματεία, αθλούμενους και εργαζομένους στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Χωρίς οργανωμένο σχέδιο στήριξης

Το δεύτερο κύμα στην Ελλάδα ανέδειξε ότι παρά τις κυβερνητικές μεγαλοστομίες, ο ερασιτεχνικός αθλητισμός ήδη από το καλοκαίρι, με την εφαρμογή της απόφασης για επανέναρξη των αθλητικών εκδηλώσεων, βρέθηκε στο έλεος της πανδημίας. Χωρίς ουσιαστικά μέτρα και σχέδιο στήριξης, παρά μόνο με κάποια γενικά μέτρα προστασίας και ιατρικά πρωτόκολλα, ενώ η κυβέρνηση μετέθετε τις ευθύνες για ασφαλή επανεκκίνηση στις ομοσπονδίες ή στις διοργανώτριες αρχές.


Επίσης η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη τους προβληματισμούς και τις προτάσεις των αθλητικών φορέων για την επανεκκίνηση του αθλητισμού το καλοκαίρι, ούτε για τη συνέχεια και την προστασία του ενόψει του δεύτερου κύματος. Χρειάστηκε να περάσουν λίγες βδομάδες - ή ακόμα και μέρες - μετά την επανέναρξη προκειμένου να αναδειχθούν οι μεγάλες ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό (μάσκες, αντισηπτικά, γάντια κ.λπ.), που οδήγησαν σε αδυναμία εφαρμογής των ιατρικών πρωτοκόλλων.

Ειδικά στα αθλητικά σωματεία, τα μέλη τους, οι αθλούμενοι και οι οικογένειές τους υποχρεώθηκαν για πολλοστή φορά να βάλουν το χέρι στην τσέπη για την προμήθεια υγειονομικού υλικού, προκειμένου να τηρηθούν τα πρωτόκολλα και να συνεχιστεί η αθλητική δραστηριότητα.

Τα νέα δεδομένα

Με τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει το δεύτερο κύμα της πανδημίας, τα πράγματα φαντάζουν ακόμα πιο δύσκολα για σωματεία και αθλούμενους, που βλέπουν τη χρονιά εκτός απροόπτου να χάνεται, με σημαντικές συνέπειες και για το μέλλον. Την ίδια στιγμή, παρά την αναδίπλωση της κυβέρνησης, μετά και τις έντονες αντιδράσεις στις αρχές της περασμένης βδομάδας, και τις διαβεβαιώσεις ότι είναι ανοιχτή σε προτάσεις για αθλήματα και κατηγορίες όπου έχει ανασταλεί η δραστηριότητα, η πραγματικότητα δεν μοιάζει ρόδινη για τα σωματεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα κι αν επιτραπεί η δραστηριότητα, πολύ λίγα είναι τα σωματεία ή οι ομοσπονδίες που μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος των εβδομαδιαίων τεστ για κορονοϊό που επιβάλλει το πρωτόκολλο για τη διεξαγωγή αθλητικής δραστηριότητας μέχρι τις αρχές Δεκέμβρη (σύμφωνα με τα μέτρα). Οπως ξεκαθάρισε ουσιαστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κατά τη σύσκεψη της Τρίτης 3/11, η τήρηση πρωτοκόλλων αντίστοιχων με αυτά που εφαρμόζουν οι ΠΑΕ της Super League 1 αποτελεί κριτήριο για τη δραστηριότητα και σε άλλα αθλήματα.

Οι υποσχέσεις ...ξέμειναν στο Μητρώο

Ακόμα και οι υποσχέσεις του υφυπουργού Αθλητισμού, τον περασμένο Μάη, για οικονομική στήριξη των σωματείων απέναντι στις συνέπειες της πανδημίας, έχουν παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες. Λίγο πριν από το τέλος του 2020, τα 12 εκατομμύρια ευρώ που είχε τάξει στα μέσα της χρονιάς έμειναν στο επίπεδο της υπόσχεσης.

Για τη μη καταβολή του συγκεκριμένου ποσού, ο υφυπουργός επικαλέστηκε τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των εγγραφών στο Αθλητικό Μητρώο, απαντώντας - και μάλιστα με προκλητικό ύφος - σε σχετική Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης. Μετά τις αντιδράσεις, σε μήνυμά του διευκρίνισε ότι η οικονομική ενίσχυση θα καταβληθεί σε όσα σωματεία έχουν πραγματοποιήσει προεγγραφή στο Μητρώο, ακόμα κι αν δεν έχουν πάρει την τελική έγκριση.

Ας σημειωθεί πάντως ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΑ, μέχρι σήμερα 5.390 σωματεία άνοιξαν καρτέλα στο Μητρώο, τα 4.987 προχώρησαν σε αίτηση και μόλις τα 206 ολοκλήρωσαν την διαδικασία. Τα τελευταία είναι αυτά που θεωρούνται από την κυβέρνηση «νόμιμα».

Την ίδια ώρα, ούτε το μέρος της επιχορήγησης για το 2020 που έχει δοθεί μέχρι τώρα μπορεί να αποτελέσει λύση στα προβλήματα των σωματείων, καθώς πρόκειται για ψίχουλα, με την κυβέρνηση της ΝΔ να συνεχίζει την πολιτική «πετσοκόμματος» των επιχορηγήσεων που είχαν εφαρμόσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ. Από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, άλλωστε, η κυβέρνηση με διάφορα άλλοθι ουδέποτε απευθύνθηκε στις αθλητικές ομοσπονδίες για τα δικά τους μητρώα σωματείων, προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα της ενίσχυσης των σωματείων.

ΚΚΕ: Δικαιολογημένες οι αντιδράσεις του αθλητικού κόσμου

Για τα νέα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης στον αθλητισμό, το ΚΚΕ με σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ χαρακτήρισε δικαιολογημένες τις αντιδράσεις του αθλητικού κόσμου, εστιάζοντας στις πολλές και σημαντικές συνέπειες που θα έχουν τα μέτρα σε αθλούμενους, σωματεία και εργαζομένους στον αθλητισμό:

«Οι αποφάσεις της κυβέρνησης να κλείσει, χωρίς καμία διάκριση, σχεδόν το σύνολο του ερασιτεχνικού αθλητισμού, προκάλεσε δικαιολογημένα την αντίδραση του αθλητικού κόσμου, ενώ την ίδια στιγμή προκλητικά αποφάσισε να επιτρέψει στα επαγγελματικά πρωταθλήματα Super League1 και Βasket League να συνεχίσουν, με την αιτιολογία ότι έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν τεστ.

Αυτές οι αποφάσεις προκαλούν ένα γενικευμένο lockdown στον αθλητισμό, ακόμα και σε αθλήματα όπου θα μπορούσαν να τηρηθούν υγειονομικά πρωτόκολλα, στερώντας χιλιάδες παιδιά από την άσκηση, που είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες. Επίσης αφήνουν απέξω εκατοντάδες αμειβόμενους - και μάλιστα με χαμηλούς μισθούς - αθλητές και αθλήτριες, που θα βρεθούν χωρίς κανένα εισόδημα και με σοβαρούς κινδύνους τραυματισμών όταν θα επανέλθουν στην ενεργό δράση. Το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί με ευθύνη του κράτους και με τη διενέργεια των απαραίτητων τεστ.

Την ίδια ώρα οι προπονητές, οι εργαζόμενοι και οι διοικήσεις τους προσπαθούν να κρατήσουν όρθια τα αθλητικά σωματεία, ιδιαίτερα για τις μικρές ηλικίες, περιμένοντας ακόμα την οικονομική στήριξη που τους υποσχέθηκε η κυβέρνηση από το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Ολο το προηγούμενο διάστημα οι άνθρωποι του αθλητισμού σε κάθε ομοσπονδία, σε κάθε άθλημα, με ευθύνη τήρησαν τα ιατρικά πρωτόκολλα και σε συνεργασία με τα στελέχη της ΓΓΑ διαμόρφωσαν ένα εγγυημένο περιβάλλον για τους αθλητές. Αυτό το δυναμικό, που έχει αποκτήσει πείρα και γνώση, αποτελεί εγγύηση για να τηρηθούν και τώρα όλα τα μέτρα προστασίας, φυσικά με την απαραίτητη προσαρμογή και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε αθλήματος, όπως ακριβώς επιτρέπεται η φυσική αγωγή στα σχολεία, με όρους και προϋποθέσεις που τηρούνται αυστηρά από τους εκπαιδευτικούς. Οπου αυτό δεν είναι εφικτό, θα πρέπει να προχωρήσει η οικονομική στήριξη του κράτους στα σωματεία, πολλά από τα οποία βρίσκονται στο "χείλος του γκρεμού"».

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αθήνας, ζητώντας να στηριχθούν από το κράτος τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία που βιώνουν τις συνέπειες της πανδημίας.


Μπ. Τσ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδήλωση για τον αθλητισμό που έχουμε ανάγκη(2023-03-30 00:00:00.0)
«Πράσινο φως» για επιστροφή στις προπονήσεις(2021-02-18 00:00:00.0)
Κυβερνητικά ...ψίχουλα, μακριά από τις πραγματικές ανάγκες(2020-06-04 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση αγνόησε τις προτάσεις των φορέων του Αθλητισμού(2020-05-02 00:00:00.0)
Η πολιτεία να εξασφαλίσει το δικαίωμα στην άθληση(2018-01-31 00:00:00.0)
Για τη νέα μείωση των αθλητικών επιχορηγήσεων(2012-11-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ