Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2017 - Κυριακή 17 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
Απεργία ανθρακωρύχων στο Καζακστάν

Στις 11 Δεκέμβρη, 800 ανθρακωρύχοι, που εργάζονταν σε 4 (από τα 8) ανθρακωρυχεία της περιοχής της Καραγκαντά, που ανήκουν στο μονοπώλιο «ArcelorMittal», αρνήθηκαν να ανέβουν στην επιφάνεια και προχώρησαν σε απεργία μέσα στις στοές. Αιτήματα των εργατών ήταν η αύξηση στους μισθούς κατά 100%, η καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας και η μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στα 50 χρόνια (όπως ήταν την περίοδο του σοσιαλισμού), από τα 63 χρόνια, που έχει φτάσει σήμερα.

Θορυβημένες οι αρχές της χώρας, μιας και η απεργία συνέπεσε με την επέτειο των 6 χρόνων από τις μεγάλες εργατικές κινητοποιήσεις στην πόλη Ζαναόζεν (σε πετρελαϊκή εταιρεία κινεζικών συμφερόντων, που είχε κατασταλεί με αιματηρό τρόπο), επιστράτευσαν κάθε μέσο για την καταστολή της. Ετσι, δικαστήριο απαγόρευσε την απεργία και προχώρησε σε διώξεις των οργανωτών των απεργιακών επιτροπών. Επίσης, δίωξη κινήθηκε και σε βάρος της Ναταλία Τομίλοβα, προέδρου της οργάνωσης «Οικογένεια του ανθρακωρύχου» για το κίνημα αλληλεγγύης στην απεργία, που αναπτυσσόταν στην περιοχή. Τελικά, στις 15/12 το πρωί η απεργία έληξε, με την υπόσχεση αύξησης στους μισθούς κατά 30% και παύση των διώξεων σε βάρος των οργανωτών της απεργίας.

Το Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν, που από την πρώτη στιγμή χαιρέτισε τον αγώνα των ανθρακωρύχων, απευθύνεται με επιστολή του στα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, ζητώντας τους να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους, σε περίπτωση που συνεχιστούν οι διώξεις απεργών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ