Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2017 - Κυριακή 17 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και η κατάσταση στη Συρία στο επίκεντρο

Από τη συνέντευξη - φιέστα του Β. Πούτιν

Copyright 2017 The Associated

Από τη συνέντευξη - φιέστα του Β. Πούτιν
Την ετήσια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης έδωσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, την Πέμπτη, σε εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ, όπου παρουσίασε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για λογαριασμό της ρωσικής αστικής τάξης στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική. Φέτος ιδιαίτερα και ενόψει των προεδρικών εκλογών του Μάρτη του 2018, ο Πούτιν, που έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος, εξήγγειλε ότι η υποψηφιότητά του θα είναι «ανεξάρτητη», αλλά «θέλει να τον στηρίξουν όσοι έχουν τις ίδιες ιδέες».

Αρκετός χρόνος, στην περίπου 4 ωρών συνέντευξη - με κάπου 1.600 δημοσιογράφους, όπου τέθηκαν 73 ερωτήσεις - αφιερώθηκε στη φερόμενη ανάμειξη της ρωσικής κυβέρνησης στο αποτέλεσμα των τελευταίων αμερικανικών εκλογών και την ανάδειξη του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία, κάτι που απέρριψε κατηγορηματικά ο Ρώσος Πρόεδρος, κάνοντας λόγο για «εφευρέσεις», ενώ είπε χαρακτηριστικά ότι «οι αγορές και οι επενδυτές δείχνουν εμπιστοσύνη στον Τραμπ, όπως αποκαλύπτει η άνοδος των αγορών» και πρόσθεσε ότι «ο Τραμπ δυσκολεύεται να ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών λόγω "συγκεκριμένων περιορισμών"», αλλά εκτίμησε ότι «οι διμερείς σχέσεις σταδιακά θα ομαλοποιηθούν».

Ωστόσο, σε σχέση με την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη για τους εξοπλισμούς και την ΑΒΜ για τα αντιβαλλιστικά πυραυλικά συστήματα, είπε ότι είναι μια «μονομερής ενέργεια», που δεν πρόκειται να ακολουθήσει η Ρωσία. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι θα εκσυγχρονίσει την άμυνά της, με τις δαπάνες για εξοπλισμούς να φτάνουν τα 23,88 δισεκατομμύρια δολάρια και άλλο παρόμοιο ποσό να κατευθύνεται στη συντήρηση του υπάρχοντος εξοπλισμού.

Σε σχέση με τη Βόρεια Κορέα, επεσήμανε ότι δεν της αναγνωρίζει «πυρηνικό στάτους», αλλά κάλεσε και τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις προκλήσεις και «να μην προχωρήσουν σε μια επιδρομή γιατί θα έχει καταστροφικές συνέπειες».

Ο Ρώσος Πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην κατάσταση στη Συρία (με την όποια υπογράφτηκε συμφωνία για χρήση της ναυτικής βάσης στο Ταρτούς για 49 χρόνια), σημειώνοντας ότι «οι τρομοκράτες ισλαμιστές διαφεύγουν στο Ιράκ, σε περιοχές που ελέγχουν οι φιλικές προς τις ΗΠΑ δυνάμεις και δεν τους χτυπάνε» και σκωπτικά σημείωσε πως «μάλλον θέλουν να τους χρησιμοποιήσουν στο μέλλον εναντίον του Ασαντ». Επίσης χαρακτήρισε ανησυχητική την κατάσταση ασφαλείας στο Αφγανιστάν.

Αναφορικά με τις δυσκολίες της καπιταλιστικής ανάπτυξης, εκτίμησε ότι η χώρα του ξεπέρασε δυο ισχυρά οικονομικά σοκ, «την ισχυρή πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου» και «εξωτερικούς περιορισμούς», και διευκρίνισε ότι οι δυτικές κυρώσεις δεν είχαν τα αποτελέσματα που επιδίωκαν. Κατά τα άλλα, μίλησε για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,6%, αλλά σημείωσε ότι υπάρχουν προβλήματα στις υποδομές στο σύστημα Υγείας, την παραγωγικότητα, την καινοτομία.

Ωστόσο, τόνισε ότι η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί με ...τον ίδιο στο τιμόνι, «καθώς η αντιπολίτευση δεν έχει αξιόπιστες λύσεις». Απαντώντας στη δημοσιογράφο και υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές Ξένια Σομπτσάκ, που τον κατηγόρησε ότι φιμώνει την αντιπολίτευση, τόνισε ότι «εφαρμόζεται ο νόμος» και «ο λαός δεν θέλει το χάος που επικράτησε στην Ουκρανία μετά τις συγκρούσεις στην πλατεία Ανεξαρτησίας το 2014, ούτε και με την τακτική του πρώην Προέδρου της Γεωργίας, Μ. Σαακασβίλι».

Αναφέρθηκε επίσης στα σκάνδαλα στον αθλητισμό που έγιναν «από λάθος ανθρώπους», αλλά υποσχέθηκε ότι η Ρωσία μπορεί να πετύχει σε μεγάλες διοργανώσεις όπως το επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ