Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΗΠΑ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
«Γη της ευκαιρίας» για το κεφάλαιο, με «λίπασμα» την αντιλαϊκή πολιτική

Από το Συνέδριο
Από το Συνέδριο "Capital Link"
«Η γη της ευκαιρίας ανοίγει τις πύλες της για εξαιρετικά κερδοφόρες επενδύσεις. Η ανάκαμψη της Ελλάδας είναι εδώ και σας καλεί να γίνετε μέρος της».

Αυτό είναι το «μήνυμα» που απέστειλε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, με αποδέκτες τους «επενδυτές» από τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της «Capital Link» στη Νέα Υόρκη. Καλώντας τους «επενδυτές» να εκμεταλλευτούν το «γόνιμο» έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής και των μέτρων που έχουν προηγηθεί, όσο και αυτό αυτών που θα ακολουθήσουν, ο Αλ. Τσίπρας, στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που απέστειλε:

-- Εσπευσε να διαβεβαιώσει τους «επενδυτές» πως «όλα αυτά έχουν οδηγήσει στην υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων», καθώς επίσης και στην ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων.

-- Τόνισε ότι «οι Αμερικανοί επενδυτές είναι από τους επενδυτές που συνεισφέρουν περισσότερο στις ελληνικές επιχειρήσεις, επομένως αναμένουμε ότι θα παραμείνουν οι επενδυτικές ευκαιρίες ώστε να εκμεταλλευτούμε όσο δυνατόν περισσότερο τις δυνατότητες ανάπτυξης της χώρας».

-- Αναφορικά με το «έργο» που ήδη έχει επιτελέσει η κυβέρνησή του, σημείωσε: «Την τελευταία φορά που σας απηύθυνα το λόγο από αυτό το συνέδριο, προσπάθησα να σας δείξω την αφοσίωση της κυβέρνησής μας στο να βρεθεί και πάλι η Ελλάδα εντός τροχιάς και να σας καλέσω να συμμετάσχετε σε αυτή την προσπάθεια». Σήμερα, όπως διαβεβαίωσε, «είμαι σε θέση να πω ότι οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και της κοινωνίας έχουν φέρει σημαντικά αποτελέσματα».

Σε ό,τι αφορά την εμβάθυνση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων - με φόντο βέβαια, και τους οξυμένους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή - ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πως «η απόφασή μας να είναι οι ΗΠΑ επίτιμος καλεσμένος στη ΔΕΘ σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά μας όσον αφορά στο να χτίσουμε ακόμη πιο βαθιές διμερείς σχέσεις».

Το «νέο τοπίο» των ανταγωνισμών

«Η Ενέργεια και η γεωπολιτική: το νέο τοπίο», ήταν το θέμα της ομιλίας του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ στο ίδιο συνέδριο, που επιβεβαίωσε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον αμερικανικών μονοπωλίων εκδηλώνεται σε ολόκληρη την προσφερόμενη γκάμα της Ενέργειας, λέγοντας πως τα ενεργειακά έργα, είτε πρόκειται για ιδιωτικοποιήσεις, εξερεύνηση και παραγωγή υδρογονανθράκων, παραγωγή λιγνίτη, είτε για την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, έχουν τη δυνατότητα να φέρουν δισεκατομμύρια δολάρια σε άμεσες ξένες επενδύσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να συνεργαστούν με την Ελλάδα και την ΕΕ «για να αναζητήσουμε ευκαιρίες που δεν είναι μόνο καλές επιχειρηματικά, αλλά προωθούν και την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και την κοινή μας ασφάλεια και ευημερία».

Χωρίς τέλος παλιά και νέα μέτρα

Θέμα ημερών είναι πλέον η επίσημη επισφράγιση του «συμπληρωματικού μνημονίου» της κυβέρνησης με την πλευρά της Ευρωζώνης, αλλά και η σύνταξη της νέας «έκθεσης συμμόρφωσης» που θα ετοιμάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενόψει της επόμενης συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, στις 22 Γενάρη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη έχουν ξεκινήσει και οι συζητήσεις αναφορικά με την επόμενη (4η) «αξιολόγηση», με τα 82 ακόμη «προαπαιτούμενα», σε συνέχεια βέβαια των παρεμβάσεων του κύκλου της 3ης «αξιολόγησης» και των σχετικών νομοσχεδίων που αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή σε «δόσεις» μέσα στο Δεκέμβρη, αλλά και στις αρχές του Γενάρη.

Την ίδια ώρα, τα αντιλαϊκά μέτρα που ενσωματώνονται στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2018 αποτελούν το προανάκρουσμα για αυτά που πρόκειται να ακολουθήσουν και μάλιστα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, τουλάχιστον για την περίοδο μέχρι το 2022, δηλαδή για τουλάχιστον μια 4ετία μετά την τυπική λήξη του τρέχοντος μνημονίου.

Το «συμπληρωματικό μνημόνιο» με τη σειρά του, εμπεριέχει και την πρόσθετη «ρήτρα» του ΔΝΤ σχετικά με την ταχύτερη κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής για την περίπτωση που δεν «βγαίνουν» οι στόχοι γύρω από τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Σε κάθε περίπτωση, οι αντιλαϊκοί στόχοι θα ενσωματωθούν στο νέο «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής» 2019 - 2022, που αναμένεται να κατατεθεί την άνοιξη του 2018, ως πρόσθετη «δικλείδα ασφαλείας».

Χαρακτηριστικές σε αυτό το επίπεδο είναι και χτεσινές παρεμβάσεις στελεχών του κουαρτέτου, στο πλαίσιο του συνεδρίου της «Capital Link».

Ειδικότερα:

- Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ντ. Κοστέλο υπογράμμισε: «Είναι εμφανές ότι μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη θα χρειαστεί τη διατήρηση της εφαρμογής των δομικών μεταρρυθμίσεων για πολλά ακόμα χρόνια. Αυτό περιλαμβάνει την ανάγκη να διατηρηθούν οι μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως το φορολογικό σύστημα, στα μέτρα που καθιστούν την Ελλάδα έναν πιο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και στις ενέργειες για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και του δικαστικού συστήματος».

- Ο εκπρόσωπος του ESM, Ν. Γκιαμαρόλι, επιβεβαίωσε ότι «με δάνεια προς την Ελλάδα που λήγουν σε πάνω από 40 χρόνια, η δέσμευσή μας προς την Ελλάδα και τα οφέλη από τους προνομιακούς όρους δανεισμού θα ξεπεράσουν χρονικά το πρόγραμμα», και όπως είπε «ο ESM είναι ένας μακροπρόθεσμος εταίρος για την Ελλάδα».

- Χαρακτηριστική είναι και η τοποθέτηση εκπροσώπου του «οίκου αξιολόγησης» «Fitch». Οπως είπε, από τους βασικούς λόγους «αισιοδοξίας» για την επόμενη περίοδο είναι η «μείωση του πολιτικού ρίσκου» και η «σταθερότητα στο πολιτικό σκηνικό», καθώς ο «Fitch» εκτιμά ότι η επόμενη κυβέρνηση θα συνεχίσει την πορεία υλοποίησης των συμφωνημένων «μεταρρυθμίσεων», γεγονός που αποτελεί «εγγύηση για τη συνέχιση του προγράμματος».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος, στο πλαίσιο του ίδιου συνεδρίου στις ΗΠΑ, είχε σειρά επαφών με διοικήσεις «επενδυτικών χαρτοφυλακίων» και funds, με άξονα βέβαια και το ενδιαφέρον για ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Σενάρια συνεργασιών για την «επόμενη μέρα»

Από την πλευρά του, ο γερμανικός τραπεζικός όμιλος «Deutsche Bank», σε έκθεση αναφορικά με την Ελλάδα, μεταξύ άλλων εστιάζει στην «πολιτική σταθερότητα που, σε συνδυασμό με μια σταθερή δημοσιονομική στάση, θα προωθήσει μια περαιτέρω ανάκαμψη στην καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη».

Αναφορικά δε με τα σενάρια για μελλοντικές κυβερνητικές συνεργασίες, σημειώνει χαρακτηριστικά: «Με τη σημερινή κυβέρνηση να νομοθετεί ένα αναλογικό εκλογικό σύστημα, το οποίο θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές, το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας ίσως πρέπει να συνηθίσει σε έναν πιο συνεργατικό αντί του συγκρουσιακού λόγου».

Σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα, η «επιτυχής και βιώσιμη έξοδος» από την κρίση προϋποθέτει «την αποφυγή υποχωρήσεων στις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές προσαρμογές», τη σταδιακή μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και βέβαια την «πολιτική σταθερότητα», στη βάση βέβαια της επίτευξης των αντιλαϊκών στόχων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ