Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΝΩΣΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κόντρα υπουργού Δικαιοσύνης - δικαστών

Σε πεδίο αντιπαράθεσης εξελίχθηκε η προχτεσινή τακτική Γενική Συνέλευση της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, λόγω κόντρας του υπουργού Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή με τον πρόεδρο του ΣτΕ Ν. Σακελλαρίου. Αιτία ήταν η αναφορά του υπουργού, ο οποίος χαρακτήρισε «πρόβλημα» την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που ακυρώνει τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» των δικαστών. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του Ν. Σακελλαρίου, ο οποίος κατήγγειλε «ωμή παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης από το βήμα αυτό». Και πρόσθεσε: «Υποδείξεις δεν δεχόμεθα από πουθενά...».

Επιπλέον, στην ομιλία του, ο υπουργός αναφέρθηκε και στην καθυστέρηση έκδοσης του βουλεύματος για τους στημένους αγώνες. Απαντώντας σχετικά, ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Δ. Ασπρογέρακας ανέφερε: «Κανείς δεν μπορεί να απαιτήσει από δικαστή να προχωρήσει γρήγορα στην έκδοση βουλεύματος, πρέπει να εφαρμόσει το νόμο και να αξιολογήσει όλα τα πραγματικά περιστατικά». Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδας Ν. Σαλάτας ανέφερε πως ο υπουργός «δεν γνωρίζει τη διάκριση των εξουσιών».

Με χτεσινή ανακοίνωσή τους, οι δικαστές του ΣτΕ διευκρινίζουν ότι η απόφαση αφορά όλους τους υπόχρεους προς υποβολή δηλώσεων «πόθεν έσχες» και με βάση την απόφαση του ΣτΕ υποβάλλουν και οι ίδιοι δηλώσεις «πόθεν έσχες».

Οι δικαστικές Ενώσεις να μη σταθούν αδιάφορες απέναντι στην κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία

Στη Γενική Συνέλευση της Ενωσης Εισαγγελέων έκανε παρέμβαση εκ μέρους του ΚΚΕ ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Μεταξύ άλλων τόνισε:

«Η συνέλευσή σας πραγματοποιείται σε μια περίοδο όπου ο ελληνικός λαός βρίσκεται μπροστά στο σχεδιασμό εκ μέρους της κυβέρνησης νέων αντιλαϊκών μέτρων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η 3η "αξιολόγηση". (...) Η κυβέρνηση φτάνει στο σημείο να βάζει στο στόχαστρο το πιο ιερό, το πιο αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα των εργαζομένων, που έχει κατακτηθεί με αγώνες και θυσίες δεκαετιών: Το δικαίωμα στην απεργία. (...) Οι δικαστικές Ενώσεις δεν πρέπει να είναι αδιάφορες μπροστά στην εξέλιξη αυτή. Είναι σίγουρο ότι κάθε χτύπημα στο δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία θα έχει τον αντίκτυπό του και στο συνδικαλιστικό δικαίωμα των δικαστών, θα επιδράσει αρνητικά - με τον έναν ή τον άλλον τρόπο - και στην ικανότητα των δικαστικών Ενώσεων να διεκδικούν τα δικαιώματα των δικαστικών λειτουργών σε όλα τα επίπεδα.

Το Κόμμα μας, ειδικότερα, συμπαραστέκεται διαχρονικά σε όλα τα δίκαια μισθολογικά αιτήματα των δικαστών και εισαγγελέων. (...) Το ΚΚΕ επίσης υποστηρίζει διαχρονικά όλες τις προτάσεις των δικαστικών Ενώσεων για κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων δικαστών, εισαγγελέων και δικαστικών υπαλλήλων, αλλά και για αύξηση των θέσεων αυτών, για ουσιαστική βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής των δικαστηρίων και για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης της Δικαιοσύνης. Στέκεται διαχρονικά υπερασπιστής του δικαιώματος ακώλυτης και δωρεάν πρόσβασης όλου του λαού στα δικαστήρια, εναντιώνεται στην αύξηση του κόστους της δίκης και στα κάθε λογής δικονομικά εμπόδια που εμπνέονται οι κυβερνώντες για να εμποδίσουν τα λαϊκά στρώματα να καταφεύγουν στη Δικαιοσύνη. Διαφωνούμε ιδίως με τα κάθε λογής παράβολα και δαπάνες της δίκης.

(...) Από την άλλη, παρακολουθούμε κι εμείς το σοβαρό πρόβλημα της καθυστέρησης της εκδίκασης των υποθέσεων. Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι η βασική αιτία της καθυστέρησης της απονομής της Δικαιοσύνης συνδέεται με νομοτελειακές αντιφάσεις του ίδιου του συστήματος, που αναπαράγει συνεχώς διαφορές. Ομως και σε αυτό το επίπεδο η ταξικότητα της πολιτικής των κυβερνήσεων είναι εμφανής, αφού ενώ από τη μια μεριά οι εργατικές και λαϊκές υποθέσεις χρονίζουν, από την άλλη για τις υποθέσεις των επιχειρηματικών ομίλων ή για την κήρυξη των απεργιών ως παράνομων και καταχρηστικών προκρίνονται διαδικασίες fast track.

(...) Το ΚΚΕ, εξάλλου, συμφωνεί μαζί σας και καταδικάζει προσωπικές επιθέσεις σε βάρος δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών από μεγαλοεπιχειρηματίες, πολιτικές δυνάμεις και ΜΜΕ. Ο στόχος αυτών των επιθέσεων είναι ο εκφοβισμός των δικαστών και εισαγγελέων προκειμένου να μη θιγούν τα ιδιαίτερα συμφέροντα ορισμένων καπιταλιστών. Ωστόσο, αυτό δεν έχει καμία σχέση με την αναγκαία κριτική που πρέπει να γίνεται σε αντεργατικές και αντιλαϊκές αποφάσεις της Δικαιοσύνης, ιδιαίτερα σε κάποιες κραυγαλέα άδικες.

(...) Το ΚΚΕ προτείνει ως διέξοδο τον αγώνα για έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης της χώρας μας, με αποδέσμευση από όλες τις αντιλαϊκές διακρατικές ενώσεις, όπου ο λαός θα είναι κυρίαρχος του πλούτου που παράγει και θα μπορεί σχεδιασμένα να οργανώνει και να αξιοποιεί τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, με κριτήριο τις δικές του ανάγκες. Οι δικαστές και εισαγγελείς δεν έχετε κανένα λόγο, πιστεύουμε, να εναντιωθείτε σε μια τέτοια προοπτική».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ