Επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι ωράριο των εκπαιδευτικών και συγχωνεύσεις σχολείων είναι από τα ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι, από την Κέρκυρα όπου βρέθηκε για το «αναπτυξιακό» συνέδριο της κυβέρνησης, ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε και πάλι στα όσα συμφωνήθηκαν στις διαπραγματεύσεις με τους «θεσμούς».
Ειδικότερα, ο Κ. Γαβρόγλου ανέφερε πως η διαπραγμάτευση κατέληξε μεταξύ άλλων «στην υποχρέωση των εκπαιδευτικών να βρίσκονται στο σχολείο για 30 ώρες την εβδομάδα. Είναι αυτό που υπογράψαμε και για όσους ενδεχομένως δεν το ξέρετε, είναι αυτό που ισχύει από το 1985. Τελεία και παύλα». Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη διάταξη προέβλεπε πως «κάθε εκπαιδευτικός παραμένει υποχρεωτικά στο σχολείο, στις εργάσιμες ημέρες πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, για την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου που του έχει ανατεθεί από τα όργανα διοίκησης του σχολείου όχι όμως πέρα από έξι (6) ώρες την ημέρα ή τριάντα (30) ώρες την εβδομάδα». Από πλευράς υπουργείου δηλαδή τίθεται ζήτημα υποχρεωτικής παραμονής για 30 ώρες, τη στιγμή που οι εκπαιδευτικοί ήδη τρέχουν σε 3 και τέσσερα σχολεία, που μειώνονται οι ώρες διδασκαλίας και αυξάνεται ο αριθμός μαθητών ανά τάξη, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η πολιτική των μηδενικών διορισμών σε βάρος του μορφωτικού δικαιώματος των μαθητών.
Παράλληλα, ο υπουργός Παιδείας εξήγγειλε ότι θα νομοθετηθούν κριτήρια συγχωνεύσεων σχολείων. Με αναφορές στη γεωγραφία της Ελλάδας και την ύπαρξη σχολικών μονάδων σε νησιά, δήλωσε πως «τα κριτήρια συγχωνεύσεων πρέπει να τα αποφασίσουμε όλοι. Δεν νοείται να έχουμε ένα σχολείο με τους ίδιους διαδρόμους και να συστεγάζονται δύο σχολεία αντί να στεγάζεται ένα. Δεν είναι λογικό», είπε.
Το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί τις τελευταίες μέρες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. Είναι ωστόσο γεγονός πως ωράριο, συγχωνεύσεις αλλά και ζητήματα «αξιολόγησης» στελεχών είναι προβλέψεις του 4ου μνημονίου στο οποίο - πέρα από τα παραπάνω με το ωράριο των εκπαιδευτικών - γίνεται λόγος και για «νόμο για την αξιολόγηση του στελεχικού προσωπικού της εκπαίδευσης, την αυτοαξιολόγηση των σχολείων και την ορθολογική χρήση των πόρων», ενώ σημειώνεται ότι «οι αρχές δεσμεύονται να υιοθετήσουν τον αριθμό ωρών διδασκαλίας ανά μέλος του προσωπικού και τις αναλογίες μαθητών ανά τάξη και μαθητών ανά εκπαιδευτικό στις βέλτιστες πρακτικές των χωρών του ΟΟΣΑ».
Δεκάδες εκπαιδευτικά σωματεία προειδοποιούν για γενίκευση της «διευθέτησης» του εργάσιμου χρόνου, καλούν σε επαγρύπνηση και εγρήγορση, δηλώνοντας ότι δε θα δεχτούν καμία αύξηση ωραρίου και την αντιδραστική «αξιολόγηση», και απαιτώντας μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα.