Παρασκευή 8 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΕΣΤΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Διεκδικήσεις κόντρα στα συσσωρευμένα προβλήματα στις Εστίες

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές που διαμένουν στα κτίρια των Φοιτητικών Εστιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με πιο πρόσφατο, τη διακοπή της σίτισης από τις 20 Νοέμβρη, ανέδειξε μέσα από συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης (ΣΟΦΕΘ), στο πλαίσιο της πολύμορφης δράσης που αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα.

Οπως είπε η πρόεδρος του Συλλόγου, Αρχοντία Παπαγεωργίου, το πρόβλημα με τη σίτιση ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά προβλημάτων που σε καμία περίπτωση δεν αρμόζουν σε φοιτητές του 21ου αιώνα. Εξαιτίας της πολιτικής υποχρηματοδότησης της φοιτητικής μέριμνας και της παράδοσης λειτουργιών της σε εργολάβους, τα προβλήματα χρόνο με το χρόνο πολλαπλασιάζονται, ενώ ολοένα και περισσότεροι φοιτητές μένουν έξω από τις Εστίες.

Περιγράφοντας τα προβλήματα στις κτιριακές υποδομές των Εστιών, αναφέρθηκε στην ελλειπή καθαριότητα, στη μούχλα στα μπάνια, στα προβλήματα στη λειτουργία της θέρμανσης, στην έλλειψη φύλαξης και πυρασφάλειας. Ενδεικτικές της κατάστασης είναι οι ανακοινώσεις της Γραμματείας, με τις οποίες καλεί τους οικότροφους να μην ανοίγουν πολλές συσκευές ταυτόχρονα γιατί υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, από την Τρίτη, διακόπηκε και η λειτουργία των ανελκυστήρων σε τρία από τα τέσσερα πολυώροφα κτίρια των Εστιών «λόγω μη καταβληθέντων υποχρεώσεων προς τον εργολάβο από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ».

Σημαντικό πρόβλημα είναι επίσης η έλλειψη δωματίων για την κάλυψη όλων των αιτήσεων των φοιτητών. Οι αιτήσεις για δωμάτιο στις Εστίες του ΑΠΘ φέτος έφτασαν τις 342. Σύμφωνα με στοιχεία του ΑΠΘ, από τα 1.500 δωμάτια στις τέσσερις Εστίες του Ιδρύματος, κενά είναι μόλις τα 120, με αποτέλεσμα να «μείνουν στο δρόμο» 222 φοιτητές, οι οποίοι αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στις πόλεις τους και να μην μπορούν να σπουδάσουν.

Ο ΣΟΦΕΘ διεκδικεί να λειτουργήσουν άμεσα τα εστιατόρια, με αποκλειστική ευθύνη του αρμόδιου κρατικού φορέα, χωρίς την παρέμβαση καμίας εργολαβίας. Να επιστρέψουν στην εργασία τους όλοι οι εργαζόμενοι που μέχρι τώρα απασχολούνταν στα εστιατόρια. Επίσης, να διευθετηθεί το πρόβλημα με τους 222 φοιτητές που δικαιούνται διαμονή στις Εστίες, αλλά παραμένουν έξω από αυτές, επειδή δεν υπάρχουν δωμάτια.

Διεκδικούν ακόμη επαρκή κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει όλες τις ανάγκες των Εστιών. Εξω οι εργολαβίες από τις Εστίες και τις Σχολές. Σίτιση, συντήρηση, φύλαξη, καθαριότητα στην ευθύνη του κράτους. Να προσληφθεί επαρκές και μόνιμο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και σύγχρονο εξοπλισμό. Αμεση λύση σε όλα τα κτιριακά προβλήματα που υπάρχουν. Πλήρη επιδιόρθωση όλων των βλαβών σε δωμάτια. Να ανοίξει άμεσα η θέρμανση σε όλα τα κτίρια. Ενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία με ευθύνη του κράτους, για τους 222 φοιτητές που έχουν απορριφθεί από τις Εστίες και να γίνει ανέγερση νέων Εστιών ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες στέγασης των φοιτητών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ