Πέμπτη 3 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ
Στο κενό η προσπάθεια για επιβολή ενοικίου

Η έντονη αντίδραση φοιτητών και σπουδαστών έφερε τα πρώτα αποτελέσματα

Στο κενό έπεσε η προσπάθεια για χτύπημα του δικαιώματος των φοιτητών στη δωρεάν στέγαση, που έγινε στη Θεσσαλονίκη με την άρνηση των υπευθύνων των εστιών να παραχωρήσουν δωμάτια στους δικαιούχους, αν πρώτα δεν κατέβαλαν μαζί με την εγγύηση των 30.000 δραχμών και ενοίκιο 1.500 δραχμές. Η δυναμική αντίδραση των φοιτητών είχε αποτέλεσμα να μπορέσουν να πάρουν οι φοιτητές τα δωμάτια που δικαιούνται.

Ομως ανάλογο περιστατικό στην εστία του ΤΕΙ Πάτρας αποδεικνύει ότι πρόκειται για συντονισμένη επίθεση, με στόχο την κατάργηση των φοιτητικών παροχών. Συγκεκριμένα, ζητήθηκε από τους σπουδαστές να καταβάλουν 40.000 δρχ. ενοίκιο, προκειμένου να τους παραχωρηθούν τα δωμάτια. Οι σπουδαστές αντέδρασαν έντονα και κατάφεραν να "παγώσουν" τον εσωτερικό κανονισμό και να πάρουν κανονικά τα δωμάτια. Το πρόβλημα ξεκίνησε από τη στιγμή που το ΤΕΙ ανέλαβε τη συντήρηση της εστίας. Λόγω της λειψής χρηματοδότησης και μη μπορώντας να αντεπεξέλθει οικονομικά, η διοίκηση του ΤΕΙ επέβαλε ενοίκιο στους οικότροφους σπουδαστές 20.000 δρχ. ανά εξάμηνο. Πάντως, όπως είπε στο "Ρ" ο Γ. Παναγόπουλος, στέλεχος των ΠΚΣ του ΤΕΙ Πάτρας, οι φοιτητές θα προχωρήσουν σε γενικές συνελεύσεις, προκειμένου να αναστραφεί η πορεία ιδιωτικοποίησης της στέγασης. Εξάλλου σήμερα, ο σύλλογος των οικότροφων φοιτητών της εστίας του ΑΠΘ πραγματοποιεί συνάντηση με τους εργαζόμενους στην εστία και τους φοιτητές, προκειμένου να ενημερωθούν γι' αυτό το νέο χτύπημα στις φοιτητικές παροχές.

Η επιβολή ενοικίου στις εστίες βρίσκεται σε απόλυτη σύμπνοια με τις επιταγές της "Λευκής Βίβλου" για την παιδεία, αλλά και με την έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ΟΟΣΑ, που απερίφραστα δηλώνουν ότι κατανοούν πως "το δικαίωμα για δωρεάν παιδεία είναι κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα, αλλά - καθώς φαίνεται - αυτό δε συμπεριλαμβάνει το δικαίωμα για δωρεάν σίτιση και διανομή των βιβλίων, που συνολικά οδηγούν στη δημιουργία ενός "οικοτροφείου" για νέους, που αποδυναμώνει τη δυνατότητα παροχής καλής εκπαίδευσης". Σε άλλο σημείο αναφέρουν πως κατανοούν ότι αυτό θα βρει σθεναρή αντίσταση. Και όλα δείχνουν ότι οι φοιτητές δε θα τους απογοητεύσουν.


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ