Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Εκδήλωση τιμής στους 84 εκτελεσθέντες στο κτήμα Μουρτζούχου

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους εκτελεσθέντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης στις 4 Δεκέμβρη του 1943, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, πραγματοποίησε ο δήμος Πατρέων την Κυριακή 3 Δεκέμβρη στο κτήμα Μουρτζούχου, έκταση όπου σήμερα βρίσκεται το Κέντρο Εκπαίδευσης Τεχνικού (ΚΕΤχ). Οι τιμώμενοι αγωνιστές ήταν 84 εκτελεσθέντες όμηροι του Μπλόκου των Προσφυγικών, από τους οποίους οι 63 ήταν από τα Προσφυγικά. Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης.

Στην ομιλία του ο αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς, αφού αναφέρθηκε στη θυσία των εκτελεσθέντων αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης, ανάμεσα σε άλλα επισήμανε: «Ο καλύτερος τρόπος απόδοσης τιμής στους ηρωικούς μας νεκρούς είναι η συγκρότηση λαϊκής συμμαχίας ενάντια στα μονοπώλια, στην ΕΕ. Είναι ο αγώνας ενάντια στη μήτρα που γεννά τα ναζιστικά - φασιστικά μορφώματα, δηλαδή ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση. Τώρα, που στην περιοχή μας ηχούν τα τύμπανα νέων ιμπεριαλιστικών πολέμων, είναι εξαιρετικά επείγον το δυνάμωμα της πάλης εναντίον του ΝΑΤΟ και όλων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που στηρίζει και η κυβέρνηση.

Να μην δώσουν το αίμα τους τα παιδιά μας για το ποιο μονοπώλιο, ποιος ενεργειακός κολοσσός, ποιας χώρας, θα ενισχυθεί περισσότερο. Είναι πολύ σημαντικό που βρισκόμαστε κάθε χρόνο εδώ, τιμώντας τους νεκρούς, τους δικούς μας νεκρούς αγωνιστές, όλους τους αγωνιστές εκείνης της ηρωικής εποχής. Είναι το αίμα τους που τρέφει και σήμερα τα όνειρα του λαού μας, είναι οι γερές ρίζες ενός δέντρου που καρπίζει τις πιο καλές παρακαταθήκες, καλλιεργεί τα όνειρα κάθε αδικημένου.

Ακόμα και η καλύτερη ομιλία για απόδοση τιμής δεν μπορεί να συγκριθεί με την πράξη θυσίας.

Τιμάμε πολύ περισσότερο τους νεκρούς αγωνιστές μας, όλους όσοι έπεσαν στην πάλη κατά του φασισμού - ναζισμού, εφόσον κι εμείς συνεισφέρουμε όσο μπορούμε στον αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο, μια πραγματικά ανθρώπινη κοινωνία. Ο δήμος προχωρά στην ανέγερση του μνημείου που οφείλει να κάνει. Κάνουμε τις πρώτες εργασίες. Θα τα ολοκληρώσουμε και θα είναι απλό και αντάξιο της θυσίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ