Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΙΑ
Σύγχρονοι σκλάβοι χιλιάδες εργάτες γης

Στη σκληρή εκμετάλλευση στηρίζονται η ευημερία και η κερδοφορία του αγροτικού τομέα

ΒΙΕΝΗ.--

Σε συνθήκες «σύγχρονης» σκλαβιάς ζουν κι εργάζονται χιλιάδες εργάτες γης στην «πλούσια» και «προηγμένη» καπιταλιστική Αυστρία, σύμφωνα με εκτεταμένο ρεπορτάζ της online έκδοσης της εφημερίδας «Der Standard», με φωτογραφικό και βιντεοσκοπημένο υλικό. Στην πλειοψηφία τους κατάγονται από τη Σλοβακία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και εργάζονται από το πρωί έως το βράδυ τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες, ζουν πολλοί μαζί σε μικρά σπιτάκια με μουχλιασμένους τοίχους, διαλυμένες τουαλέτες και ακατάλληλες συνθήκες υγιεινής. Τους καλοκαιρινούς μήνες εργάζονται κάτω από το λιοπύρι στερούμενοι ακόμη και το νερό, το οποίο δεν τους επιτρεπόταν πριν από το μεσημέρι, όπως καταγγέλλει μια εργάτρια που δούλεψε αυτήν τη σεζόν στην αυστριακή ύπαιθρο. Το μεσημεριανό διάλειμμα γινόταν μέσα στο χωράφι, χωρίς να υπάρχει μια σκιά τριγύρω.

Οσο για την πληρωμή ...ισχύει ό,τι θέλει ο μεγαλογαιοκτήμονας εργοδότης. Η ωριαία αμοιβή είναι στα 3,5 - 5 ευρώ, δεν καταβάλλονται υπερωρίες, επίδομα αδείας και δώρο Χριστουγέννων. «Δεν είδα ποτέ σύμβαση εργασίας. Μήνα με το μήνα έπρεπε να υπογράφω δυο λευκά χαρτιά, στο σημείο που μας υποδείκνυε το αφεντικό», λέει η Ράντα. Η ίδια για όλους αυτούς τους μήνες ολοήμερης εργασίας πήρε 1.350 ευρώ.

Ο Ρενέ Σίντλερ, δικηγόρος του συνδικάτου εργαζομένων στην παραγωγή, σημειώνει πως αυτές οι συνθήκες δουλειάς είναι ο κανόνας στον αγροτικό τομέα της χώρας. Προηγούμενα, οι εργάτες γης δούλευαν κυρίως «μαύρα». Σήμερα δηλώνονται τις περισσότερες φορές ως εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης και αναγκάζονται να δουλεύουν πάνω από το προβλεπόμενο από το νόμο ωράριο (έως 12 ώρες τη μέρα και 60 ώρες τη βδομάδα για περιορισμένο διάστημα). «Οι άνθρωποι αυτοί ληστεύονται συστηματικά», ενώ οι εργοδότες παραβιάζουν τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας και δεν τους παρέχουν μέσα προστασίας, λέει.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που αναφέρει η εφημερίδα, στα τέλη Ιούνη 2015, από τους 29.697 εργαζόμενους στη γεωργία και τη δασοκομία, οι 17.287 (περίπου το 60%) ήταν αλλοδαποί.

Θέμα χρόνου ο σχηματισμός κυβέρνησης

Στο μεταξύ, το «συντηρητικό» Λαϊκό Κόμμα (OVP) του εντολοδόχου καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και το «εθνικιστικό - ευρωσκεπτικιστικό» Κόμμα των Ελευθέρων (FPO) του Χάιντς - Κρίστιαν Στράχε ανακοίνωσαν χτες πως πλησιάζει ο σχηματισμός του κυβερνητικού συνασπισμού (εκλογές έγιναν στις 15 Οκτώβρη). «Ελπίζω ότι θα έχουμε μια κυβέρνηση πριν από τα Χριστούγεννα», είπε ο εκπρόσωπος του FPO, ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του OVP, η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να ολοκληρωθεί την ερχόμενη βδομάδα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πιθανή ημερομηνία ανακοίνωσης του σχηματισμού κυβέρνησης είναι η 12η Δεκέμβρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ψήνονται» τα αντιλαϊκά μέτρα της επόμενης κυβέρνησης(2017-11-07 00:00:00.0)
Συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης(2017-10-31 00:00:00.0)
Ευρωπαϊκά «διαπιστευτήρια» από Λαϊκό Κόμμα και Κόμμα Ελευθερίας(2017-10-20 00:00:00.0)
Παραμένουν «μπροστά» οι Χριστιανοδημοκράτες(2017-08-11 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2015-08-13 00:00:00.0)
Καταδικάζουν το αποτέλεσμα, ενισχύουν τις αιτίες του...(2000-02-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ