Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
5η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ - ΕΕ
Σχέδιο νέας επέμβασης στη Λιβύη με πρόσχημα τους μετανάστες

Η Γερμανίδα καγκελάριος, στο πλαίσιο της ΕΕ, προωθεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων της χώρας της στην Αφρική

Copyright 2017 The Associated

Η Γερμανίδα καγκελάριος, στο πλαίσιο της ΕΕ, προωθεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων της χώρας της στην Αφρική
ΑΜΠΙΤΖΑΝ.--

Σχέδια εξαπόλυσης νέας επέμβασης στη Λιβύη, αυτή τη φορά με το πρόσχημα της...«διάσωσης» των εκατοντάδων χιλιάδων Αφρικανών μεταναστών, ξεριζωμένων από την καπιταλιστική βαρβαρότητα και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που οι ίδιοι δημιούργησαν, προωθεί η ΕΕ σε συνεργασία με την Αφρικανική Ενωση (ΑΕ). Εκεί κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής που έγινε στο Αμπιτζάν της Ακτής Ελεφαντοστού, η πέμπτη ανάμεσα στις δύο Ενώσεις.

Μάλιστα, ο προεδρεύων της Επιτροπής της ΑΕ, Μούσα Φάκι, αποκάλυψε χτες κοντά στο τέλος της Συνόδου ότι στη Λιβύη υπάρχουν τουλάχιστον 42 στρατόπεδα στα οποία έχουν εγκλωβιστεί «400.000 ως 700.000 Αφρικανοί μετανάστες σε απάνθρωπες συνθήκες».

Κλείνοντας τις εργασίες της Συνόδου, ο πρόεδρος της δυτικοαφρικανικής Γουϊνέας, Αλφα Κοντέ, ανακοίνωσε πως πάρθηκαν «συγκεκριμένες αποφάσεις για τον άμεσο επαναπατρισμό των προσφύγων» μέσω μίας «ειδικής δύναμης» που θα συγκροτήσουν «διάφορες χώρες» για να «πολεμήσουν τους διακινητές ανθρώπων». Πρόσθεσε πως θα πρέπει να απαγγελθούν εναντίον τους κατηγορίες για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Ωρες πριν την ολοκλήρωση της Συνόδου, αξιωματούχοι του ΟΗΕ, της ΕΕ και της ΑΕ είχαν αποφασίσει τη συγκρότηση μίας «ομάδας κρούσης» (task force) με στόχο, υποτίθεται, την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης ανθρώπων. Αυτό το σχέδιο στη συνέχεια ανέλαβαν, πέρα από τον ΟΗΕ, την ΕΕ και την ΑΕ, να προωθήσουν δραστήρια εννιά ευρωπαϊκές και αφρικανικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία, η Λιβύη, το Τσαντ και ο Νίγηρας. Οι ηγέτες αυτών των χωρών μάλιστα αποφάσισαν, σύμφωνα με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, «μία εξαιρετικά επείγουσα επιχείρηση» για την απομάκρυνση από τη Λιβύη όσων μεταναστών θέλουν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Στο σχέδιο αυτό αναφέρθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης με αποκλειστική συνέντευξη στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο «France 24» ο Μακρόν, τονίζοντας ότι θα προτείνει «μία στρατιωτική δράση κατά των διακινητών ανθρώπων», με τη διευκρίνιση ότι δεν εννοεί κυριολεκτικά την κήρυξη (νέου...) πολέμου στη Λιβύη, που βυθίστηκε στο χάος μετά την επέμβαση των ιμπεριαλιστών το 2011. Οπως τότε, έτσι και τώρα ο στόχος είναι ο ίδιος. Ο έλεγχος των πλουτοπαραγωγικών πηγών, οι ζώνες επιρροής, πεδίο πάνω στο οποίο αναπτύσσεται σφοδρός ανταγωνισμός επιχειρηματικών ομίλων και ιμπεριαλιστικών κέντρων. Ειδικότερα τα ευρωενωσιακά μονοπώλια ανταγωνίζονται τα αμερικανικά, κινεζικά, ρωσικά και άλλα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ