Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2018
Στόχος η κάλυψη των λαϊκών αναγκών

Το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου για το 2018, στο οποίο περιλαμβάνονται μια σειρά παρεμβάσεις με στόχο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, παρουσιάστηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας.

Πιο συγκεκριμένα, στην εισήγηση της διοίκησης αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα: «Η Τοπική Διοίκηση εξακολουθεί να ''υποσιτίζεται'' από κρατικά κονδύλια, με τάση μείωσης και το 2018, ενώ τα προβλήματα της Πάτρας πολλαπλασιάζονται. Αυξάνονται διαρκώς οι ανάγκες για νέες σύγχρονες υποδομές, για συντήρηση των υπαρχόντων. Χρειαζόμαστε νέα σχολεία, παιδικούς σταθμούς, πολιτισμό, αθλητισμό, νέα οδοστρώματα, πεζοδρόμια, φωτισμό, ελεύθερους χώρους, συγκοινωνίες κ.λπ. Και αυτό ενώ παραμένει στην ανεργία ικανό και επαρκές ανθρώπινο δυναμικό εργατών, επιστημόνων, καλλιτεχνών, παιδαγωγών, κάθε ειδικότητας εργαζομένων που μπορούν να τα υλοποιήσουν. Αιτία αυτής της κατάστασης είναι η οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας με βάση όχι τις ανάγκες, αλλά το καπιταλιστικό κέρδος, το οποίο "ξεχειλίζει" στις διεθνείς τράπεζες, στα χρηματιστήρια, τα ομόλογα, τις off shore με δεκάδες τρισεκατομμύρια δολάρια».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε επίπεδο έργων στο Τεχνικό Πρόγραμμα περιλαμβάνονται σημαντικά έργα για τη διαχείριση των απορριμμάτων όπως: Επικαιροποίηση έργων και δράσεων, σύμφωνα με το τοπικό και περιφερειακό σχέδιο. Νέο στοιχείο ότι ολοκληρώθηκε σχεδόν η διαδικασία ανάθεσης της μελέτης της μεγάλης μονάδας επεξεργασίας στου Φλόκα, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί αρχές της άνοιξης. Επίσης προχωρούν οι διαδικασίες ανάθεσης της μελέτης για την επέκταση του ΧΥΤΥ Φλόκα καθώς και της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Οπως αναφέρθηκε, υπάρχει η κυβερνητική διαβεβαίωση για χρηματοδότηση της κατασκευής των έργων από κρατικούς ή άλλους πόρους. Αλλο έργο αφορά την κατασκευή του τοιχίου αντιστήριξης στην Ξερόλακκα, που θα εξασφαλίζει από πιθανή κατολίσθηση τον ΧΥΤΑ, αλλά και για το χώρο για εναπόθεση σκουπιδιών, για το οποίο υπάρχει ανάδοχος.

Οπως αναφέρεται στην εισήγηση της διοίκησης του δήμου: «Συνεχίζεται και το 2018 η ίδια πολιτική, δηλαδή να δίνεται προτεραιότητα σε ό,τι αφορά τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς, τις κατασκηνώσεις, τους ελεύθερους χώρους, τις λαϊκές γειτονιές, τα έργα ύδρευσης - αποχέτευσης, βιολογικό καθαρισμό και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στο δήμο. (Σε σχετικές εκθέσεις - πίνακες μπορεί να δει κανείς ακριβώς την εικόνα προγραμματισμού και υλοποίησής της). Δεν θέλουμε να κρύψουμε τις ελλείψεις και τα χάλια στις υποδομές της πόλης όσον αφορά τα οδοστρώματα, τα ασυντήρητα σχολεία, δημοτικά κτίρια, το πρώην εργοστάσιο Χαρτοποιίας Λαδόπουλου, τα μεγάλα κενά σε αποχετευτικά, αντιπλημμυρικά έργα, την έλλειψη ελεύθερων χώρων, την κατασκευή νέων, σύγχρονων σχολείων, τα έργα αντισεισμικής προστασίας, τους ελεύθερους χώρους, τους παιδικούς σταθμούς και πολιτιστικές υποδομές κ.λπ.».

Σε ό,τι αφορά τη συντήρηση των υποδομών η διοίκηση ανέφερε: «Δίνεται καθημερινά μάχη από τις υπηρεσίες αυτεπιστασίας και από τους μηχανικούς του δήμου γι' αυτόν το σκοπό. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά την προσπάθεια που καταβάλλεται από ομάδες της υπηρεσίας ηλεκτροφωτισμού και των υπηρεσιών ηλεκτρομηχανολογικού έργου, προκειμένου να είναι ασφαλή τα κτίρια (ρελέ διαφυγής, φωτιστικά ασφαλείας, αλεξικέραυνα κ.λπ.) και οι εγκαταστάσεις γενικότερα. Και εδώ αναδεικνύεται η τεράστια κυβερνητική ευθύνη στη μη παροχή επαρκών κονδυλίων αλλά και στην απαγόρευση επάνδρωσης των υπηρεσιών μας με το κατάλληλο νέο επιστημονικό και εργατοτεχνικό δυναμικό, μέσω προσλήψεων, για νέες μελέτες, επαρκή σχεδιασμό, επίβλεψη και υλοποίηση ενός τεράστιας ποσότητας έργου, αναγκαίου για το λαό της πόλης μας. Θέλουμε να τονίσουμε ότι όλες οι τεχνικές υπηρεσίες μας υλοποιούν προμήθειες, μελέτες και επιβλέπουν έργα πρωτοφανούς ύψους στο δήμο μας, ενώ καλούνται να υλοποιήσουν ακόμα περισσότερα για να καλυφθεί μέρος των αναγκών.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων και των στελεχών για την ξεχωριστή προσπάθεια που καταβάλλουν. Επίσης ευχαριστούμε τους οκταμηνίτες εργαζόμενους μέσω ΟΑΕΔ, που παρά τις άθλιες απολαβές και την απειρία των υπηρεσιών μας στην οργάνωση της δουλειάς τόσο μεγάλου αριθμού ανθρώπων, συνέβαλλαν αποφασιστικά στη βελτίωση της ποιότητας όσον αφορά την καθαριότητα, τα έργα, την αυτεπιστασία, τις μελέτες σε όλες τις δράσεις του δήμου μας.

Ολοκληρώνοντας, πιστεύουμε ότι η αποτελεσματικότητα στο να επιτύχει ο δήμος τη χρηματοδότηση από την κυβέρνηση τόσο πολλών έργων, πέραν των πρωτοβουλιών και της οργανωτικής μας ικανότητας, καθορίζεται από τη γενικότερη αγωνιστική μας στάση και τη δυνατότητα κινητοποίησης του λαού στο να διεκδικεί τα δίκια του. (...) Το σύνθημα "μόνιμη, σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους" διαπερνά τη νεολαία, όλους τους εργαζόμενους, που πρέπει γρήγορα να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, για μια άλλη κοινωνικοοικονομική συγκρότηση της χώρας μας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ