Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
Συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΑΝΕΛ για ξέπλυμα των ευθυνών τους

Ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Αττικής

Eurokinissi

Από κοινού ψήφισαν τελικά την πρόταση της περιφερειακής αρχής Αττικής (ΣΥΡΙΖΑ) οι συνδυασμοί της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των ΑΝΕΛ στο προχτεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο με θέμα τις πλημμύρες.

Οι πολιτικές δυνάμεις που βρέθηκαν και βρίσκονται στο τιμόνι της διακυβέρνησης και της Περιφέρειας φέροντας ευθύνες για το ότι δεν έγιναν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, με τραγικά αποτελέσματα, τελικά τα βρήκαν σε ένα κοινό ψήφισμα με προτάσεις προς την κυβέρνηση. Προτάσεις που εδώ και χρόνια θα μπορούσαν να υλοποιήσουν, ενώ ακόμα και η κυβέρνηση μόλις πριν από λίγες μέρες ανακοίνωσε αποσπασματικά μέτρα, τα οποία δεν περιλαμβάνουν αυτές τις προτάσεις. Χωρίς να δίνουν απάντηση στο γιατί εδώ και δεκαετίες δεν έχουν πάρει τα απαραίτητα μέτρα, οι συνδυασμοί ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ συμφώνησαν ότι αυτό που φταίει είναι οι «χρόνιες παθογένειες», οι «γραφειοκρατικές αγκυλώσεις», τα ακραία καιρικά φαινόμενα κ.λπ.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» αποχώρησε από το Περιφερειακό Συμβούλιο καταγγέλλοντας τη μεθόδευση της πλειοψηφίας που ψάχνει «συναινετικούς» τρόπους για να διαχύσει τις ευθύνες της και να ξεπλύνει τους προκατόχους της.

Σε δελτίο Τύπου της για τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής η «Λαϊκή Συσπείρωση» αναφέρει:

Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Τρίτης 28 Νοέμβρη με θέμα τις καταστροφικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική, τις αιτίες τους αλλά και τα αναγκαία μέτρα αντιμετώπισης των αποτελεσμάτων τους ήταν αρκετά αποκαλυπτική για τις εγκληματικές ευθύνες που βαραίνουν διαχρονικά τις αστικές κυβερνήσεις, τα κόμματα του κεφαλαίου και τις δυνάμεις τους στην περιφέρεια και τους δήμους.

Τελικά, όλες μαζί οι πολιτικές δυνάμεις που βρέθηκαν στο παρελθόν και βρίσκονται και σήμερα στο τιμόνι της περιφέρειας κατέληξαν σε κοινή απόφαση.

ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΑΝΕΛ, τα κόμματα δηλαδή που κυβερνούσαν και κυβερνούν, και μαζί ευθύνονται που δεν έγιναν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, μαζί αποφάσισαν δήθεν το πώς θα σώσουν και θα ανακουφίσουν τα θύματα της πολιτικής τους.

Αποδείχθηκε, επίσης, αυτό που από την πρώτη στιγμή τόνισε η «Λαϊκή Συσπείρωση»: Οτι η περιφερειακή αρχή του ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει τρόπο τόσο για να ξεφορτωθεί τις δικές της ευθύνες, όσο και για να ξελασπώσει τους προηγούμενους. Γι' αυτό και στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, παρά τον αρχικό κάλπικο καβγά μεταξύ τους, στο τέλος τα βρήκαν.

Μαζί, συναινετικά, ψήφισαν μια απόφαση η οποία παρά τις θετικές αλλά αποσπασματικές εξαγγελίες, κυρίως στοχεύει στην παραγραφή των εγκληματικών ευθυνών τους. Τα αιτήματα που περιλαμβάνονται στην απόφασή τους απευθύνονται αποκλειστικά στον εαυτό τους, αφού κανείς δεν τους εμπόδισε να τα υλοποιήσουν μέχρι χτες, ενώ ακόμα και την περασμένη βδομάδα η κυβέρνησή τους δεν τα περιέλαβε στα μέτρα που εξήγγειλε για τους πλημμυροπαθείς.

Γι' αυτό και η «Λαϊκή Συσπείρωση» επέλεξε να μη νομιμοποιήσει με την παρουσία της αυτό το ξέπλυμα και αποχώρησε από τη συνεδρίαση, τονίζοντας ότι η πλειοψηφία απλά ψάχνει συνένοχους, που τελικά τους βρήκε στους προκατόχους της.

Από τη μαραθώνια συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο φάνηκε, επίσης, ότι οι 24 ανθρώπινες απώλειες και οι αμέτρητες καταστροφές δεν στάθηκαν ικανές να περιορίσουν την αμετροέπεια της περιφερειακής αρχής. Οι σύμβουλοι του ΣΥΡΙΖΑ αντί να κάνουν τη στοιχειώδη αυτοκριτική, έστω σεβόμενοι τον θρήνο των δεκάδων πληγέντων, εξακολουθούν προκλητικά, δίχως την παραμικρή συστολή, να ισχυρίζονται ότι τα έκαναν όλα καλώς, ότι ήταν άψογα προετοιμασμένοι και αποτελεσματικοί. Παρά την άθλια αυτή προσπάθεια να οικοδομήσουν την υπερασπιστική τους γραμμή απέναντι στη δίκαιη λαϊκή αγανάκτηση, η αλήθεια παραμένει μία και τραγική: Οι ευθύνες για το μακελειό στη Δυτική Αττική τούς βαραίνουν εξίσου με τους προκατόχους τους.

Επιβεβαιώνεται ξανά ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα το θετικό από την εφαρμογή της πολιτικής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των δυνάμεών τους στην περιφέρεια.

Αυτό που τώρα προέχει είναι να οργανωθεί η λαϊκή πάλη. Το εργατικό - λαϊκό κίνημα ανυποχώρητα να διεκδικήσει συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης και πρόληψης νέων καταστροφών, που και η «Λαϊκή Συσπείρωση» πρόβαλε και κατέθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, απαιτώντας να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα των Σωματείων και της Επιτροπής Αγώνα των Αυτοαπασχολούμενων:

-- Να ξεκινήσουν τώρα όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα στη βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού.

-- Να ξεκινήσουν τώρα ο ουσιαστικός έλεγχος και η αντισεισμική θωράκιση των σπιτιών και των υποδομών.

-- Αποζημίωση στο σύνολο της καταστροφής που έχουν υποστεί σπίτια και μικρές επιχειρήσεις, χωρίς δάνεια.

-- Να παγώσουν όλα τα δάνεια, χρέη κ.λπ. προς τράπεζες, Δημόσιο, οργανισμούς κ.λπ.

-- Να απαλλαγούν από τέλη, φόρους και λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού, των τηλεφωνικών υπηρεσιών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ