Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συνεχίζονται τα παζάρια και οι πιέσεις για σχηματισμό κυβέρνησης

Πιο διαλλακτικοί εμφανίζονται οι Σοσιαλδημοκράτες

Από τη χτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Γερμανίας, όπου συμμετείχαν χριστιανοδημοκράτες και σοσιαλδημοκράτες υπουργοί

Copyright 2017 The Associated

Από τη χτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Γερμανίας, όπου συμμετείχαν χριστιανοδημοκράτες και σοσιαλδημοκράτες υπουργοί
Συνεχίζονται οι διεργασίες, οι πιέσεις και τα παζάρια στη Γερμανία για να βρεθεί κυβερνητική λύση και να μην οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές, μετά την αποχώρηση των Φιλελευθέρων (FDP) την Κυριακή το βράδυ από τις διερευνητικές συνομιλίες με τους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) και τους Πράσινους για το σχηματισμό κυβέρνησης. Χτες, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) εμφανίστηκαν πιο διαλλακτικοί να συμμετάσχουν σε συνομιλίες για μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό με τη CDU/CSU ή τουλάχιστον να στηρίξουν μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

«Το SPD έχει πλήρη επίγνωση της ευθύνης του στην παρούσα δύσκολη κατάσταση (...) Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε μια καλή λύση για τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», είπε χτες στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του κόμματος, Μάρτιν Σουλτς, ενόψει της σημερινής του συνάντησης με τον ομοσπονδιακό Πρόεδρο, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το καλό της χώρας είναι πάνω από τα κομματικά συμφέροντα.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Μ. Σουλτς διαβεβαίωσε τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ότι μπορεί να βασίζεται στη στήριξή του όσον αφορά τα σχέδια για τις αλλαγές στην Ευρώπη. Οι δυο τους είχαν εκτενή τηλεφωνική συνομιλία την Τρίτη το βράδυ για την κατάσταση στη Γερμανία μετά την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης.

Εξάλλου, ώρα με την ώρα πυκνώνουν δηλώσεις στελεχών και βουλευτών του SPD καλώντας σε αναθεώρηση της άρνησης του κόμματος. «Δεν βρίσκω κανένα άρθρο στο Σύνταγμα που να ορίζει νέες εκλογές, αν ο πρόεδρος του FDP τερματίσει τις διερευνητικές συνομιλίες», είπε ενδεικτικά ο Αχμιν Ποστ, επικεφαλής του κόμματος στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, υπογραμμίζοντας: «Αντίθετα, τα κόμματα και οι κοινοβουλευτικές ομάδες έχουν καθήκον να ενεργούν προσεκτικά, βήμα προς βήμα, ειδικά σε μια δύσκολη κατάσταση».

Αλλά και από πλευράς των επιχειρηματικών ομίλων ασκούνται πιέσεις για σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης - όχι μειοψηφικής - και αποφυγή εκλογών: «Η οικονομική σταθερότητα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα. Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων μετά από εβδομάδες συνομιλιών είναι απολύτως απογοητευτική», ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών, καλώντας «την CDU/CSU, το FDP, το SPD και τους Πράσινους να ανταποκριθούν στις πολιτικές τους ευθύνες».

Ο διευθύνων σύμβουλος της «Siemens», Τζο Κέζερ, δήλωσε πως δεν πρέπει να γίνουν νέες εκλογές και πως εμπιστεύεται τον Πρόεδρο Σταϊνμάγερ «για την ικανότητά του να ενσωματώνει». Κατά την άποψή του ο Μ. Σουλτς βιάστηκε να ανακοινώσει την άρνηση του SPD για μεγάλο συνασπισμό. Πάντως, σε περίπτωση εκλογών οι πολίτες θα σκέφτονταν σοβαρά αν πρέπει να ξαναψηφίσουν το FDP, «γιατί αν κάποιος δεν θέλει να κυβερνήσει, δεν χρειάζεται να ψηφίζεται», τόνισε.

Ο Πρόεδρος Σταϊνμάγερ συναντήθηκε χτες με τον πρόεδρο της CSU, Χορστ Ζέεχοφερ, ενώ όπως ανακοινώθηκε, θα συναντηθεί την επόμενη βδομάδα και με τους ηγέτες του αντιμεταναστευτικού - ευρωσκεπτικιστικού AfD και του σοσιαλδημοκρατικού μορφώματος «Αριστερά», ώστε «να σχηματιστεί μια συνολική εικόνα της πολιτικής και κοινοβουλευτικής κατάστασης».

Πάντως, χτες, ο πρόεδρος του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, δήλωσε πως αποκλείει την επανάληψη των συνομιλιών. «Στο άμεσο μέλλον, η συνεργασία με τους Πράσινους σε ομοσπονδιακό επίπεδο θα ήταν αδιανόητη», πρόσθεσε. Επίσης, εκτίμησε πως «χωρίς τους Πράσινους θα είχε σχηματιστεί χωρίς αμφιβολία κυβέρνηση μεταξύ του FDP και της CDU/CSU».

Ευρώπη και Ενέργεια «δείχνει» το FDP

Οι πρωτόγνωρες για τη Γερμανία δυσκολίες να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση φανερώνουν πως έχουν οξυνθεί οι αντιθέσεις ανάμεσα σε τμήματα του γερμανικού κεφαλαίου, γίνονται πιο έντονες οι διαφορετικές «γραμμές» για το πώς θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας, με ποιους όρους θα συντελεστούν η εμβάθυνση της ΕΕ και οι μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη, ώστε οι γερμανικοί όμιλοι να αποκομίσουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη.

Καθόλου τυχαία, ο Κρ. Λίντνερ, σε συνέντευξή του στη «Frankfurter Allgemeine Zeitung», αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στις διαφωνίες στην ευρωπαϊκή πολιτική, εκφράζοντας την ενδοαστική διαπάλη και «αγωνία» να μη φορτωθεί το γερμανικό κεφάλαιο τις αδυναμίες (ελλείμματα, κρατικά χρέη κ.λπ.) λιγότερο ανταγωνιστικών καπιταλιστικών οικονομιών: «Είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τη δημοσιονομική αυτονομία των κρατών - μελών και να αποκλείσουμε τον καταμερισμό των κινδύνων και των αστικών ευθυνών για το χρέος της κάθε χώρας. Από την άλλη, οι Πράσινοι ήθελαν νέους μηχανισμούς διάσωσης για την άμβλυνση πιθανών οικονομικών κρίσεων. Δυστυχώς, το τελευταίο βράδυ η κα Μέρκελ εγκατέλειψε έναν συμβιβασμό μεταξύ CDU/CSU και FDP, για να προσεγγίσει τους Πράσινους».

Ακόμη, ο πρόεδρος του FDP έθιξε ξανά το καίριο θέμα της ενεργειακής πολιτικής, λέγοντας πως οι Πράσινοι θέλουν μια ταχύτερη κατάργηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα, κάτι που δεν είναι «ούτε φυσικά ούτε οικονομικά δυνατό». Και πρόσθεσε όλο νόημα πως η συμβιβαστική πρόταση της Μέρκελ (να αφαιρεθούν από το δίκτυο 7 GW ηλεκτρικού ρεύματος που παράγονται με καύση άνθρακα) «προκάλεσε σοβαρές ανησυχίες στους φίλους του κόμματός της στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία (σ.σ. η μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή της χώρας) και στο Λάουζιτς (σ.σ. περιοχές εξόρυξης λιγνίτη)».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ