ΒΗΡΥΤΟΣ - ΡΙΑΝΤ - ΠΑΡΙΣΙ.--
Ιδιαίτερα δραστήριο ρόλο αναπτύσσει η Γαλλία με στόχο την προώθηση των γεωπολιτικών της επιδιώξεων και πρόσχημα τη «μεσολάβησή» της στη διένεξη μεταξύ Λιβάνου - Σαουδικής Αραβίας - Ιράν, έπειτα από την αιφνιδιαστική απόφαση του Λιβανέζου πρωθυπουργού, Σαάντ Χαρίρι, να παραιτηθεί στις 4/11, από το έδαφος της Σ. Αραβίας, καταγγέλλοντας τη σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ» και το Ιράν για σχέδιο δολοφονίας σε βάρος του.
Ο Χαρίρι αποδέχθηκε χτες την πρόταση του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, να μεταβούν ο ίδιος και η οικογένειά του στο Παρίσι, από το Ριάντ, έπειτα από διαπραγματεύσεις που είχε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, με τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν, και τον διάδοχο στο θρόνο και υπουργό Αμυνας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Η γαλλική Προεδρία διέψευσε σενάρια περί χορήγησης ασύλου στον Χαρίρι, ενώ ο τελευταίος δήλωσε ότι μετά το Παρίσι θα μεταβεί στη Βηρυτό για να ξεκινήσει και επίσημα τη διαδικασία παραίτησής του. Ο Λιβανέζος (Μαρωνίτης) Πρόεδρος, Μισέλ Αούν, που είχε δηλώσει προχτές πως ο Χαρίρι είναι όμηρος της σαουδαραβικής μοναρχίας, εκτίμησε την εξέλιξη ως θετική.
Νωρίτερα πάντως, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, Αντέλ αλ Τζουμπέιρ, επανέλαβε ότι ο Σαάντ Χαρίρι ζει στο βασίλειο της Σ. Αραβίας «με τη δική του θέληση» και ότι μπορεί να φύγει από εκεί «οποτεδήποτε το θελήσει». Το ίδιο 24ωρο, ο μεγαλύτερος αδελφός του Σαάντ Χαρίρι, επιχειρηματίας Μπαχάα Χαρίρι, που εμφανίζεται από ορισμένες πηγές ως ο πιθανότερος νέος πρωθυπουργός του Λιβάνου, εμφανίστηκε στο Μονακό εκδίδοντας ανακοίνωση, με την οποία ευχαρίστησε τη Σαουδική Αραβία «για την επί δεκαετίες υποστήριξη του Λιβάνου». Δεν παρέλειψε να κατηγορήσει «το Ιράν και τη "Χεζμπολάχ" ότι προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο του Λιβάνου».
Νωρίτερα, ο αρχηγός της «Χεζμπολάχ», Χασάν Νασράλα, κατηγόρησε τη Σ. Αραβία ότι παροτρύνει το Ισραήλ να εξαπολύσει πόλεμο κατά του Λιβάνου. Παράλληλα, στη Μόσχα μεταβαίνει σήμερα για συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών, Γκεμπράν Μπασίλ. Η συνάντηση επιβεβαιώθηκε χτες με ανακοίνωση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μ. Ζαχάροβα.
Αίσθηση προκάλεσε η συνέντευξη που έδωσε χτες ο Ισραηλινός στρατηγός Γκάντι Εϊσενκότ στη σαουδαραβική ιστοσελίδα «Elaph News», με έδρα το Λονδίνο. Δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη «να μοιραστεί πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών με τη Σ. Αραβία», στο πλαίσιο «κοινών προσπαθειών για ανάσχεση της ιρανικής επιρροής στην περιοχή». Εκτίμησε ότι οι φιλοδοξίες του Ιράν στη Μ. Ανατολή «είναι ξεκάθαρες» και ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ «δεν ενδιαφέρεται τώρα» για πόλεμο με την υποστηριζόμενη από το Ιράν «Χεζμπολάχ». «Με τον Πρόεδρο Τραμπ υπάρχει η ευκαιρία για έναν νέο διεθνή συνασπισμό στην περιοχή. Θα πρέπει να γίνει ένα μεγάλο περιφερειακό σχέδιο για να σταματήσει η ιρανική απειλή», σημείωσε με έμφαση ο στρατηγός.
Παράλληλα, Ισραηλινός αξιωματούχος, που θέλησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, επιβεβαίωσε χτες ότι ο Σαουδάραβας υπουργός Αμυνας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, επισκέφθηκε μυστικά το Τελ Αβίβ στις 7 του περασμένου Σεπτέμβρη, για να συζητήσουν «σχέδιο προώθησης της περιφερειακής ασφάλειας».