Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Εντατικές διαβουλεύσεις με το στρατό

Ο Πρόεδρος Μουγκάμπε παραμένει σε κατ' οίκον περιορισμό, συμμετέχοντας όμως στα παζάρια για την «επόμενη μέρα»...

Τα άρματα μάχης εξακολουθούν να είναι στους δρόμους της Ζιμπάμπουε

Copyright 2017 The Associated

Τα άρματα μάχης εξακολουθούν να είναι στους δρόμους της Ζιμπάμπουε
ΧΑΡΑΡΕ.--

Θολή παρέμενε έως χτες βράδυ η πολιτική κατάσταση στη Ζιμπάμπουε, μετά την απόφαση του αρχηγού του γενικού επιτελείου στρατού Κωνσταντίν Τσιουένγκα να θέσει, από τα ξημερώματα της Τετάρτης, σε κατ' οίκον περιορισμό τον 93χρονο Πρόεδρο της χώρας Ρόμπερτ Μουγκάμπε για να απομακρύνει τα «κακοποιά στοιχεία» που τον περιτριγυρίζουν. Η δήλωση του επικεφαλής του στρατού άφησε αιχμές κατά της 52χρονης συζύγου του Προέδρου, Γκρέις Μουγκάμπε, που φαινόταν να καταστρώνει σχέδια για την άνοδό της στην εξουσία μετά την πρόσφατη αποπομπή του 75χρονου αντιπροέδρου Εμερσον Μνανγκάγκουα και τη στήριξη της νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος ZANU PF. Οι στρατιωτικοί επιμένουν ότι δεν έχουν κάνει πραξικόπημα, αλλά «προστατεύουν τον Πρόεδρο από κακοποιά στοιχεία».

Αυτό που πάντως είναι αντικειμενικό, είναι ότι και στη συγκεκριμένη αφρικανική χώρα εντείνεται ο ανταγωνισμός δυτικών μονοπωλίων με αντίστοιχα κινεζικά. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη χώρα και διατηρεί εδώ και δεκαετίες στενές σχέσεις με την κυβέρνηση Μουγκάμπε, από τον καιρό του αγώνα για την ανεξαρτησία της χώρας από τους Βρετανούς αποικιοκράτες. Κινεζικά μονοπώλια δραστηριοποιούνται έντονα σε τομείς της οικονομίας, της αγροτικής παραγωγής, εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου, των υπηρεσιών Υγείας και Εκπαίδευσης, ενώ οι σινικές αρχές έχουν αυξήσει τις διμερείς συνεργασίες σχεδόν σε όλους τους τομείς, κλείνοντας διαδοχικά συμφωνίες για σημαντικά έργα εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης μίας χώρας που βγήκε πρόσφατα από άσχημη οικονομική κρίση και έναν τεράστιο πληθωρισμό, αφού προηγουμένως ολοκλήρωσε τη διαχείριση της κατάστασης μία «κυβέρνηση ενότητας» (2008-'13) με τη συμμετοχή του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μόργκαν Τσβανγκιράι. Ο τελευταίος πρότεινε χτες ξεπέρασμα της κρίσης με τη συγκρότηση νέας μεταβατικής κυβέρνησης, που θα αναλάβει τα ηνία της χώρας για πέντε χρόνια, προετοιμάζοντας τη διεξαγωγή εκλογών. Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε έως χτες το απόγευμα φαινόταν να αντιδρά σε αυτά τα σχέδια, επιμένοντας πως είναι ο νόμιμος Πρόεδρος έως τις προεδρικές εκλογές του 2018.

Γεγονός είναι πάντως πως το περασμένο 24ωρο γίνονταν πολύωρες διαπραγματεύσεις, στις οποίες πρωταγωνίστησαν, εκτός από τον Πρόεδρο Μουγκάμπε και τον αρχηγό του στρατού Τσιουένγκα, ο καθολικός ιερέας Φιντέλις Μουκονόρι, που φάνηκε να ενεργεί ως μεσολαβητής μεταξύ του Μουγκάμπε και των στρατηγών, μία διμελής αντιπροσωπεία της «Κοινότητας Ανάπτυξης Νότιας Αφρικής» (SADC) και μία διμελής αντιπροσωπεία του Προέδρου της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα. Πάντως, χτες, ο προεδρεύων της Αφρικανικής Ενωσης (και πρόεδρος της Γουινέας Ισημερινού) Αλφα Κοντέ αναφέρθηκε στην κρίση που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στη Ζιμπάμπουε, χαρακτηρίζοντάς την «στρατιωτικό πραξικόπημα». Παράλληλα, διάφορες πηγές υποστήριξαν πως επιστρέφει από την Κίνα ο αποπεμφθείς αντιπρόεδρος Εμερσον Μνανγκάγκουα, φιλοδοξώντας να αναλάβει ρόλο σε μία πιθανή μεταβατική κυβέρνηση.

Χτες, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε «αυτοσυγκράτηση» από τους πρωταγωνιστές της κρίσης στη Ζιμπάμπουε, συνιστώντας εκτόνωση της κατάστασης «με ηρεμία και πολιτικό διάλογο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ