Τρίτη 14 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να προσληφθούν άμεσα συμβασιούχοι φύλακες σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού κατέθεσε το ΚΚΕ με θέμα την άμεση πρόσληψη των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) φυλάκων των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων με καθεστώς μόνιμης και σταθερής εργασίας. Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση, που υπογράφουν οι βουλευτές Μανώλης Συντυχάκης, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Σταύρος Τάσσος, αναφέρεται:

«Από τις αρχές του Νοέμβρη οι εργαζόμενοι ΙΔΟΧ φύλακες αρχαιολογικών χώρων και μουσείων σε όλη τη χώρα θα βρεθούν ξανά στο δρόμο της ανεργίας μετά από 7 μήνες δουλειάς. Είναι γνωστό σε όλους ότι πρόκειται για εξειδικευμένο προσωπικό, που εργάζεται στην πλειοψηφία του για πολλά χρόνια, σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας. Προσλαμβάνεται και απολύεται κάθε χρόνο περίπου την ίδια εποχή, ενώ καλύπτει ανάγκες φύλαξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Και δεν φτάνει αυτή η εργασιακή ομηρία, αλλά ισχύει και για αυτούς ο περιορισμός του 24μηνου και του 60μηνου, που ουσιαστικά τους απαγορεύει να εργαστούν στο αντικείμενό τους.

Ταυτόχρονα, η έλλειψη φυλακτικού προσωπικού οδηγεί στην υπολειτουργία των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου και κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες. Ενα από τα πιο χειροπιαστά παραδείγματα είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου - τρίτο σε επισκεψιμότητα μουσείο της χώρας για μια ακόμα χρονιά - που τα κενά του πέρυσι το χειμώνα καλύφθηκαν με εργαζόμενους ΙΔΟΧ 3μηνης διάρκειας.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου οι μόνιμοι φύλακες είναι μόλις 25, τη στιγμή που οι ανάγκες είναι για τουλάχιστον 80 με 90 ακόμα, ενώ το προσωπικό ΙΔΟΧ που προσλήφθηκε το 2017 δεν ξεπέρασε τα 65 άτομα (ημερήσιους φύλακες και νυχτοφύλακες). Ομως ούτε οι 200 θέσεις που είχε η κυβέρνηση υποσχεθεί δεν προκηρύχθηκαν ακόμη (αν και τα κενά είναι πολλαπλάσια), με αποτέλεσμα κάθε χρονιά, καθώς και το μόνιμο προσωπικό συνταξιοδοτείται, τα κενά να αυξάνονται διαρκώς.

Η πολιτική του χρόνιου καθεστώτος ομηρίας των εργαζομένων στη φύλαξη των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων στοχεύει στην παράδοσή της στα χέρια εταιρειών security, η συνολική παράδοση αυτών των χώρων στα χέρια μονοπωλιακών ομίλων για νέα πεδία κερδοφορίας. Η κατάσταση αυτή δεν είναι τυχαία, καθώς συνδυάζεται και με την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, αναγκάζοντας τη λαϊκή οικογένεια να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να θαυμάσει την πλούσια πολιτιστική παράδοση της χώρας μας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε:

Να προσληφθεί άμεσα μόνιμο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα που να καλύπτουν το σύνολο των ελλείψεων, ώστε να τεθεί τέλος στο καθεστώς ομηρίας των εργαζομένων και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία όλων των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων σε όλη τη χώρα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ