Τετάρτη 5 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ
«Αρχισαν τα όργανα»... στην Αρχαιολογική Υπηρεσία

Ασχημο «ποδαρικό» για το 2011 με το κλείσιμο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη

Τα προβλήματα υπολειτουργίας - έως και προσωρινού κλεισίματος - των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων λόγω της υποστελέχωσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της συνέχισης της εργασιακής ομηρίας φέρνει και πάλι το ΚΚΕ στη Βουλή, με Ερώτηση των βουλευτών του Αγγελου Τζέκη, Γιάννη Ζιώγα και Σοφίας Καλαντίδου, προς τους υπουργούς Πολιτισμού - Τουρισμού και Οικονομικών, με αφορμή το πρόβλημα που υπάρχει στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη.

Οι βουλευτές σημειώνουν ότι «σύνηθες φαινόμενο έχει γίνει πλέον η υπολειτουργία και το κλείσιμο των Μουσείων λόγω έλλειψης προσωπικού, καθώς το καθεστώς εργασίας των περισσότερων εργαζομένων είναι οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου».

«Ετσι», συνεχίζει η Ερώτηση, «κλειστό θα παραμείνει το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη για τις επόμενες μέρες. Αιτία αυτής της εξέλιξης είναι και σε αυτή την περίπτωση η έλλειψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού για τη λειτουργία του. Οι συμβάσεις των έκτακτων υπαλλήλων του Μουσείου είχαν λήξει στο τέλος της χρονιάς και από την πλευρά του υπουργείου δεν υπήρξε καμία μέριμνα, παρόλο που η διεύθυνση του Μουσείου είχε ενημερώσει ότι για τη λειτουργία του χρειάζεται 33 εργαζόμενους για το χειμερινό ωράριο και περισσότερους κατά το θερινό ωράριο, ως μόνιμους.

Για την κατάσταση αυτή ευθύνη έχουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ, γιατί δε δίνουν τα απαραίτητα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τον πολιτισμό και την απρόσκοπτη λειτουργία των Μουσείων, με μόνιμο και όχι έκτακτο προσωπικό, υποβαθμίζοντας με αυτόν τον τρόπο την παροχή των υπηρεσιών τους».

Τέλος, οι βουλευτές ρωτούν «αν θα προσληφθεί ο απαραίτητος αριθμός μόνιμων υπαλλήλων για την απρόσκοπτη λειτουργία του Μουσείου».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του κυνισμού και του εμπαιγμού των κυβερνήσεων του δικομματισμού έναντι των εργαζομένων στον πολιτισμό και στην πολιτιστική κληρονομιά είναι αυτό που συνέβη ακριβώς πριν ένα χρόνο, το Γενάρη του 2010, οπότε το ΥΠΠΟΤ ανακάλεσε την προκήρυξη 2.584 θέσεων έκτακτου προσωπικού για λόγους... «διαφάνειας» και «αξιοκρατίας» - λες και το απάνθρωπο καθεστώς της εργασιακής ομηρίας δεν αποτελεί διαρκές έγκλημα - τη στιγμή που στις 31/12/2009 είχαν λήξει οι συμβάσεις και είχαν απολυθεί περίπου 4.000 εργαζόμενοι. Ενα από τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής ήταν το πολύμηνο κλείσιμο δεκάδων αρχαιολογικών χώρων και μουσείων και βέβαια η «ανακύκλωση» της εργασιακής ομηρίας. Την ίδια στιγμή σε χιλιάδες ανέρχονται οι κενές οργανικές θέσεις στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, χωρίς να υπολογίζονται οι πραγματικές ανάγκες της πολιτιστικής κληρονομιάς, οι οποίες θα ήταν υπερπολλαπλάσιες των οργανικών κενών, αν ασκούνταν μια πολιτική που δε θα ήταν προσανατολισμένη στη «βιτρίνα» για την εξυπηρέτηση του κεφαλαίου στον τουρισμό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ