Σάββατο 11 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ερχεται το θρυλικό μουσικό σύνολο του Κόκκινου Στρατού

Το παγκοσμίου φήμης συγκρότημα του Αλεξαντρόφ, το θρυλικό μουσικό σύνολο του Κόκκινου Στρατού, με 130 χορωδούς, μουσικούς και χορευτές της Στρατιωτικής Ακαδημίας της Μόσχας, έρχεται για δύο μοναδικές εμφανίσεις στην Ελλάδα, τη Δευτέρα 4 Δεκέμβρη στον Πειραιά, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, και την Τρίτη 5 Δεκέμβρη στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, στη Θεσσαλονίκη.

Το μουσικό σύνολο «Αλεξαντρόφ», γνωστό και ως Χορωδία του Κόκκινου Στρατού, θα εμφανιστεί στην Ελλάδα σε πλήρη ανάπτυξη, με 130 καλλιτέχνες (χορωδία, ορχήστρα, μπαλέτο), τιμώντας τον ένα χρόνο από το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα που στέρησε τη ζωή σε 64 μέλη του.

Πέρυσι, ανήμερα των Χριστουγέννων, το «Alexandrov Ensemble» έχασε το ένα τρίτο των μελών του, όταν το αεροπλάνο όπου επέβαιναν συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς πήγαιναν στη Συρία.

Η Χορωδία του Κόκκινου Στρατού ξεκίνησε το 1928 σαν μουσικό σύνολο αποτελούμενο από 12 στρατιώτες, με βασική αποστολή να ψυχαγωγεί τα σοβιετικά στρατεύματα οπουδήποτε στον κόσμο βρίσκονταν, και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '30 είχε φτάσει να απασχολεί 300 καλλιτέχνες και η φήμη του είχε ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας.

Το «Alexandrov Ensemble» είναι η επίσημη στρατιωτική χορωδία των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, πήρε το όνομά της από τον πρώτο της διευθυντή, Βασίλιεβιτς Αλεξαντρόφ, συνθέτη του Υμνου της ΕΣΣΔ, και αποτελείται από μια αποκλειστικά ανδρική χορωδία, μια μουσική ορχήστρα και ένα χορευτικό σύνολο.

Το ρεπερτόριο του συγκροτήματος περιλαμβάνει περισσότερες από 2.000 μουσικές συνθέσεις: Επαναστατικά τραγούδια, παραδοσιακά τραγούδια και χορούς όπως η «Κατιούσα», η «Καλίνκα», θρησκευτική μουσική (όπως το «Ave Maria»), χριστουγεννιάτικα τραγούδια, κλασικές συνθέσεις Ρώσων και ξένων συνθετών, καθώς και επιτυχίες της παγκόσμιας μουσικής. Σε προηγούμενη επίσκεψή τους στη χώρα μας είχαν τραγουδήσει στα ελληνικά το «Οταν σφίγγουν το χέρι», των Μίκη Θεοδωράκη - Γιάννη Ρίτσου.

Η Χορωδία στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου έδωσε πάνω από 1.500 συναυλίες, πολλές από αυτές και στην πρώτη γραμμή, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του ηθικού του Κόκκινου Στρατού.

Η χορωδία του Συνόλου συνδυάζει την αρμονία και την καθαρότητα του ακαδημαϊκού τραγουδιού με την πολύχρωμη συναισθηματικότητα και την καλλιτεχνική ποιότητα που είναι απαραίτητη σε κάθε παραδοσιακή λαϊκή παράσταση, ενώ χαρακτηρίζεται από υψηλές φωνητικές δεξιότητες. Το χορευτικό σχήμα, με τις εντυπωσιακές επιδόσεις του στη σκηνή, συνεισφέρει με μεγάλη επιτυχία στο υψηλό επίπεδο του Συνόλου. Η ορχήστρα συνδυάζει με ιδιαίτερη επιτυχία παραδοσιακά ρωσικά έγχορδα, όπως η μπαλαλάικα και η domra, με ακορντεόν, ξύλινα πνευστά και χάλκινα όργανα.

Σε ολόκληρο τον κόσμο, το Σύνολο «Αλεξαντρόφ» θεωρείται ισότιμο με θεσμούς όπως τα μπαλέτα Μπολσόι, το Ερμιτάζ, η Κρατική Πινακοθήκη Τρετιακόφ και το Μουσείο της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Μόσχα.

Ωρα έναρξης: 20.30.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ