Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Τα ευρύτερα γεωστρατηγικά σχέδια φουντώνουν την ένταση
  • Αιφνιδιαστική αποστολή του Γάλλου Προέδρου στη Σ. Αραβία
  • Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν και Κατάρ ζήτησαν χτες από τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν αμέσως τον Λίβανο

Ο Γάλλος Πρόεδρος κατά την επίσκεψή του στα ΗΑΕ

Copyright 2017 The Associated

Ο Γάλλος Πρόεδρος κατά την επίσκεψή του στα ΗΑΕ
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΡΙΑΝΤ - ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ.--

Οξύνεται σταθερά η ένταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με τον Λίβανο να βρίσκεται στο επίκεντρο γεωστρατηγικών σχεδίων διαφόρων δυνάμεων που εκφράζονται με την αντιπαράθεση της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν, αλλά σχετίζονται με την επόμενη μέρα στις εστίες των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που προηγήθηκαν σε Συρία και Ιράκ.

Στη Βηρυτό στελέχη του κόμματος «Κίνημα του Μέλλοντος» του (παραιτηθέντος στη Σαουδική Αραβία το περασμένο Σάββατο) Λιβανέζου πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι απαίτησαν από τον τελευταίο να επιστρέψει αμέσως στον Λίβανο και να εξηγήσει επακριβώς τους λόγους που τον έκαναν να παραιτηθεί, πέρα από τις κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον του Ιράν περί σχεδίου δολοφονίας του. Εδειξαν μάλιστα να συμμερίζονται τη θεωρία πως ο Σαάντ Χαρίρι εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, ενδίδοντας σε εκβιασμούς ή πιέσεις της σαουδαραβικής μοναρχίας και πως έχει τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό.

Το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA μετέδωσε ότι χτες ο Λιβανέζος πρωθυπουργός συνάντησε στο Ριάντ τον Γάλλο πρέσβη και διπλωμάτες από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Αλλα πρακτορεία μετέδωσαν πως οι Δυτικοί διπλωμάτες του ζήτησαν, και αυτοί, να εξηγήσει γιατί παραιτήθηκε έτσι ξαφνικά... Το μυστήριο, στο μεταξύ, φουντώνει και από το γεγονός πως ο Χαρίρι δεν έχει κάνει έως τώρα την προσπάθεια να διαψεύσει τα σενάρια περί κατ' οίκον περιορισμού του στη Σαουδική Αραβία, ενώ διαψεύστηκαν και οι προχτεσινές πληροφορίες περί μετάβασής του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ταξιδιωτική οδηγία και ο Μακρόν στη Σ. Αραβία

Αίσθηση προκάλεσε, επιπλέον, χτες η αποτρεπτική ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσαν ταυτόχρονα οι κυβερνήσεις της Σαουδικής Αραβίας, του Κουβέιτ και του Μπαχρέιν, με την οποία κάλεσαν τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν «το συντομότερο δυνατόν» τον Λίβανο, δίχως άλλες εξηγήσεις.

Επιπλέον, φάνηκε να μετατρέπεται αιφνιδίως σε παρατεταμένη «ειδική αποστολή» στον Περσικό Κόλπο η αρχική διήμερη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), που έγινε με αφορμή τα εγκαίνια του εντυπωσιακού νέου Μουσείου του Λούβρου στο Αμπου Ντάμπι. Χτες βράδυ, ο Γάλλος Πρόεδρος, ο οποίος αφού συναντήθηκε με την ηγεσία της χώρας, έκλεισε συμφωνία για την πώληση δύο κορβετών από το γαλλικό ναυπηγικό όμιλο «Naval Group» στο στρατό των ΗΑΕ και παρακολούθησε οικονομικό φόρουμ, ανακοίνωσε αιφνιδίως ότι μεταβαίνει στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας για συνάντηση με τον 32χρονο πανίσχυρο υπουργό Αμυνας, υπεύθυνο οικονομικής πολιτικής και διάδοχο πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, για να συζητήσει «την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή» και ιδιαίτερα στο Ιράν, τον Λίβανο, την Υεμένη.

Πριν φύγει για το Ριάντ, ο Μακρόν εξήγησε σε συνέντευξη στην αραβόφωνη εφημερίδα «Ittihad» ότι η διεθνής συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα πρέπει να τηρηθεί και ότι, αντίθετα, χρειάζονται «νέες διαπραγματεύσεις» για το ιρανικό βαλλιστικό, πυραυλικό πρόγραμμα.

Παρέμβαση Σίσι

Νωρίτερα, στο Σαρμ ελ Σέικχ ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Α. Φ. Σίσι αναφέρθηκε και αυτός στην κλιμάκωση της έντασης στον Περσικό και στον Λίβανο, λέγοντας ότι δεν υποστηρίζει τον πόλεμο στην περιοχή «που ήδη αντιμετωπίζει πολλές αναταραχές», γιατί «η εμπειρία με τον πόλεμο είναι πικρή και έχει πάντα πολύ σκληρές συνέπειες». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορεί να βρεθεί λύση «μέσω διαλόγου», αν και επανέλαβε στη συνέχεια την υποστήριξή του στη στενή σύμμαχο της κυβέρνησής του, τη Σαουδική Αραβία, λέγοντας ότι «η ασφάλεια στον Κόλπο είναι κόκκινη γραμμή» για το Κάιρο.

Οι συλλήψεις στο Ριάντ

Στο Ριάντ, το ίδιο 24ωρο, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι το πρόσφατο πογκρόμ κατά πρώην και νυν αξιωματούχων, υπουργών και πριγκίπων αφορά 208 άτομα, εκ των οποίων μόνο τα επτά αφέθηκαν ελεύθερα χωρίς απαγγελία κατηγοριών. Ανακοίνωσαν ακόμη ότι από πράξεις διαφθοράς και κατάχρασης δημοσίου χρήματος τις τελευταίες δεκαετίες, 201 κατηγορούμενοι απέκτησαν 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι έχουν ανασταλεί 1.700 τραπεζικοί λογαριασμοί και ότι οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους έχουν τεθεί σε περιορισμό σε πολυτελή ξενοδοχεία του Ριάντ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενταση στις σχέσεις με Σαουδική Αραβία και χώρες του Κόλπου(2021-11-02 00:00:00.0)
Σχέδια Μακρόν για πυρηνικούς σταθμούς στο Ιράκ(2020-09-03 00:00:00.0)
Για κράτηση Χαρίρι στη Σ. Αραβία μιλά ο Προέδρος Αούν(2017-11-16 00:00:00.0)
«Βαριά» η ατζέντα στη συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν(2017-05-16 00:00:00.0)
Προς «ομαλοποίηση σχέσεων»(2017-01-12 00:00:00.0)
Πιέσεις με στόχο τη «συμμόρφωση» του Λιβάνου(2016-02-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ