Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Σχέδια για τις επόμενες κινήσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Οι επόμενες φάσεις της δυτικής ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία, μετά την ήττα και την υποχώρηση των τζιχαντιστών από τα περισσότερα πεδία συγκρούσεων, αναμένεται να τεθούν σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες, στο επίκεντρο Συνόδου υπουργών και αξιωματούχων περίπου 60 χωρών που συμμετέχουν στον «διεθνή συνασπισμό» των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους». Πρωταγωνιστικό ρόλο στη Σύνοδο αναμένεται να παίξει ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις, που και χτες συμμετείχε στη ΝΑΤΟική Σύνοδο ομολόγων του, για τις επεμβάσεις όχι μόνο στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, αλλά και στο Αφγανιστάν. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Μάτις τόνισε ότι μετά τις πρόσφατες ανακαταλήψεις της συριακής πόλης Ράκα και της ιρακινής Μοσούλης σε βάρος των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τίθεται το «τι θα γίνει μετά» την ήττα των τζιχαντιστών. Απέφυγε να αναφερθεί στα επόμενα σχέδια και κινήσεις, ισχυριζόμενος πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στηρίζουν τις επικείμενες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη «για την εξεύρεση λύσης στην κρίση στη Συρία». Δεν έκανε καμία νύξη για τις παράλληλες ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις που προωθούν Ρωσία - Ιράν - Τουρκία στην Αστάνα του Καζακστάν, ούτε για τη σύγκλιση ενός «Συριακού Κογκρέσου Εθνικού Διαλόγου» που ετοιμάζει για το τρίτο δεκαήμερο του Νοέμβρη η ρωσική κυβέρνηση στο Σότσι.

Στο «μετά» τις ανακαταλήψεις εδαφών σε Συρία και Ιράκ αναφέρθηκε προχτές και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας: «Το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους που έλεγχε το "ΙΚ" έχει απελευθερωθεί. Γνωρίζουμε όμως ότι αυτό δεν θα σημάνει το τέλος της μάχης κατά του "ΙΚ", διότι αποτελεί παγκόσμια απειλή (...) Το βλέπουμε στους δρόμους μας, όπου το "ΙΚ" οργανώνει και ενθαρρύνει επιθέσεις».

Το ίδιο διάστημα, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανακοίνωσε ότι στις 13 του μηνός θα συναντηθούν στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ. Τ. Ερντογάν, για να συζητήσουν μεταξύ άλλων και τις εξελίξεις στη Συρία και την εκεί συνεργασία τους με το Ιράν, καθώς οι τρεις χώρες είναι εγγυήτριες της εκεχειρίας.

Θετική η Δαμασκός σε πρόσκληση διαλόγου

Την προθυμία της συριακής κυβέρνησης να συμμετάσχει στη ρωσική πρόσκληση για τη σύγκληση ενός «Συριακού Κογκρέσου Εθνικού Διαλόγου» στο Σότσι τις επόμενες βδομάδες εξέφρασε χτες σε συνέντευξή της στο αραβικό δίκτυο «Αλ Μαγιαντίν» η στενή σύμβουλος του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, Μπουτάινα Σααμπάν.

Η σύμβουλος του Ασαντ πρόσθεσε ότι η Δαμασκός αντιτίθεται στην ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας και ότι επιφυλάσσεται να αντιμετωπίσει το θέμα «στον κατάλληλο χρόνο». Σε άλλο σημείο, εκτίμησε ότι «το Ισραήλ συνειδητοποιεί πως ο άξονας αντίστασης έγινε ισχυρότερος» και ότι δεν θα ρισκάρει νέα επίθεση στη Συρία, διαβεβαιώνοντας ότι και σε αυτήν την περίπτωση «η χώρα δεν θα διστάσει να υπερασπιστεί τον εαυτό της κατά των ισραηλινών σχεδίων». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Ράκα, τονίζοντας ότι κατέστρεψαν εντελώς την πόλη και ότι το γεγονός αυτό αποσιώπησαν εντελώς τα δυτικά ΜΜΕ.

Υπέρ της εκπαίδευσης Κούρδων ο Γκάμπριελ

Οι εξελίξεις στη Συρία δεν είναι οι μόνες που απασχολούν Δυτικούς ιμπεριαλιστές, αλλά και εκείνες στο γειτονικό Ιράκ. Το βράδυ της Τρίτης, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προέτρεψε τη γερμανική ομοσπονδιακή κάτω Βουλή να παρατείνει την αποστολή εκπαίδευσης των Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά στο βόρειο Ιράκ, κρίνοντας ότι αν αποσυρόταν η γερμανική δύναμη αυτό θα έστελνε «λάθος μήνυμα» και θα αύξανε τον κίνδυνο να ξεσπάσει νέος εμφύλιος πόλεμος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολυεπίπεδες μάχες με φόντο τη λεία της «ανοικοδόμησης»(2017-10-22 00:00:00.0)
Πιέσεις Μάτις για αναβολή του δημοψηφίσματος των Κούρδων...(2017-08-23 00:00:00.0)
Νέες ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις από τη Μεσόγειο(2017-06-24 00:00:00.0)
Εντείνονται οι στρατιωτικές κινήσεις με πρόσχημα τους τζιχαντιστές(2017-03-11 00:00:00.0)
Οξύνεται η κόντρα ΗΠΑ - Τουρκίας για το ρόλο των Κούρδων...(2016-10-27 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις προς τη Ράκα(2016-05-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ