Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ενίσχυση αντικουβανικών κυρώσεων

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε νέους περιορισμούς στις συναλλαγές των ΗΠΑ με την Κούβα, ενισχύοντας τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει στο νησί, στο πλαίσιο της δέσμευσης του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο Ιούνη να αναιρέσει την πολιτική του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα, για τη «χαλάρωση» του αποκλεισμού. Βεβαίως, η τακτική και των δύο, αν και από άλλες διαδρομές, αποσκοπεί στην πάγια επιδίωξη του αμερικανικού ιμπεριαλισμού να τελειώσει με ό,τι κατακτήσεις έφερε ο σοσιαλισμός στον κουβανικό λαό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα μέτρα που τίθενται από σήμερα σε εφαρμογή απαγορεύουν τις συναλλαγές Αμερικανών πολιτών με επιχειρήσεις που ανήκουν «στο στρατό, τις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας της Κούβας». Παράλληλα, μπαίνουν μεγαλύτεροι περιορισμοί στα ταξίδια από Αμερικανούς πολίτες στο νησί, ειδικά στα λεγόμενα εκπαιδευτικά ή ακαδημαϊκά ταξίδια, όπου τους συμμετέχοντες πρέπει να συνοδεύει υπεύθυνος από τον αναγνωρισμένο από το αμερικανικό κράτος οργανισμό. Ταυτόχρονα, παροτρύνονται όσοι ταξιδεύουν στην Κούβα να ενισχύουν τις μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις της χώρας.

Τα μέτρα αυτά έρχονται μια βδομάδα μετά τη νέα παγκόσμια καταδίκη του πολύμορφου αποκλεισμού της Κούβας από τις ΗΠΑ, που συγκέντρωσε τη στήριξη 191 από τα 193 κράτη (μόνο ΗΠΑ και Ισραήλ καταψήφισαν το σχετικό ψήφισμα που κατέθεσε η Κούβα).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ