Τρίτη 7 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Στη μάχη με όλες τις δυνάμεις για τα συλλαλητήρια της Πέμπτης

Στο Σύνταγμα στις 6.30 μ.μ. το συλλαλητήριο στην Αττική - Την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης

Στην τελική ευθεία για τα συλλαλητήρια που διοργανώνουν σε μια σειρά πόλεις την Πέμπτη 9/11, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και σωματεία εντείνουν τη δράση τους, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ.

Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο θα γίνει στις 6.30 μ.μ., στο Σύνταγμα. Στη Θεσσαλονίκη, την ίδια μέρα, στις 6.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Με εξορμήσεις, περιοδείες, συσκέψεις και συνελεύσεις, οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν τους εργαζόμενους να δώσουν απάντηση στο νέο γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης που φέρνουν κυβέρνηση και κουαρτέτο προς όφελος του κεφαλαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, απέναντι σε παλιά και νέα μέτρα, απέναντι στην τρίτη «αξιολόγηση» και τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2018, τα σωματεία καλούν τους εργαζόμενους να περάσουν στην αντεπίθεση, να οργανώσουν την πάλη τους, προτάσσοντας τη διεκδίκηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών. Η επιτυχία των συλλαλητηρίων της Πέμπτης «δένεται» άμεσα με τον αγώνα των εργαζομένων σε διαφορετικούς κλάδους και χώρους ενάντια στις απολύσεις και την απληρωσιά, ενάντια στις κατασχέσεις σπιτιών και καταθέσεων λαϊκών νοικοκυριών, «δένεται» με την πάλη για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις σε μισθούς και βελτίωση των όρων δουλειάς.

Η μάχη που δίνεται είναι τα συλλαλητήρια της Πέμπτης να αποτελέσουν σταθμό για την κλιμάκωση της πάλης και με πανελλαδική απεργία, απέναντι στα νέα χτυπήματα που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο δικαίωμα της απεργίας και τη συλλογική δράση των εργαζομένων. Στις δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις που έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα Ομοσπονδιών για απεργιακή απάντηση στο συνδικαλιστικό νόμο, προστίθενται το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου και τα Συνδικάτα Μετάλλου Βοιωτίας, Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου, Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω, Χρηματοπιστωτικού Αττικής.

Στα συλλαλητήρια της Πέμπτης καλούν επίσης η ΠΑΣΕΒΕ, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Οικοδόμοι: Πάνε στο συλλαλητήριο με 24ωρη απεργία στα εργοτάξια

Το επόμενο βήμα στην οργάνωση του αγώνα για υπογραφές εργοταξιακών Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις και βελτίωση των όρων εργασίας κάνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, προκηρύσσοντας 24ωρη απεργία την Πέμπτη 9/11 για τους εργαζόμενους στα εργοτάξια ανακαίνισης του «Αστέρα» Βουλιαγμένης και κατασκευής του Μουσείου Γουλανδρή. Παράλληλα, καλεί τους εργαζόμενους σε όλο τον κλάδο να δώσουν μαζικό «παρών» στο συλλαλητήριο το απόγευμα της ίδιας μέρας.

«Φτάνει πια. Η εργοδοσία έχει επιβάλει τα εξαντλητικά και απλήρωτα ωράρια, την απλήρωτη και ανασφάλιστη υπερωριακή απασχόληση, τη δουλειά τα Σαββατοκύριακα, τις άσχημες συνθήκες εργασίας στους χώρους δουλειάς, εκμεταλλευόμενη το πενιχρό μεροκάματο, που έχει μετατραπεί σε φιλοδώρημα», σημειώνει στην ανακοίνωσή του. Χαιρετίζει όλους τους συναδέλφους που με τη συμμετοχή τους μέχρι σήμερα σε στάσεις εργασίας και απεργιακές κινητοποιήσεις έδωσαν στην εργοδοσία μήνυμα πως δεν κάνουν πίσω.

Κάλεσμα συμμετοχής στα συλλαλητήρια και αγώνα σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα απευθύνει και η Ομοσπονδία Οικοδόμων:«Καθημερινά δουλεύουμε οργανώνοντας την ανάπτυξη και την κλιμάκωση των αγώνων σε όλα τα μέτωπα που έχουμε μπροστά μας: Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, προστασία των ανέργων, ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκών νοικοκυριών, προστασία της ζωής μας στους χώρους δουλειάς από την εγκληματική δράση της μεγαλοεργοδοσίας», τονίζει στην ανακοίνωσή της.

Εντείνονται οι προετοιμασίες και στη Θεσσαλονίκη

Με καθημερινές εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, τα εργατικά σωματεία και οι Λαϊκές Επιτροπές της Θεσσαλονίκης καλούν τον εργαζόμενο λαό να συμμετέχει μαζικά στο συλλαλητήριο της Πέμπτης.

Στο πλαίσιο αυτό, μαζικές εξορμήσεις πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο στις Λαϊκές Αγορές και χτες τα ξημερώματα στις εισόδους της Βιομηχανικής Περιοχής Σίνδου.

Σήμερα Τρίτη προγραμματίζονται περιοδείες σε επιχειρήσεις μετάλλου (ΣΙΔΕΝΟΡ, ΕΡΛΙΚΟΝ, ΠΥΡΑΜΙΣ), σε επιχειρήσεις ανακύκλωσης όπως η ΟΙΚΟΜΕΤ, σε επιχειρήσεις Τύπου - χάρτου όπως η «Χατζόπουλος», στις υπηρεσίες του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη στο Πανόραμα και στον ΟΑΕΔ Ωραιοκάστρου.

Αύριο Τετάρτη, στο πλαίσιο της πλατιάς προπαγάνδισης του συλλαλητηρίου, προγραμματίζονται δύο αυτοκινητοπομπές στις 7 μ.μ.: Από την πλατεία Αγίας Βαρβάρας στην Ανω Τούμπα στις συνοικίες της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και από το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης.

Σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις οι νοσοκομειακοί γιατροί

Σε συμμετοχή στα συλλαλητήρια καλεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), επισημαίνοντας ότι «κανείς κλάδος δεν εξαιρείται από την ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ - κεφαλαίου». Οπως υπογραμμίζει, η κυβέρνηση φέρνει με τη διαδικασία του επείγοντος για ψήφιση νομοσχέδιο που διευθετεί το χρόνο εργασίας, «το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018 προβλέπει νέα μείωση κατά 350 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων. Η Υγεία μπαίνει στον κόφτη για να επιτευχθούν τα περιβόητα πρωτογενή πλεονάσματα».

«Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν κάνουμε βήμα πίσω. Απαντάμε αγωνιστικά στα μέτρα που ήδη υλοποιούνται και σε όσα ετοιμάζεται να προσθέσει η κυβέρνηση», τονίζει η Ομοσπονδία.

Αλλες πρωτοβουλίες

Πικετοφορίες με στόχο να φτάσει παντού το κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο πραγματοποιούν σήμερα Τρίτη, στις 6 μ.μ., η Λαϊκή Επιτροπή Γαλατσίου (από το παλαιό τέρμα - άγαλμα Εθνικής Αντίστασης) και η Λαϊκή Επιτροπή 5ου - 6ου Διαμερίσματος Δήμου Αθήνας (από την πλατεία Αμερικής).

Σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν σήμερα τα σωματεία της Μεσσηνίας που συνδιοργανώνουν το συλλαλητήριο στην Καλαμάτα, θα ενημερώσουν επίσης για τις απολύσεις της προέδρου του Σωματείου Επισιτισμού - Τουρισμού από ξενοδοχείο, καθώς και συμβασιούχου εργαζόμενου στο δήμο Καλαμάτας.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org