Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Η επόμενη μέρα της νέας επίθεσης

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Δεκάδες κατηγορίες για τρομοκρατική δράση, ανθρωποκτονίες, χρήση βίας, καταστροφή οχημάτων και υποστήριξη ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης απήγγειλαν αργά το βράδυ της Τετάρτης οι ομοσπονδιακές εισαγγελικές αρχές σε βάρος του 29χρονου Ουζμπέκου Σαϊφούλο Σαΐποφ, για την επίθεση με φορτηγάκι που πραγματοποίησε το βράδυ της Δευτέρας σε κατάμεστο από κόσμο ποδηλατόδρομο και πεζόδρομο στο κέντρο του Μανχάταν στη Ν. Υόρκη, που σκότωσε 8 ανθρώπους και τραυμάτισε αλλαους 11.

Ο κατηγορούμενος ισλαμιστής άκουσε τις κατηγορίες καθισμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο, και κυνικά δήλωσε «ικανοποιημένος» για την επίθεση. Σε κατάθεση που είχε δώσει νωρίτερα στους πράκτορες του FBI, διευκρίνισε πως ενοικίασε το φορτηγάκι στις 22 Οκτώβρη «για να εκπαιδευτεί» και ότι διάλεξε τη μέρα του Χάλογουιν για να είναι σίγουρος ότι θα υπήρχε πολύς κόσμος στους δρόμους. Αργότερα χτες οδηγήθηκε σε φυλακή της Ν. Υόρκης.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απαίτησε τον εγκλεισμό του στις στρατιωτικές φυλακές του Γκουαντάναμο και πρότεινε να του επιβληθεί η θανατική ποινή. Αξιωματούχοι του FBI ανακοίνωσαν ότι υπέβαλαν ερωτήσεις και σε ένα φίλο του κατηγορούμενου, τον Ουζμπέκο Μουχαμαντζόιρ Καντίροφ, σε σχέση με την επίθεση.

Στο μεταξύ, ο Σαμ Κλόβις, πρώην σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ κατά την προεκλογική εκστρατεία του, απέσυρε την υποψηφιότητά του για μια από τις κορυφαίες θέσεις του υπουργείου Γεωργίας. Το όνομα του Κλόβις είχε συνδεθεί με αυτό του Γιώργου Παπαδόπουλου, άλλου πρώην συμβούλου του Προέδρου Τραμπ για διεθνή θέματα Ενέργειας, που εμπλέκεται στην έρευνα του ανεξάρτητου ανακριτή Ρ. Μιούλερ για την πιθανή ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ