Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Φυλακίσεις και εντάλματα σύλληψης για τους Καταλανούς αυτονομιστές

Το ειδικό δικαστήριο που έχει δημιουργηθεί από την ισπανική Δικαιοσύνη είναι το νέο πεδίο της ενδοαστικής σύγκρουσης στη χώρα ανάμεσα στην ισπανική κυβέρνηση και την καταργηθείσα αυτονομιστική κυβέρνηση της Καταλονίας και τον πρόεδρό της, Κάρλες Πουιτζντεμόντ, ο οποίος έχει διαφύγει στο Βέλγιο. Χτες, οι εισαγγελικές αρχές ζήτησαν την προσωρινή κράτηση των 7 από τους 14 συμβούλους (υπουργούς) της κυβέρνησης (ανάμεσά τους και ο πρώην αντιπρόεδρος Οριόλ Ζουνκέρας), που πήγαν στη Μαδρίτη και κατηγορούνται για «στάση, εξέγερση και υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος». Για τον σύμβουλο αρμόδιο για θέματα επιχειρήσεων, Σάντι Βίλα, που είχε παραιτηθεί πριν από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας στο τοπικό Κοινοβούλιο από τις αυτονομιστικές δυνάμεις, στις 27 Οκτώβρη, αποφασίστηκε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ.

Επίσης, η Εισαγγελία ζήτησε να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης του Πουιτζντεμόντ και των 4 συμβούλων που δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο και παραμένουν στο Βέλγιο μαζί του. Επίσης, πέντε μέλη του προεδρείου του καταλανικού Κοινοβουλίου, μεταξύ των οποίων και η πρόεδρος, Κάρμε Φορκαντέλ, ζήτησαν και έλαβαν αναβολή μέχρι τις 9 Νοέμβρη προκειμένου να προετοιμάσουν την υπερασπιστική γραμμή τους.

Ο δικηγόρος του Πουιτζντεμόντ στο Βέλγιο δήλωσε ότι το κλίμα στην Ισπανία «δεν είναι καλό» και ότι ο πελάτης του θέλει να κρατήσει κάποιες αποστάσεις. Εσπευσε όμως να προσθέσει ότι θα συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές. Εφόσον εκδοθεί το ένταλμα σύλληψης και ο Πουιτζντεμόντ παραμείνει στο Βέλγιο, την υπόθεση θα αναλάβει Βέλγος δικαστής, ο οποίος μπορεί να εξετάσει το αίτημα της ισπανικής κυβέρνησης σε διάστημα 60 ημερών.

Στη Βαρκελώνη χτες αυτονομιστικές δυνάμεις, όπως η Καταλανική Εθνική Συνέλευση, αλλά και τα κόμματα που στηρίζουν την καταργηθείσα καταλανική κυβέρνηση (που παύτηκε με βάση το άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος), κάλεσαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις διώξεις. Το Δημοκρατικό Ευρωπαϊκό Κόμμα, του Πουιτζντεμόντ, η σοσιαλδημοκρατική Ρεπουμπλικανική Αριστερά (από εκεί προέρχεται ο Ζουνκέρας), που συγκροτούσαν μαζί την κυβερνητική συμμαχία «Μαζί για το Ναι» και το δήθεν αντικαπιταλιστικό κόμμα «Λαϊκή Ενότητα».

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, από τη μια, στηρίζει την εφαρμογή του άρθρου 155, αλλά θεωρεί ότι τα μέτρα με τις διώξεις είναι «υπερβολικά δυσανάλογα», ενώ το επίσης σοσιαλδημοκρατικό Ποδέμος κάνει λόγο για «μαύρη μέρα» και καλεί σε πολιτική διευθέτηση. Επί της ουσίας η ενδοαστική διαμάχη, μια διαμάχη συμφερόντων που μεταφέρεται στα δικαστήρια και στις κάλπες των πρόωρων εκλογών στις 21 Δεκέμβρη, δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα, που βρίσκονται στον αντίποδα, στην οργάνωση της πάλης για τη σύγκρουση με την εξουσία του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ