Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Μέτρα χωρίς αντίκρισμα για τους επαγγελματίες και τους παραγωγούς

Με την ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων συνεχίστηκε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με τίτλο «Ασκηση Υπαίθριων Εμπορικών Δραστηριοτήτων, εκσυγχρονισμός της επιμελητηριακής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις», το οποίο η κυβέρνηση διαφημίζει, όπως φαίνεται και από την αιτιολογική έκθεση, ως νομοθετική ρύθμιση για την ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών «στο πλαίσιο της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης»...

Στο πρώτο κεφάλαιο του νομοσχεδίου περιέχονται άρθρα που αφορούν το υπαίθριο εμπόριο. Επιγραμματικά, προβλέπονται μεταξύ άλλων η έκδοση ειδικού κανονισμού λειτουργίας από το δήμο ή την περιφέρεια, τήρηση ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για την παρακολούθηση των χορηγούμενων αδειών, το ύψος των προστίμων σε περιπτώσεις παράβασης, ο περιορισμός των προστίμων σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις, η μη μεταβίβαση των αδειών σε συγγενικά πρόσωπα, ενώ εισάγεται η λεγόμενη «αγορά καταναλωτών» κ.ά.

Στο δεύτερο κεφάλαιο περιέχονται ρυθμίσεις που αφορούν τα Επαγγελματικά Επιμελητήρια, με χαρακτηριστικότερες αυτές που προβλέπουν τη δυνατότητα συμμετοχής των Επιμελητηρίων σε επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Αθικτη η πολιτική που τσακίζει το εισόδημα μικρεμπόρων και μικρών παραγωγών

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, από την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής επισήμανε ότι «με το νομοσχέδιο κωδικοποιούνται ό,τι νομοθετήματα υπήρχαν μέχρι τώρα, ενώ με τη θέσπιση ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων χαρτογραφείται και ενεργοποιείται ένα ολοκληρωμένο σύστημα για το μητρώο αδειών υπαίθριου εμπορίου, μητρώο ελέγχου και προστίμων και μητρώο λαϊκών αγορών κ.τ.λ. Αυτά από μόνα τους δεν σημαίνει ότι εξασφαλίζουν και ότι θα υπάρξει ενίσχυση εισοδήματος των παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών, όπως υποκριτικά προπαγανδίζει η κυβέρνηση».

Οπως τόνισε, οι μισθοί και οι συντάξεις πείνας των εργαζομένων, η φοροεπιδρομή με τα απανωτά δυσβάσταχτα χαράτσια, που πλήττει εργαζόμενους, μικρεμπόρους, μικρούς παραγωγούς και επαγγελματίες, τα απανωτά αντιδραστικά μέτρα σε βάρος των παραγωγών στο πλαίσιο των Οδηγιών της ΕΕ, «αποτελούν την αιτία της μείωσης της αγοραστικής δύναμης που φθάνει σε περικοπές ακόμη και στη διατροφή για την λαϊκή οικογένεια, που επηρεάζει και συμβάλλει στη μείωση του εισοδήματος των πωλητών του υπαίθριου εμπορίου. Ηδη οι πάγκοι στις λαϊκές αγορές έχουν ξεκινήσει μια μικρή τάση μείωσης», ενώ παράλληλα, «η συγκέντρωση της αγοράς προχωρά με ραγδαίους ρυθμούς σε μια χούφτα αλυσίδες και σούπερ μάρκετ».

Επισήμανε ότι αν η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να βοηθήσει τους μικρούς παραγωγούς και επαγγελματίες, πρέπει εδώ και τώρα «να επαναφέρει το ατομικό αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ, αυξημένο κατά 3.000 ευρώ κατά παιδί, και να εντάξει άμεσα σε αυτό επαγγελματίες πωλητές, αλλά και κάθε αυτοαπασχολούμενο, να καταργήσει τα διόδια, τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, που έχουν εκτοξεύσει το κόστος της μεταφοράς των προϊόντων στα ύψη».

«Περισσότερο προκλητική αλλά και επικίνδυνη» χαρακτήρισε την κυβερνητική προπαγάνδα «σε εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους ή και άλλους εργαζόμενους που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, για ίδρυση αγορών καταναλωτών. Καλλιεργείτε την απατηλή αντίληψη ότι κάποιες συλλογικότητες, αυτοδιαχειριζόμενες ομάδες καταναλωτών κ.λπ., μπορούν να αναλάβουν να εξορθολογίσουν την αγορά. Να προστατεύσουν τους καταναλωτές, να εξυγιάνουν τον καπιταλισμό».

Κατατοπιστικός ως προς τις «αγορές καταναλωτών» ήταν ο Κ. Κακαράτζας, πρόεδρος της Παναττικής Ομοσπονδίας Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών, σημειώνοντας ότι «ουσιαστικά είναι η μετάλλαξη των "αγορών χωρίς μεσάζοντες" και που στο σύνολό τους είναι μια αμαρτωλή κατάσταση». Η εμπειρία έδειξε ότι «κάποιοι αετονύχηδες, εκμεταλλευόμενοι την ευαισθησία της κοινής γνώμης, έστησαν αυτές τις αγορές και στη συνέχεια κυκλώματα τις εκμεταλλεύτηκαν, διακινώντας μέσα από αυτές χιλιάδες τόνους εισαγόμενων προϊόντων χωρίς κανέναν έλεγχο, παραπλανώντας το καταναλωτικό κοινό». Ο ίδιος εξέφρασε τη ριζική, όπως είπε, αντίθεση του κλάδου στην κατάργηση της μεταβίβασης των αδειών.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org