Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Δυναμική κινητοποίηση ενάντια σε παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα

Με τη χτεσινή συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών άνοιξε το αγωνιστικό δεκαήμερο δράσης της ΠΑΣΕΒΕ

Από τη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών
Από τη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών
Δυναμική απάντηση σε παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα, στην πολιτική που εξοντώνει τους αυτοαπασχολούμενους, δόθηκε με τη χτεσινή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε έξω από το υπουργείο Οικονομικών, μετά από κάλεσμα των κλαδικών σωματείων Υδραυλικών, Ξυλουργών, Ηλεκτρολόγων και Μετάλλου.

Με τη χτεσινή κινητοποίηση ουσιαστικά ξεκίνησε το αγωνιστικό δεκαήμερο δράσης της ΠΑΣΕΒΕ, στο πλαίσιο του οποίου προγραμματίζονται πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις.

«Οχι στα χαράτσια και τη φοροληστεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία» φώναξαν οι αυτοαπασχολούμενοι που συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί έξω από την είσοδο του υπουργείου Οικονομικών στην οδό Νίκης, όπου και έγραψαν τη διεκδίκησή τους για «αφορολόγητο όριο τώρα». Με τα πανό και τα συνθήματά τους, σηματοδότησαν ότι μόνο με ένα ισχυρό κίνημα, σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και όλους όσοι πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ, μπορούν να διεκδικήσουν την ανάκτηση των βαρύτατων απωλειών που έχουν υποστεί όλα αυτά τα χρόνια, να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις για να έρθουν στο προσκήνιο οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν επίσης συνταξιουχικές οργανώσεις, εργατικά σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές.

Την αλληλεγγύη του ΚΚΕ μετέφερε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.


Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ ο Βάλσαμος Συρίγος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, καλώντας εργαζόμενους και επαγγελματίες να οργανωθούν στα σωματεία τους, αφού «μόνο με ισχυρή οργάνωση και λαϊκή συμμαχία μπορεί ο λαός να αντεπιτεθεί και να διεκδικήσει την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του».

Να σημειωθεί ότι για μια ακόμη φορά από την πλευρά του υπουργείου ειπώθηκε στους συγκεντρωμένους ότι δεν υπάρχει κανένα στέλεχος της πολιτικής ηγεσίας του για να δεχτεί αντιπροσωπεία τους, παρά το γεγονός ότι η κινητοποίηση είχε εξαγγελθεί εδώ και αρκετές μέρες. Επειτα από αρκετή ώρα, και αφού οι συγκεντρωμένοι είχαν αποκλείσει συμβολικά την είσοδο του υπουργείου, εκπρόσωπος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας, Αλ. Χαρίτση, παρέλαβε το υπόμνημα με τα αιτήματα της κινητοποίησης...

Τη στάση της κυβέρνησης στηλίτευσε ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), ξεκαθαρίζοντας ότι οι αυτοαπασχολούμενοι «θα είμαστε εδώ πιο μαζικά, πιο μαχητικά. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τις 9 του μήνα» και το συλλαλητήριο που οργανώνει το ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα.

Κοινή πάλη ενάντια στην πολιτική που τσακίζει τους εργαζόμενους και το λαό

«Η συνεχιζόμενη αντιλαϊκή πολιτική δεν αφήνει περιθώριο επιβίωσης στους αυτοαπασχολούμενους υδραυλικούς, όπως βέβαια και στο σύνολο των επαγγελματιών» είπε στον «Ριζοσπάστη» ο Θ. Στρουμπούλης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκαταστατών Υδραυλικών Αττικής, σημειώνοντας επίσης ότι στον κλάδο του για περισσότερους από τους μισούς συναδέλφους του «η επιβίωση στο επάγγελμα τείνει να γίνει ακατόρθωτη». «Τις επόμενες μέρες, πρόσθεσε, θα συνεχίσουμε τις δράσεις μας για τη συσπείρωση του κλάδου στο αγωνιστικό πλαίσιο της ΠΑΣΕΒΕ, καθώς τόσο από τα γενικά μέτρα που μας ισοπεδώνουν όσο και τα ειδικά που αφορούν τον κλάδο μας, όπως η αδειοδότηση νέων υδραυλικών, γίνεται φανερό ότι παραδινόμαστε βορά στις μεγάλες τεχνικές εταιρίες...».

Ανάλογη είναι φυσικά η κατάσταση και στους υπόλοιπους κλάδους: Οπως δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» ο Γ. Χαραλαμπίδης, πρόεδρος του Σωματείου Ξυλουργών Αθήνας, «οι συνάδελφοι πνίγονται από τα χρέη και τα συνεχή χαράτσια, συνεχώς αυξάνονται οι περιπτώσεις πλειστηριασμών και κατασχέσεων και οι σχετικές καταγγελίες στο σωματείο μας από συναδέλφους που ζητούν βοήθεια».

Για τις «κοινές ανησυχίες και τα κοινά προβλήματα» που μοιράζονται οι συνταξιούχοι με τους εν ενεργεία επαγγελματίες μίλησε στην εφημερίδα ο Π. Γαλανόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθήνας, υπογραμμίζοντας ότι «οι περικοπές στις συντάξεις, η υποβάθμιση και συνεχής εμπορευματοποίηση του αγαθού της Υγείας, που εξαθλιώνουν σήμερα τους συνταξιούχους βιοπαλαιστές, είναι αποτέλεσμα της ίδιας πολιτικής που καταστρέφει τους αυτοαπασχολούμενους, τσακίζει μισθούς και δικαιώματα των εργαζομένων, υποβαθμίζει τις σπουδές των νέων, επιτίθεται συνολικά στα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα».

Στη Θεσσαλονίκη

Αγωνιστική κινητοποίηση, ενάντια στον αφανισμό των μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, πραγματοποίησε χτες και η Γραμματεία Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ.

Μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ συγκεντρώθηκαν στο Αγαλμα Βενιζέλου και από εκεί με αυτοκινητοπομπή κατευθύνθηκαν αρχικά προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Στη συνέχεια πέρασαν από τις γειτονιές του κέντρου της πόλης και των δυτικών συνοικιών, με τα τραγούδια και τα συνθήματα αντίστασης και αγώνα να μεταδίδονται μέσα από μεγαφωνικά συστήματα στο πέρασμά τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις (2018-11-01 00:00:00.0)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις για την κινητοποίηση στις 31/10 (2018-10-13 00:00:00.0)
Στο δρόμο του αγώνα ενάντια σε παλιά και νέα μέτρα (2017-10-24 00:00:00.0)
Σειρά αγωνιστικών παρεμβάσεων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική (2017-10-20 00:00:00.0)
Παράσταση στο υπουργείο Εργασίας για το Ασφαλιστικό (2013-06-26 00:00:00.0)
Κινητοποίηση την Τρίτη στο ΙΚΑ Βόλου (2013-06-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org