Κυριακή 22 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
Ενα μήνα μετά δεν έχει γίνει πλήρης καταγραφή των ζημιών

Συζήτηση στη Βουλή μετά από Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Ενα μήνα μετά τις πλημμύρες που ρήμαξαν το νησί της Σαμοθράκης, από το υπουργείο Εσωτερικών το ποσό που έχει δοθεί μέχρι τώρα για την αποκατάσταση των ζημιών είναι... ύψους 150.000 ευρώ! Το ...κονδύλι αυτό ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, το παρουσίασε, απαντώντας την περασμένη Πέμπτη από το βήμα της Βουλής στη σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή, ως «περισσότερο από κάθε άλλη φορά άμεση ανταπόκριση» της κυβέρνησης για τις ανάγκες του νησιού.

Ο Γ. Δελής, περιγράφοντας την εικόνα που εξακολουθεί να εμφανίζει το νησί (δεκάδες σπίτια και καταστήματα πλημμυρισμένα, ή με πρόβλημα στατικότητας, δημόσια κτίρια και νηπιαγωγεία άχρηστα, οδικό ακόμα και αρδευτικό δίκτυο διαλυμένα, πνιγμένα ζώα, κατεστραμμένες καλλιέργειες κ.ο.κ.), επισήμανε ότι «ήταν μια καταιγίδα που ήρθε να επιβεβαιώσει το πόσο απαραίτητη είναι η αντιπλημμυρική προστασία και γενικότερα η προστασία από τα φυσικά φαινόμενα τα οποία επαναλαμβάνονται περιοδικά και να αναδείξει ασφαλώς και όλες τις εγκληματικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, μηδέ της σημερινής εξαιρουμένης, στον τομέα συντήρησης των υποδομών».

Πρόσθεσε ότι αυτό που θα περίμενε κανείς να έχει γίνει ένα μήνα μετά, είναι «πρώτα - πρώτα η πλήρης καταγραφή όλων των ζημιών. Να ακολουθήσει η αποζημίωση όλων των πληγέντων στο 100% της ζημιάς τους. Να αποφασιστεί η απαλλαγή αυτών των πληγέντων από τους φόρους, τα χαράτσια, τα δημοτικά τέλη. Να παγώσουν τα χρέη τους, οι διαδικασίες κατασχέσεις. Να τους δοθούν άτοκα δάνεια. Βεβαίως, πάνω από όλα, πρέπει να αρχίσουν επιτέλους να υλοποιούνται οι αναγκαίες υποδομές στο νησί της Σαμοθράκης».

Ο υπουργός, εμπαίζοντας κυριολεκτικά τους νησιώτες, είπε ότι έχει προχωρήσει η καταγραφή των ζημιών, πως μπορεί να πλημμύρισε το Κέντρο Υγείας, όμως οι ανάγκες καλύπτονται από το Περιφερειακό Ιατρείο, πως ήδη το υπουργείο έχει προχωρήσει στη διαμόρφωση «master plan» για την αντιπλημμυρική προστασία του νησιού και θα δοθούν αποζημιώσεις κ.ά.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, αποκαλύπτοντας το μέγεθος της κοροϊδίας από την πλευρά της κυβέρνησης, σημείωσε ότι δεν έχει σταλεί καν μέχρι τώρα «ένα κρατικό διυπουργικό κλιμάκιο από υπηρεσίες οι οποίες να φροντίσουν την αναλυτική καταγραφή, έτσι ώστε να προχωρήσουμε στην άμεση αποκατάσταση και στις αποζημιώσεις, παρά έχει μείνει εκεί πέρα ένας δήμος αβοήθητος, μόνος, με τους ελάχιστους υπαλλήλους που έχει, να μπορέσει να καλύψει αυτές τις ανάγκες». Αλλά ούτε έστω μία κινητή υγειονομική μονάδα, αφού το Περιφερειακό Ιατρείο που ανέφερε ο Π. Σκουρλέτης, δεν μπορεί ούτε για αστείο να καλύψει τις ανάγκες των δυόμιση χιλιάδων κατοίκων. Ενώ ...υπενθύμισε στον υπουργό ότι τα αντιπλημμυρικά έργα δεν είναι επιλέξιμα για την ΕΕ. Επανέλαβε ότι είναι θέμα ζωτικής σημασίας η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών στο νησί και σε όλες τις περιοχές της χώρας.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org