Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Ισραηλινο-αμερικανικές απαιτήσεις προς τους Παλαιστίνιους

Το τείχος που διαιρεί την παλαιστινιακή γη και οι εποικισμοί είναι χαρακτηριστικές πλευρές της ισραηλινής κατοχής
Το τείχος που διαιρεί την παλαιστινιακή γη και οι εποικισμοί είναι χαρακτηριστικές πλευρές της ισραηλινής κατοχής
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Μετά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, χτες και ο απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το Παλαιστινιακό, Τζέισον Γκρίνμπλατ, απαίτησε από τη «Χαμάς» να αναγνωρίσει το Ισραήλ, να καταθέσει τα όπλα και να εγκαταλείψει τον ένοπλο αγώνα κατά των κατοχικών δυνάμεων «εάν είναι να παίξει ρόλο» στην παλαιστινιακή κυβέρνηση.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναλαμβάνουν τη σημασία της προσχώρησης στις αρχές του Κουαρτέτου (για τη Μέση Ανατολή): Κάθε παλαιστινιακή κυβέρνηση οφείλει, χωρίς αμφισημία και κατά απερίφραστο τρόπο, να αναλάβει τη δέσμευση της απόρριψης της βίας, να αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ, να αποδεχθεί τις συμφωνίες και τις υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί από τις πλευρές - περιλαμβανομένου του αφοπλισμού των τρομοκρατών - και να ξεκινήσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Τζέισον Γκρίνμπλατ, απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ στη Μέση Ανατολή.

«Η "Χαμάς" οφείλει να αποδεχθεί τους θεμελιώδεις αυτούς όρους, εάν κληθεί να αναλάβει οποιονδήπτε ρόλο στο πλαίσιο μίας παλαιστινιακής κυβέρνησης», προσθέτει στην ανακοίνωση ο Γκρίνμπλατ, η οποία εξεδόθη από την αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ.

Η «Χαμάς» απέρριψε τις απαιτήσεις του Γκρίνμπλατ ως «κατάφωρη ανάμειξη» των ΗΠΑ στις παλαιστινιακές υποθέσεις.

Χτες επίσης, η Γερμανία αποδοκίμασε τα νέα σχέδια των ισραηλινών κατοχικών αρχών να προωθήσουν την ανέγερση 3.000 νέων κατοικιών για Εβραίους έποικους στη Δυτική Οχθη, επισημαίνοντας ότι υποβαθμίζουν τις πιθανότητες για την εξεύρεση λύσης στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη στη βάση των δύο ανεξάρτητων, βιώσιμων κρατών. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε μάλιστα ότι «κάθε νέα κατοικία ισχυροποιεί την πραγματικότητα του ενός κράτους, στο οποίο (σ.σ. οι κατοχικές αρχές) αρνούνται στους Παλαιστίνιους τη δυνατότητα να ασκήσουν πλήρως τα πολιτικά τους δικαιώματα».

Τα σχέδια για την ανέγερση 3.000 κατοικιών για εποίκους στη Δ. Οχθη αποκάλυψε νωρίτερα έκθεση της ισραηλινής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Peace Now», όπου σημειώνεται πως από την αρχή του χρόνου έχουν ανεγερθεί σε παλαιστινιακά εδάφη 6.742 κατοικίες Εβραίων εποίκων σε σχέση με τις 2.629 το 2016 και τις 1.982 το 2015.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ