Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ
Διαρκείς προσπάθειες να αναβαθμίσει τη θέση της

Ξεκινά στην Κωνσταντινούπολη η Σύνοδος της Οργάνωσης για την Οικονομική Συνεργασία των 8 Αναπτυσσόμενων Χωρών

Από τη συνάντηση του Γιλντιρίμ με τον αντιπρόεδρο της ιρανικής κυβέρνησης
Από τη συνάντηση του Γιλντιρίμ με τον αντιπρόεδρο της ιρανικής κυβέρνησης
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Νέα περιθώρια για την υπεράσπιση των στρατηγικών της συμφερόντων αναζητά διαρκώς η τουρκική αστική τάξη, στο φόντο ανακατατάξεων που ευνοεί η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει στην Κωνσταντινούπολη η 9η Σύνοδος της λεγόμενης Οργάνωσης για την Οικονομική Συνεργασία των 8 Αναπτυσσόμενων Χωρών (Developing-8 Countries - D-8), της οποίας την προεδρία ανέλαβε η Τουρκία, κατά τη χτεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών.

Η D-8 δημιουργήθηκε το 1997 ως ένωση των εξής 8 αναδυόμενων οικονομιών του μουσουλμανικού κόσμου: Τουρκία, Ινδονησία, Μπανγκλαντές, Αίγυπτος, Ιράν, Μαλαισία, Νιγηρία και Πακιστάν. Περιλαμβάνει δηλαδή δυνάμεις που αντιπροσωπεύουν συμφέροντα ανερχόμενων μονοπωλιακών ομίλων στην παγκόσμια κόντρα για το μοίρασμα αγορών, αλλά και δυνάμεις που προβάλλουν όλο και ενεργότερα τις δικές τους προτεραιότητες στη γεωπολιτική «σκακιέρα».

Μάλιστα, στο πλαίσιο της έναρξης της Συνόδου των D-8, η τουρκική ηγεσία είχε επαφές με εκπροσώπους των αντίστοιχων κυβερνήσεων, δίνοντας νέα ώθηση σε διμερείς και πολυμερείς συνεργασίες. Μεταξύ άλλων, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ συνάντησε τον αντιπρόεδρο της ιρανικής κυβέρνησης Εσχάκ Τζαχανγκίρι, ο οποίος επισήμανε ότι το επόμενο διάστημα οι δύο πλευρές θα σχεδιάσουν με λεπτομέρειες την αύξηση των εισαγωγών ιρανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου στην τουρκική αγορά. Από τη μεριά του, ο Γιλντιρίμ εξέφρασε την εκτίμηση της Αγκυρας για τη σύσφιξη της διμερούς συνεργασίας, ειδικά στην αντιμετώπιση του ΡΚΚ, όπως και για τις κοινές «ευαισθησίες» που μοιράζονται οι δύο χώρες για όσα συμβαίνουν στο βόρειο Ιράκ.

Στο μεταξύ, χτες αναμενόταν να ολοκληρωθεί στην Κωνσταντινούπολη και το «Παγκόσμιο Φόρουμ του TRT» (του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου της χώρας), με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών και πολιτικών από διάφορες χώρες. Στην παρέμβασή του, ο Γιλντιρίμ υποστήριξε ότι η Τουρκία ενεργεί ως «η συνείδηση του κόσμου» και ότι αποστολή της είναι «να υπηρετεί την αλήθεια και να είναι η φωνή των καταπιεσμένων». Το Φόρουμ περιελάμβανε συζητήσεις με θέματα όπως «Επαναπροσδιορίζοντας την παγκόσμια ατζέντα: Η παλιά φρουρά ενάντια σε νέους παίκτες». Σύμφωνα με τη «Σαμπάχ», οι συμμετέχοντες συζήτησαν τις αλλαγές στους βασικούς «παίκτες» που επηρεάζουν τις διεθνείς εξελίξεις, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Τουρκία.

  • Υποπτος για επαφές με «τρομοκρατικές οργανώσεις» θεωρείται ο επιχειρηματίας Οσμάν Καβαλά, που συνελήφθη χτες στο αεροδρόμιο «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης. Η σύλληψη έγινε ενώ συνεχίζονται οι διώξεις στο πλαίσιο και της «εξουδετέρωσης» του «δικτύου Γκιουλέν», που πρωτοστάτησε στην περσινή απόπειρα πραξικοπήματος. Για τη σύλληψη Καβαλά έκανε παρέμβαση η ειδική εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, Κάτι Πίρι, λέγοντας ότι θα προτείνει να γίνει έκτακτη έκκληση για την απελευθέρωσή του.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ