Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΣΥΡΙΑ
«Διάλογο» με τους Κούρδους θέλει ο Ιρακινός πρωθυπουργός

Ο ιρακινός στρατός έχει καταλάβει τις περιοχές κοντά στο αυτόνομο ιρακινό Κουρδιστάν

Copyright 2017 The Associated

Ο ιρακινός στρατός έχει καταλάβει τις περιοχές κοντά στο αυτόνομο ιρακινό Κουρδιστάν
Με φόντο το «μπερδεμένο κουβάρι» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, όπου εντάσσονται και το αυτόνομο Κουρδιστάν του βορείου Ιράκ και η ιδιαίτερα πλούσια σε υδρογονάθρακες ευρύτερη περιοχή του Κιρκούκ, τις οποίες ανακατέλαβε τις τελευταίες μέρες ο ιρακινός στρατός, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι απηύθυνε χτες κάλεσμα στην αυτόνομη κυβέρνηση των Κούρδων για «διάλογο», εκτιμώντας ότι πλέον το κουρδικό δημοψήφισμα της 25ης Σεπτέμβρη για ανεξαρτησία «ανήκει στο παρελθόν».

Η περιφερειακή κουρδική κυβέρνηση χαιρέτισε την πρόταση του Αμπάντι, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να λυθούν με στρατιωτικά μέσα» τα ζητήματα που υπάρχουν ανάμεσα στη Βαγδάτη και το Ερμπίλ (πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν), σε σχέση και με το ιρακινό Σύνταγμα. Μάλιστα, ο Κούρδος υπουργός Εξωτερικών Φαλάχ Μουστάφα Μπακίρ, μιλώντας στο CNN, υποστήριξε πως οι κουρδικές αρχές «δεν είχαν ποτέ πρόθεση να εμπλακούν σε πόλεμο με τον ιρακινό στρατό». Ο Μπακίρ πρόσθεσε πως χρειάζεται η έναρξη διαλόγου ανάμεσα στην περιφερειακή κουρδική κυβέρνηση και την ομοσπονδιακή «για να επιτευχθεί αμοιβαία κατανόηση», καταλήγοντας ότι «η διαμάχη δεν ήταν για το πετρέλαιο ή την εθνική σημαία, αλλά για το μέλλον των δύο πλευρών».

Παραφωνία σε αυτές τις εξελίξεις αποτελεί το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε δικαστήριο στη Βαγδάτη σε βάρος του αντιπροέδρου του ιρακινού Κουρδιστάν, Κοσράτ Ρασούλ, που είναι παράλληλα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν (UPK), για «δηλώσεις που υποκινούν κατά του ιρακινού στρατού», σύμφωνα με δικαστική πηγή.

Τουρκικές κινήσεις

Παράλληλα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν απείλησε να κλείσει τα σύνορα της χώρας του με το ιρακινό Κουρδιστάν «ανά πάσα στιγμή», μετά το πρόσφατο αεροπορικό εμπάργκο από την Τουρκία προς τη συγκεκριμένη περιοχή. Στην Αγκυρα, πάντως, κατά τη συνάντησή του με τον Ιρανό αντιπρόεδρο Ε. Τζαχανγκίρι, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπ. Γιλντιρίμ χαιρέτισε τη στενή διμερή συνεργασία «για έναν πιο αποτελεσματικό αγώνα» ενάντια στους Κούρδους μαχητές του ΡΚΚ. Αμφότεροι τόνισαν ότι θα πάρουν μέτρα για να αντισταθούν «σε κάθε είδους βήματα που θα παραβιάσουν την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία του Ιράκ».

Τέλος, νωρίτερα η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» υποστήριξε ότι μονάδες του τουρκικού στρατού, προερχόμενες από τη μεθοριακή επαρχία Χακάρι, εισήλθαν «για πρώτη φορά μετά από εννιά χρόνια» στο έδαφος του βορείου Ιράκ και πραγματοποίησαν επιχειρήσεις κατά του ΡΚΚ.

Προετοιμασία των νέων διαβουλεύσεων για τη μοιρασιά

Στη Συρία, μετά τις εξελίξεις με την κατάληψη της Ράκα από φιλοαμερικανικές δυνάμεις, φουντώνουν οι διεργασίες για την επόμενη μέρα. Και στα ζητήματα της μοιρασιάς του φυσικού πλούτου και της ανοικοδόμησης έχουν «βγει τα μαχαίρια» των ανταγωνιστών. Στη Μόσχα βρέθηκε και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Στέφαν ντε Μιστούρα, που είχε συνάντηση με τον υπουργό Αμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού. Ο διπλωμάτης του ΟΗΕ σημείωσε ότι χρειάζεται να συνεχιστούν οι συζητήσεις για τις «ζώνες αποκλιμάκωσης» και την πολιτική διευθέτηση στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων στην Αστάνα του Καζακστάν και της Γενεύης, που προετοιμάζονται το επόμενο διάστημα. Ο Ρώσος αξιωματούχος μίλησε επίσης για πολιτική λύση και στενή συνεργασία και συντονισμό όλων των μερών. Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι η μοιρασιά της Συρίας, όπου ενδιαφέρεται και η Ρωσία, που διαθέτει στρατιωτική βάση στη Μεσόγειο, θα είναι ένας νέος γύρος ανταγωνισμών ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που βρίσκονται στην πολύπαθη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ