Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Οι ΗΠΑ εκτός UNESCO για «αντιισραηλινές αποφάσεις»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την αποχώρησή τους από την UNESCO, τον πολιτιστικό Οργανισμό του ΟΗΕ, από την 1η Γενάρη, αποφάσισαν χτες οι ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τον «αντιισραηλινό» χαρακτήρα πρόσφατων αποφάσεων του Οργανισμού, που αποδοκιμάζουν την κλιμάκωση της ισραηλινής κατοχής στα Παλαιστινιακά εδάφη.

«Η απόφαση δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία και αντανακλά τις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με τις ολοένα κι αυξανόμενες οφειλές προς την UNESCO, την ανάγκη για θεμελιώδη μεταρρύθμιση του Οργανισμού και τη συνεχιζόμενη προκατάληψη εναντίον του Ισραήλ στους κόλπους της UNESCO», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου προστίθεται πως οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να «παραμείνουν δεσμευμένες... με την ιδιότητα του κράτους μη μέλους - παρατηρητή προκειμένου να συνεισφέρουν τις απόψεις, τις οπτικές και την εμπειρία» τους.

Η γενική διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα, εξέφρασε «βαθιά λύπη» για την απόφαση των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας πως η απόφαση «συνιστά μια απώλεια για την οικογένεια των Ηνωμένων Εθνών» και για την πολυμερή συνεργασία.

Οι ΗΠΑ είχαν αποφασίσει να διακόψουν τη συμβολή τους στον προϋπολογισμό της UNESCO το 2011, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του Οργανισμού να αποδεχθεί τους Παλαιστινίους ως πλήρες μέλος. Οπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Γενάρη του 2018 και η αμερικανική αντιπροσωπεία στην έδρα της υπηρεσίας, το Παρίσι, θα αντικατασταθεί με ομάδα παρατηρητών.

Το 2016 το Ισραήλ ανέστειλε τη συνεργασία με την UNESCO, με αφορμή απόφαση του Οργανισμού για «την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Παλαιστίνης και του ξεχωριστού χαρακτήρα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ». Η απόφαση κρίθηκε πως δεν αναγνώριζε τους «ιστορικούς δεσμούς των Εβραίων» με την Ιερουσαλήμ.

Το αμερικανικό περιοδικό διπλωματίας «Foreign Policy» αντιμετώπισε την αποχώρηση των ΗΠΑ από την UNESCO ως πολιτική που εντάσσεται στο πλαίσιο γενικότερης εξοικονόμησης πόρων από τη συμμετοχή των ΗΠΑ σε διεθνείς οργανισμούς. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ έχει πολλές φορές αποδοκιμάσει το γεγονός πως οι ΗΠΑ καταβάλλουν το 22% του ετήσιου τακτικού προϋπολογισμού του ΟΗΕ και το 28% των «ειρηνευτικών» αποστολών του Οργανισμού.

Αργότερα χτες βράδυ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ διέταξε το υπουργείο Εξωτερικών να προετοιμάσει την αποχώρηση της χώρας από την ΟΥΝΕΣΚΟ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ