Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ξανά στο προσκήνιο οι ερμηνείες του συμβιβασμού του Μινσκ

Την έντονη αντίδραση της ρωσικής κυβέρνησης προκάλεσε το νομοσχέδιο που έχει μπει για συζήτηση στην ουκρανική Βουλή και αφορά τη λεγόμενη «αποκατάσταση της κυριαρχίας της Ουκρανίας στο Ντονμπάς» (τις περιοχές που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές και αυτοονομάζουν παραπλανητικά Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, ενώ πρόκειται για αστικά καθεστώτα που προσβλέπουν στη συμμαχία με τη Ρωσία). Στο εν λόγω σχέδιο γίνεται λόγος για «επανένταξη». Αυτό ακριβώς στηλίτευσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, λέγοντας ότι είναι σε πλήρη αντίθεση με τις συμφωνίες του Μινσκ, που μιλάνε για ειδικό καθεστώς αυτονομίας. Ο Λαβρόφ μετέφερε την άποψη της χώρας του στον Αμερικανό ομόλογό του, Ρεξ Τίλερσον, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, σημειώνοντας ότι μια τέτοια απαίτηση θα αύξανε τις εντάσεις και «θα υπονόμευε την ειρηνική διευθέτηση». Επίσης, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη συνάντηση μεταξύ του συμβούλου του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντισλάβ Σουρκόφ, και τον ειδικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ για την Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) συνεχίζονται καθημερινά οι συγκρούσεις, (χτες οι πολιτοφύλακες ανέφεραν 24 παραβιάσεις στο Ντονέτσκ από τον ουκρανικό στρατό και τα εθνικιστικά τάγματα). Οι αιτίες της σύγκρουσης παραμένουν και έχουν σχέση με τον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και του Καυκάσου, για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών, αγορών αλλά και με την ενδοαστική διαπάλη για τον προσανατολισμό των συμμαχιών, με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ή με τη Ρωσία.

Ο συμβιβασμός της συμφωνίας του Μινσκ τον Φλεβάρη του 2015, που έχει τη συγκατάθεση του λεγόμενου «Σχήματος της Νορμανδίας» (Γερμανία, Γαλλία, Ουκρανία, Ρωσία), και την επιτήρησή της από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δεν έχει προχωρήσει, γιατί η κάθε πλευρά αξιοποιεί την ερμηνεία που «κουμπώνει» καλύτερα με τα σχέδιά της, καθώς στα 13 σημεία της είχε σκόπιμα πολλές ασάφειες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ