Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πρόβλεψη

Τουλάχιστον προκλητικό είναι το χτεσινό πρωτοσέλιδο της «Αυγής» που πανηγυρίζει για την οριστική εγκατάλειψη από την κυβέρνηση της εκτροπής του Αχελώου, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ πολέμησε όσο κανένας άλλος και με όλους τους τρόπους. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο οποίος μίλησε στο 4ο «Αναπτυξιακό Συνέδριο» για τη Θεσσαλία, το έργο της εκτροπής εγκαταλείπεται οριστικά, μια «ανάσα» πριν την ολοκλήρωσή του και στη θέση του θα γίνουν ορισμένες μικρότερης έκτασης παρεμβάσεις. Από την άλλη, βέβαια, περίσσεψαν οι διαπιστώσεις από τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, ότι η Θεσσαλία κινδυνεύει σε μερικά χρόνια με ερημοποίηση. Αυτός ήταν άλλωστε ο λόγος για τον οποίο τη δεκαετία του 1980 επελέγη το έργο της εκτροπής του Αχελώου, που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της ύδρευσης και της άρδευσης στην περιοχή. Σε κάθε περίπτωση, ο Αλ. Τσίπρας υπήρξε σαφής: Η απόφαση της κυβέρνησης να σταματήσει οριστικά το έργο συνιστά εφαρμογή κοινοτικών κατευθύνσεων και Οδηγιών της ΕΕ για τη διαχείριση και την παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού, όπως και για την «ορθολογικότερη» χρήση του, στο πλαίσιο όσων προβλέπονται και από την αντιλαϊκή ΚΑΠ. Επομένως, δεν είναι δύσκολο να προβλεφθεί ποιος θα πληρώσει τελικά τη νύφη...

Δίπολα

Το κυρίαρχο πολιτικό δίλημμα σήμερα είναι «επιστροφή στην ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη ή δογματικός φιλελευθερισμός». Αυτό ισχυρίζεται σε άρθρο του ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππάς, περιγράφοντας το νέο «προγραμματικό δίπολο» που συγκροτείται σ' αυτήν τη βάση, ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Απευθυνόμενος μάλιστα σε άλλες «προοδευτικές» και «αριστερές» δυνάμεις, τις καλεί να διευρύνουν το «τόξο» που στηρίζει το πρόγραμμα της «δίκαιης ανάπτυξης», ενώ σημειώνει ότι αντίστοιχες συγκλίσεις επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ και στην ΕΕ, για να διαμορφωθεί μια «νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία». Είναι η πολλοστή προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να παρέμβει στις διεργασίες που γίνονται στη λεγόμενη «κεντροαριστερά», υπενθυμίζοντας με κάθε ευκαιρία ότι αυτός είναι ο πόλος γύρω από τον οποίο θα πρέπει να συγκροτηθεί η νέα έκφραση της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα, ενώ διαθέτει προνομιακές σχέσεις και με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Χαράσσει, μάλιστα, κάλπικες διαχωριστικές γραμμές, «προγραμματικού» (!) χαρακτήρα, για να τονώσει τα αντιδεξιά αντανακλαστικά ενός κόσμου που στηρίζει και σήμερα τις δυνάμεις της παραδοσιακής σοσιαλδημοκρατίας, προκειμένου να στρέψει τον «νέο» φορέα σε συνεργασία μαζί του και όχι με τη ΝΔ. Θυμίζουμε, ωστόσο, ότι πρόγραμμα όλων είναι το 3ο μνημόνιο (που ψήφισαν μαζί στη Βουλή) και ο στόχος της καπιταλιστικής ανάκαμψης, που προϋποθέτει θυσίες δίχως τέλος για το λαό. Χώρια που μοιράζονται όλοι την ίδια αγωνία για τη «σταθερότητα» του πολιτικού συστήματος, δίνοντας εξετάσεις στο κεφάλαιο για το ποιος μπορεί να την υπηρετήσει καλύτερα.

Γνωστές συνταγές

«Πρόοδο με πολύ αργούς ρυθμούς» διαπιστώνει το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE). Στο «δείκτη ισότητας» που υπολογίζει, η ΕΕ καταγράφει βαθμολογία 66,2 (με το 100 να αντιπροσωπεύει την πλήρη ισότητα), δηλαδή βαθμολογία υψηλότερη κατά 4 μονάδες σε σύγκριση με μια δεκαετία πριν. Οσο για την Ελλάδα, καταλαμβάνει την τελευταία θέση με 50 βαθμούς. Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία που συγκεντρώνει και αναλύει το EIGE, περιγράφουν πλευρές της ανισότητας και αντανακλούν υπαρκτά προβλήματα, όπως την ανεργία, τις χαμηλότερες αμοιβές, το βάρος της φροντίδας της οικογένειας που ροκανίζει τον ελεύθερο χρόνο των γυναικών, το πρίσμα μέσα από το οποίο βλέπει την ισότητα δεν συνεπάγεται τίποτε θετικό για τις εργαζόμενες. «Η ισότητα των φύλων είναι ζωτικής σημασίας για την έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης», αναφέρει η διευθύντρια του Ινστιτούτου, προλογίζοντας την πρόσφατη μελέτη για το «δείκτη ισότητας». Οπως εξηγεί, «η στρατηγική "Ευρώπη 2020" και ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων αποτελούν μια καλή ευκαιρία για την ΕΕ να εδραιώσει τις προσπάθειές της» και ο «δείκτης» αποτελεί εργαλείο για το σχεδιασμό «αποτελεσματικότερων μέτρων για την ισότητα των φύλων». Μερική απασχόληση και ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, «συγκερασμός» των επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων, ποσοστώσεις για τη συμμετοχή γυναικών στα κοινοβούλια αλλά και στα Διοικητικά Συμβούλια των επιχειρήσεων, είναι μερικές από τις πολιτικές μέσα από τις οποίες η «ισότητα» τίθεται στο επίκεντρο της προσοχής της ΕΕ. Γνωστές «συνταγές», με εξίσου γνωστά για τις εργαζόμενες αποτελέσματα...

Καθρέφτης

Συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ να παραποιεί και να διαστρεβλώνει τις θέσεις του ΚΚΕ για την «ταυτότητα φύλου», προσπαθώντας μάταια να τις προσαρμόσει στο αφήγημα της κυβέρνησης ότι όποιος δεν συμφωνεί με το νόμο που ψηφίστηκε την περασμένη Τρίτη, είναι με το σκοταδισμό. Χτες διαβάσαμε σε άρθρο ενός ακόμα ΣΥΡΙΖΑ ότι το ΚΚΕ κινείται στο χώρο της «μαύρης συντήρησης» με τη ΝΔ, τη Χρυσή Αυγή και την Ενωση Κεντρώων, ότι είναι με τον «πατερούλη Στάλιν» και ότι «στο σημερινό ΚΚΕ προφανώς ο Λένιν είναι άγνωστος». Αλλά και η «Εφημερίδα των Συντακτών» συνεχίζει το χαβά της, παραθέτοντας αποσπασματικά ορισμένες από τις τοποθετήσεις του ΚΚΕ, για να δημιουργήσει συνειρμούς μ' αυτά που λέει η Εκκλησία. Τα Μέσα που στηρίζουν την κυβέρνηση είναι ο καθρέφτης της: Από τη μια υπερασπίζονται ένα ανορθολογικό και αντιεπιστημονικό νομοσχέδιο και από την άλλη επιτίθενται με κραυγές και συκοφαντίες στο ΚΚΕ, επειδή αδυνατούν να αντιπαρατεθούν επί της ουσίας. Τόσες μέρες που κράτησε η συζήτηση στη Βουλή, ξαναβγήκαν στην επιφάνεια όλα τα λύματα από το βόθρο του αντικομμουνισμού, αλλά μια σοβαρή απάντηση στην επιστημονικά τεκμηριωμένη κριτική του ΚΚΕ δεν είδαμε από τους (λαλίστατους κατά τα άλλα) προπαγανδιστές της κυβέρνησης... Βεβαίως ο αντικομμουνισμός είναι καθήκον για τους υπερασπιστές του συστήματος, που ξεφεύγει από τα όρια της συζήτησης του εν λόγω νομοσχεδίου. Σε αυτό το «καθήκον» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πάει χέρι χέρι με χρυσαυγίτες, νεοδημοκράτες, δεξιούς, ακροδεξιούς, διάφορους «κεντρώους» και άλλους...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1884 Η ώρα Γκρίνουιτς καθιερώνεται ως βάση υπολογισμού της παγκόσμιας ώρας.

1904 Πεθαίνει ο στρατιωτικός Παύλος Μελάς, από τους πρωτεργάτες του Μακεδονικού Κομιτάτου.

1905 Ιδρύεται στην Πετρούπολη το πρώτο Σοβιέτ των εργατών.

1925 Γεννιέται η Βρετανίδα πολιτικός και πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ.

1936 Στα γραφεία της Γενικής Ασφάλειας Πειραιά δολοφονείται με βασανιστήρια ο χημικός Μήτσος Μαρουκάκης, στέλεχος του ΚΚΕ.

1943 Μετά τη συνθηκολόγησή της με τους συμμάχους, η Ιταλία (κυβέρνηση Μπαντόλιο) κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Γερμανίας.

1944 Ενώ ο λαός της πρωτεύουσας συνέχιζε τους πανηγυρισμούς από την προηγούμενη μέρα για την απελευθέρωση, στον Πειραιά ο ΕΛΑΣ έδινε μάχες εναντίον των Γερμανών για τη σωτηρία των λιμενικών εγκαταστάσεων, της «Ηλεκτρικής Εταιρείας» (ΠΑΟΥΕΡ) και όλων των εργοστασίων. Στην ηρωική και νικηφόρα για τον ΕΛΑΣ Μάχη της Ηλεκτρικής έχασαν τη ζωή τους 11 παλικάρια.

1944 Ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει τη Ρίγα, πρωτεύουσα της Λετονίας.

1946 Η Ασφάλεια κλείνει τα γραφεία του ΕΑΜ Μακεδονίας - Θράκης στην Θεσσαλονίκη.

1985 Πεθαίνει ο κομμουνιστής χαράκτης Τάσσος (Αναστάσιος Αλεβίζος). Εντάχθηκε στην ΟΚΝΕ το 1930 και κατόπιν στο ΚΚΕ. Τα πρώτα του ζωγραφικά σχέδια δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Νέοι Πρωτοπόροι» το 1932, ενώ στη συνέχεια στο ίδιο περιοδικό δημοσιεύτηκαν χαρακτικά του καθώς και το κείμενό του «Ξυλογραφία: Η Τέχνη των μαζών». Η προσφορά του στον παράνομο αντιστασιακό Τύπο ήταν μεγάλη. Το 1944 πήρε μέρος στην πανελλήνια έκθεση στην οποία συμμετείχαν οι εικαστικοί του ΕΑΜ και φυλακίστηκε για 40 μέρες στις φυλακές Αβέρωφ. Το 1945 επίσης, ιδρύθηκε από το ΚΚΕ η εκδοτική εταιρεία «Τα Νέα Βιβλία» όπου ο Τάσσος ανέλαβε καλλιτεχνικός υπεύθυνος. Ιδιαίτερη και ξεχωριστή στιγμή στην καλλιτεχνική δημιουργία του Τάσσου αποτελεί η εικονογράφηση των εξωφύλλων των δίσκων της Σωτηρίας Μπέλλου. Την περίοδο της χούντας, έζησε αυτοεξόριστος εκτός Ελλάδας. Το 1978, με αφορμή την σύγκληση του 10ου Συνεδρίου του ΚΚΕ - του πρώτου νόμιμου μετά το 1945 - ο Τάσσος κυκλοφόρησε το λεύκωμα «Δέκα επιλογές από την ποίηση του Γ. Ρίτσου» και τη «Χαρακτική» του.

1995 Κερδίζει το Νόμπελ Ειρήνης ο Τζόζεφ Ρότμπλαντ, ο πυρηνικός φυσικός που αφιέρωσε τη ζωή του στην κατάργηση της ατομικής βόμβας, στην κατασκευή της οποίας είχε βοηθήσει ο ίδιος. Την ίδια μέρα η Γαλλία απορρίπτει τις εκκλήσεις για τον τερματισμό των πυρηνικών δοκιμών στο Νότιο Ειρηνικό.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org