Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κλιμάκωση αιματηρών συγκρούσεων και σχέδια ανοικοδόμησης

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σημαντική αύξηση των θυμάτων μεταξύ αμάχων και των καταστροφών σε νοσοκομεία και σχολεία σε εμπόλεμες ζώνες της κεντρικής, βόρειας και ανατολικής Συρίας μέσα στο τελευταίο 10ήμερο διαπίστωσε χτες εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού. Μάλιστα, η επικεφαλής της Επιτροπής στη Συρία, Μαριάν Γκέισερ, υποστήριξε πως αρκετές από τις καταστροφικές συγκρούσεις διαδραματίζονται ακόμη και εντός των «ζωνών αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» σε Ιντλίμπ, Χάμα και Ανατολική Γκούτα, και ότι πάνω από 1.000 άμαχοι τη μέρα αναζητούν καταφύγιο, κυρίως σε καταυλισμούς εκτοπισμένων βόρεια της Ράκα και της ανατολικής πόλης Ντέιρ Εζόρ.

Οι δηλώσεις της Γκέισερ για ανησυχητική αύξηση θυμάτων και καταστροφών σε νοσοκομεία και σχολεία γίνονται με φόντο αφενός την κλιμάκωση των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών σε Ντέιρ Εζόρ και Ιντλίμπ κατά θέσεων τζιχαντιστών, και αφετέρου την αύξηση των επιχειρήσεων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά των τζιχαντιστών στην επαρχία της Ράκα στη βόρεια Συρία.

Το ίδιο διάστημα, ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις αυξάνουν τα χτυπήματα σε βάρος τζιχαντιστών της «Αλ Κάιντα» στη Συρία. Στις επιχειρήσεις χτες συμμετείχαν και τα ρωσικά υποβρύχια «Βελίκι Νόβγκοραντ» και «Καλπίνο», που πραγματοποίησαν πλήγματα σε θέσεις τζιχαντιστών με 10 πυραύλους στο Ντέιρ Εζόρ.

Παράλληλα, στο Παρίσι ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, συναντώντας τον Ιρακινό πρωθυπουργό Χάιντερ αλ Αμπάντι, επανέφερε στο προσκήνιο την πρότασή του για τη συγκρότηση μίας «Ομάδας Επαφής» για τη Συρία από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία και Γαλλία) και χώρες της περιοχής.

Η συριακή κυβέρνηση πάντως προωθεί τα σχέδια ανοικοδόμησης της χώρας, με στρατηγικούς εταίρους που έχει στο πλευρό της στη μάχη κατά των τζιχαντιστών, όπως είναι η Ρωσία και το Ιράν. Χτες, μάλιστα, ο Σύρος πρωθυπουργός Ιμάντ Χαμίς πραγματοποίησε σύσκεψη, εξετάζοντας τις τελευταίες λεπτομέρειες σε προγράμματα και σχέδια για την ανοικοδόμηση περιοχών που έχουν καταστραφεί από τον πόλεμο και την επανεγκατάσταση πληθυσμών, καθώς και σχέδια για την προστασία υδάτινων πόρων, την ανάπτυξη των υποδομών σε μεταφορές, Ενέργεια και Υγεία ενόψει της ρωσοσυριακής Κοινής Επιτροπής για την ανοικοδόμηση, που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες στο Σότσι της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ