Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Ενδοαστικές αντιπαραθέσεις αλλά και παζάρι

Ενα «μπραντεφέρ» είναι σε εξέλιξη στην Ισπανία, ανάμεσα στην κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος του Μαριάνο Ραχόι και την τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας, που αφορά τις εξελίξεις μετά το λεγόμενο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής για την καταλανική ανεξαρτησία, που σημαδεύτηκε από βάρβαρη καταστολή από τους μηχανισμούς του κεντρικού κράτους. Η μία πλευρά περιμένει την κίνηση της άλλης, σε ένα παιχνίδι τακτικής που έχει τα χαρακτηριστικά παζαριού για τους όρους ενός νέου συμβιβασμού. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ανέστειλε την προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δεύτερα συνεδρίαση του κοινοβουλίου της Καταλονίας, προκειμένου να αποφύγει την πιθανή ανακήρυξη ανεξαρτησίας, κίνηση που προκάλεσε με προσφυγή του το Καταλανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, στο όνομα της διατήρησης της ενότητας του κράτους. Οι πρώτες αντιδράσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων της τοπικής κυβέρνησης ήταν από ειρωνικά σχόλια έως διατυπώσεις ότι δεν θα δεχτούν προσπάθειες φίμωσης, ενώ από το τηλεοπτικό διάγγελμα του προέδρου της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουιτζντεμόντ, την Τετάρτη το βράδυ, αφέθηκε να φανεί ότι είναι διατεθειμένος να διαπραγματευτεί, αλλά και να παρθούν υπόψη τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, σε συνέντευξή του στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων, κάλεσε τον Καταλανό πρόεδρο να εγκαταλείψει τα σχέδιά του για ανεξαρτησία, «για να αποφύγει μεγαλύτερα κακά». Με νόημα υπογράμμισε πως «η λύση στην καταλανική κρίση είναι μια ταχεία επιστροφή στη νομιμότητα».

Πάντως, χτες έγινε γνωστό ότι το υπουργείο Αμυνας της Ισπανίας στέλνει στρατιωτικές μονάδες στην Καταλονία για να «παράσχουν υλικοτεχνική υποστήριξη στις δυνάμεις ασφαλείας, την ισπανική αστυνομία και την Εθνοφρουρά», που έχουν αποσυρθεί σε στρατόπεδα, ωστόσο δεν διευκρινίζεται ποιος είναι ο αριθμός των στρατιωτών, κάτι που πιθανώς δείχνει ότι ετοιμάζεται νέο κύμα καταστολής.

Επίσης, με αφορμή σχέδια επιχειρήσεων και τραπεζών, που λόγω της αβεβαιότητας εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν την έδρα τους από τη Βαρκελώνη σε άλλες πόλεις της Ισπανίας, η μεν ισπανική κυβέρνηση φέρεται να μελετάει τη θέσπιση διατάγματος που θα διευκολύνει αυτή τη διαδικασία, και η καταλανική κυβέρνηση προσπαθεί να διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει λόγος για μεταφορά. Πάντως ήδη η τράπεζα «Σαμπαντέλ» μετέφερε την έδρα της στο Αλικάντε.

Η όλη υπόθεση της αντιπαράθεσης για την Καταλονία έχει βαθύτερες αιτίες, που έχουν σχέση με οικονομικά συμφέροντα, με αντιθέσεις ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου, που θεωρούν ότι μια ανεξάρτητη Καταλονία θα εξυπηρετούσε καλύτερα τα σχέδιά τους. Ωστόσο υπάρχουν επίσης σημαντικά επιχειρηματικά συμφέροντα που προειδοποιούν ότι η απόσχιση από την Ισπανία και η αυτόματη έξοδος από την ΕΕ θα προκαλούσε μεγαλύτερη ζημιά. Γι' αυτό και τις τελευταίες ώρες πυκνώνουν οι φωνές που ζητούν διαμεσολάβηση, «κατέβασμα των τόνων», για να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση. Αυτό φαίνεται και από τις προτάσεις κομμάτων όπως η παλιά και νέα σοσιαλδημοκρατία, Σοσιαλιστές, «Ποδέμος» και «Ενωμένη Αριστερά» (όπου συμμετέχει το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας), και άλλων δυνάμεων, που προτείνουν διάφορους διαμεσολαβητές, από την Εκκλησία μέχρι το ίδρυμα Κάρτερ. Στη σύγκρουση, πάντως, σημαντικές λαϊκές δυνάμεις μπαίνουν κάτω από ξένες σημαίες και αποπροσανατολίζονται. Αντί να βάζουν στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, την καπιταλιστική εξουσία και εκμετάλλευση, εγκλωβίζονται σε εθνοτικούς διαχωρισμούς, που αξιοποιούν προς το συμφέρον τους οι εκμεταλλευτές τους. Είτε σε μια Καταλονία στο πλαίσιο του ισπανικού κράτους, είτε έξω από αυτό, όσο το κεφάλαιο θα κάνει κουμάντο, οι εργαζόμενοι θα υποφέρουν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ