Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟ ΙΡΑΝ
Ενταγμένη στο φόντο ευρύτερων γεωπολιτικών διεργασιών

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αναπτύξουν μεταξύ άλλων και την οικονομική τους συνεργασία, ενώ μοιράζονται κοινές ανησυχίες για τη σταθερότητα στην περιοχή

Στιγμιότυπο από την υποδοχή του Τούρκου ηγέτη στην Τεχεράνη

Copyright 2017 The Associated

Στιγμιότυπο από την υποδοχή του Τούρκου ηγέτη στην Τεχεράνη
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, βρέθηκε χτες στην Τεχεράνη, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στο Ιράν, σε μια περίοδο που Αγκυρα και Τεχεράνη έρχονται πιο κοντά στο φόντο ευρύτερων γεωπολιτικών και συνοριακών διεργασιών στην περιοχή, όπως αποτυπώνονται στο δημοψήφισμα στο ιρακινό Κουρδιστάν, αλλά και στις προετοιμασίες για την «ανοικοδόμηση» Συρίας και Ιράκ.

Διαμηνύοντας την εναντίωση των δύο πλευρών σε κάθε αλλαγή συνόρων στην περιοχή, ο Ερντογάν τόνισε ότι «από δω και στο εξής, πιο αποφασιστικά βήματα θα ληφθούν. Ως Ιράν και Τουρκία - αλλά και ως κεντρική (ιρακινή) κυβέρνηση - υπάρχουν ακόμα σοβαρότερα βήματα να λάβουμε». Από τη δική του μεριά, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί είπε ότι «θέλουμε ασφάλεια και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή... Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία στο ιρακινό Κουρδιστάν αποτελεί σεχταριστική συνωμοσία ξένων χωρών», ενώ μιλώντας κι αυτός ανοιχτά συμπλήρωσε: «Τουρκία, Ιράν και Ιράν δεν έχουν άλλη επιλογή από τη λήψη σοβαρών και απαραίτητων μέτρων για την υπεράσπιση των στρατηγικών τους στόχων στην περιοχή».

Την τουρκική αντιπροσωπεία συμπλήρωναν επικεφαλής κρίσιμων χαρτοφυλακίων, όπως οι υπουργοί Εξωτερικών και Ενέργειας. Μεταξύ άλλων, οι δύο πλευρές αποφάσισαν να συσφίξουν κι άλλο την οικονομική τους συνεργασία, ενώ ενδεικτικό είναι ότι σύντομα θα υπογραφεί και επίσημα συμφωνία ώστε στο διμερές εμπόριο να χρησιμοποιούν τα εθνικά τους νομίσματα. Επίσης, ο Ερντογάν τόνισε ότι παραμένει σταθερός ο στόχος για τριπλασιασμό του συνολικού όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών (σήμερα είναι 10 δισ. δολάρια), ενώ ο Ροχανί ανακοίνωσε ότι σύντομα θα υπάρχουν τρεις τελωνειακές «πύλες» στα σύνορα των δύο χωρών, που θα μένουν ανοιχτές όλο το 24ωρο.

Ακόμα, οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών θα αναλάβουν να εξειδικεύσουν σχέδια για τη στενότερη διμερή συνεργασία, ενώ ήδη το Ιράν αποτελεί το δεύτερο σημαντικότερο εξαγωγέα φυσικού αερίου για την Τουρκία (μετά τη Ρωσία).

Να σημειωθεί ότι η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Σαμπάχ» τόνιζε ειδικά για τους τομείς της Ενέργειας, του Τουρισμού αλλά και της Αμυνας, ότι θα θεσπιστούν μηχανισμοί ισχυρότερης συνεργασίας. Αλλωστε, προ ημερών, ο Τούρκος επιτελάρχης Χουλούσι Ακάρ επισκέφτηκε κι αυτός την Τεχεράνη για συνομιλίες με τον Ιρανό ομόλογό του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ