Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ζυμώσεις για το σχηματισμό «σταθερής κυβέρνησης»

«Ψίχουλα» στο όνομα της «κοινωνικής συνοχής» ζητά από τη νέα κυβέρνηση ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Αισιόδοξος για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία (24 Σεπτέμβρη έγιναν οι εκλογές) εμφανίστηκε ο απερχόμενος Χριστιανοδημοκράτης υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Bild», συστήνοντας «ψυχραιμία. Θα βρεθεί ένας δρόμος, διότι η Γερμανία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση». Θυμίζουμε ότι με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα και αν ισχύσει η απόφαση των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) να παραμείνουν στην αντιπολίτευση, η μόνη κυβέρνηση που θα είχε πλειοψηφία είναι ο λεγόμενος συνασπισμός «Τζαμάικα» (CDU/CSU, φιλελεύθεροι - FDP, Πράσινοι)

Στελέχη των Πρασίνων και των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) εμφανίζονται διατεθειμένα για «συμβιβασμό» και «υπευθυνότητα» στις συνομιλίες για έναν κυβερνητικό συνασπισμό. Χαρακτηριστικά, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων, Αντον Χοφράιτερ, δήλωσε σε εφημερίδα: «Οι συνομιλίες μπορεί και να αποτύχουν, όμως έχουμε την ευθύνη να είναι σοβαρές και εποικοδομητικές». Ο Πράσινος αναπληρωτής πρωθυπουργός του κρατιδίου Σλέσβιχ - Χόλσταϊν, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ζήτησε «πιο γρήγορο ρυθμό» στις διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση και πως «θα ήταν λογικό αν οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι άρχιζαν μεταξύ τους συνομιλίες ενόσω οι CDU/CSU διαπραγματεύονται».

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της CDU, Τόμας Στρομπλ, σημείωσε ότι «όλα είναι δυνατά, ακόμη και σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, όταν συνεργάζεται κανείς με σοβαρότητα και στοχοπροσήλωση», ενώ «κανείς δεν θα πρέπει να πάει στις διαπραγματεύσεις με "κόκκινες γραμμές"».

Στις 8 Οκτώβρη έχει οριστεί η συνάντηση της CDU της Αγκελα Μέρκελ με το «αδελφό» κόμμα της Βαυαρίας, CSU, ώστε να διαμορφώσουν κοινές θέσεις προτού ξεκινήσουν οι διερευνητικές συναντήσεις και οι διαπραγματεύσεις με Πράσινους και FDP. Επίσης, στις 15 Οκτώβρη θα γίνουν εκλογές για το τοπικό κοινοβούλιο στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας.

Στο μεταξύ, η εισαγγελία της Δρέσδης άσκησε κατηγορίες κατά της πρώην προέδρου της AfD, Φράουκε Πέτρι, με την υποψία της ψευδορκίας. Η Φρ. Πέτρι, που ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος και ενδέχεται να σχηματίσει νέα πολιτική κίνηση, κατηγορείται ότι έδωσε αντιφατικά στοιχεία στην Επιτροπή Εκλογών της Σαξονίας (τοπικές εκλογές 2014), σχετικά με δάνεια που είχαν πάρει υποψήφιοι του κόμματος για τη χρηματοδότηση του προεκλογικού αγώνα.

Κυβέρνηση ζητούν και τα συνδικάτα...

Σχηματισμό κυβέρνησης το ταχύτερο δυνατό ζητά ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός στη Γερμανία. Σε συνέντευξη στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων (DGB), Ράινερ Χόφμαν, τονίζει ότι «η Γερμανία δεν αντέχει τη στασιμότητα. Οφείλουν να γίνουν μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία, αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη».

Ο ίδιος αναφέρεται στο «κλίμα ανασφάλειας στη Γερμανία», που οδήγησε στην ενίσχυση του ευρωσκεπτικιστικού - αντιμεταναστευτικού «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD). Οι ευθύνες για την αντεργατική λαίλαπα των τελευταίων δεκαετιών από όλες τις κυβερνήσεις βαραίνουν και τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, που με τον «κοινωνικό εταιρισμό» έβαλε «πλάτη» για την ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας. Κατά τ' άλλα ο Χόφμαν σημειώνει: «Ολο και περισσότεροι στη Γερμανία ανησυχούν για τον αυξανόμενο αριθμό ελαστικών εργασιακών σχέσεων και τις συνεχείς μειώσεις στις νέες συντάξεις. Επίσης σήμερα μόλις το 50% των εργαζομένων απολαμβάνει την ασφάλεια μιας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Και εδώ περιμένουμε αλλαγές από τη νέα κυβέρνηση».

Ζητούν από την κυβέρνηση που θα σχηματιστεί ορισμένα ψίχουλα με ...αφορμή την άνοδο της AfD! «Ελπίζω η Α. Μέρκελ να διαθέτει τη διορατικότητα και να αναγνωρίσει ότι έχουμε να κάνουμε με θεμελιώδη ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης. Για το λόγο αυτό χρειαζόμαστε μια αλλαγή πορείας και με τη νέα κυβέρνηση Συντηρητικών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων», πρόσθεσε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ