Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
BREXIT
Αναβάλλεται ο επόμενος γύρος διαπραγμάτευσης

Ενώ εντείνονται οι κόντρες στο εσωτερικό της βρετανικής κυβέρνησης και της αστικής τάξης...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Οι διεργασίες και οι κόντρες ανάμεσα σε διαφορετικά τμήματα της αστικής τάξης και των μονοπωλίων στη Βρετανία, ενόψει της διαδικασίας αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ (Brexit), φαίνεται πως ασκούν ακόμη πιο έντονες πιέσεις στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, που ενδεχομένως να την αναγκάσουν σε αλλαγή της διαπραγματευτικής της τακτικής, ίσως και σε καθυστέρηση των παζαριών με την ΕΕ. Ηδη, από το βράδυ της Τρίτης, Βρετανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν τους ομολόγους τους στην ΕΕ ότι αναβάλλεται, πιθανώς για τις 25 του μηνός, ο αρχικά προγραμματισμένος (τέταρτος κατά σειρά) γύρος διαπραγματεύσεων που είχε οριστεί για τις 18 Σεπτέμβρη, δίχως να ανακοινωθεί επισήμως η αιτία.

Πληροφορίες βρετανικών ΜΜΕ αναφέρουν πως η πρωθυπουργός σχεδιάζει «σημαντική δημόσια εμφάνιση» μέσα στις επόμενες μέρες, κατά την οποία θα ενημερώσει για το «νέο»(;) στίγμα της στρατηγικής της στα παζάρια με την ΕΕ. Την επικείμενη παρέμβαση της Τ. Μέι είχε προαναγγείλει νωρίτερα και ο επικεφαλής διαπραγματευτών του Ευρωκοινοβουλίου για το Brexit, ευρωβουλευτής Γκι Φερχόφσταντ, που δήλωσε ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός ετοιμάζει μία «σημαντική παρέμβαση» που μπορεί να οδηγήσει σε μετάθεση των συζητήσεων.

Συνεργασία σε ασφάλεια - άμυνα θέλει το Λονδίνο

Νωρίτερα, Βρετανοί αξιωματούχοι δημοσιοποίησαν έγγραφο προτείνοντας στους διαπραγματευτές της ΕΕ να συμφωνήσουν σε θέσεις για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, επιδιώκοντας «στενή» συνεργασία σε κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις μετά από το Brexit για θέματα «παγκόσμιας ασφάλειας».

Η βρετανική θέση για τη συνεργασία στον τομέα της αστυνόμευσης και της πάταξης του κοινού εγκλήματος θα αναπτύσσεται σε ξεχωριστό έγγραφο, το οποίο θα αποκαλύπτει και το πώς βλέπει το Λονδίνο το μέλλον της σχέσης της Σκότλαντ Γιαρντ με τη Europol.

Ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, δήλωσε μάλιστα ότι μία στενή διμερής συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας θα είναι προς το «αμοιβαίο συμφέρον Βρετανίας και ΕΕ», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, υποστήριξε ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η «αμείωτη δέσμευση» της Βρετανίας στην ευρωπαϊκή ασφάλεια μετά από το Brexit.

Επιπλέον, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής των Λόρδων επανέλαβε την πρότασή του να υπάρξει μία μεταβατική περίοδος για το Brexit, στη διάρκεια της οποίας θα διατηρηθεί η υπάρχουσα σχέση Βρετανίας - ΕΕ. Αντιτάχθηκε έτσι σε θέσεις άλλων υπουργών που συνηγορούν υπέρ της κατάργησης του δικαιώματος της ελεύθερης μετακίνησης των Ευρωπαίων πολιτών. Πρότεινε ακόμη κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου η Βρετανία να μπορεί να υπογράφει νέες διμερείς εμπορικές συμφωνίες χωρίς να τις εφαρμόζει άμεσα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ