Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σταθερό προβάδισμα της Μέρκελ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Δέκα μέρες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές (24 Σεπτέμβρη) στη Γερμανία παγιώνεται το προβάδισμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) υπό την Αγκελα Μέρκελ με 37%, έναντι των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του Μάρτιν Σουλτς με 23%, όπως δείχνει δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για το περιοδικό «Stern». Ολα παραμένουν ανοιχτά ωστόσο στη μάχη για την τρίτη θέση, την οποία στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση καταλαμβάνει το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Η Αριστερά» με 10% και ακολουθεί το ευρωσκεπτικιστικό - αντιμεταναστευτικό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) με 9%. Οι Πράσινοι και το φιλελεύθερο «Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα» (FDP) βρίσκονται στο 8%.

Στις εκλογές ειδικοί αναμένουν αύξηση της προσέλευσης στις κάλπες ακόμη και στο 80%, έναντι 71,5% το 2013. Σύμφωνα με τους ίδιους, το κόμμα που πιθανόν θα καρπωθεί το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής είναι το AfD. Ετσι, καθόλου τυχαία, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα ένταση της επίθεσης προς το κόμμα αυτό, με πιο χαρακτηριστικές τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του σοσιαλδημοκράτη υπουργού Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, για τον κίνδυνο «για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο να μπουν στη γερμανική Βουλή κανονικοί ναζί».

Στο μεταξύ, ο Μ. Σουλτς ζήτησε με επιστολή του προς την Αγκ. Μέρκελ ένα δεύτερο ντιμπέιτ καθώς, όπως ισχυρίζεται, στο πρώτο δεν συζητήθηκαν αρκετά θέματα που απασχολούν τους Γερμανούς. Η απάντηση της καγκελαρίας ήταν αρνητική.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Υπηρεσία Μεταναστών και Προσφύγων της Γερμανίας έδωσε στοιχεία στη δημοσιότητα σχετικά με τις αιτήσεις ασύλου από Τούρκους υπηκόους. Σύμφωνα με αυτά, από τις 8.547 αιτήσεις έχουν απορριφθεί το τρέχον έτος οι 5.040, με «την κάθε περίπτωση να εξετάζεται ξεχωριστά», αναφέρει η Υπηρεσία. Επιπλέον, Τούρκοι που ζουν εδώ και καιρό στη Γερμανία πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα. Στις 31 Αυγούστου το Κεντρικό Μητρώο Αλλοδαπών ανάρτησε λίστα 6.784 Τούρκων πολιτών που απαιτείται να φύγουν από τη Γερμανία. Αυτή η εξέλιξη αναμένεται να προκαλέσει ακόμα περισσότερα προβλήματα στις ήδη τεταμένες γερμανο-τουρκικές σχέσεις. Η Τουρκία έχει κατηγορήσει τη Γερμανία, ειδικά μετά το περσινό πραξικόπημα, ότι καλύπτει πραξικοπηματίες και «τρομοκράτες» Κούρδους και άλλους. Η Γερμανία προβάλλει τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ είναι χαρακτηριστική και η αποχώρηση Γερμανών στρατιωτών από τη ΝΑΤΟική βάση στο Ιντσιρλίκ.

  • Την ποινή της ισόβιας κάθειρξης πρότεινε προχτές Γερμανός εισαγγελέας για την Μπεάτε Τσέπε, μοναδική επιζήσασα μιας ομάδας νεοναζί (ΝSU) που κατηγορούνταν για τη δολοφονία 10 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους μεταναστών, από το 2000 έως το 2007. Η NSU σκότωσε οκτώ Τούρκους, έναν Ελληνα και μία Γερμανίδα αστυνομικό, ενώ δύο βασικά μέλη της και φίλοι της Τσέπε αυτοκτόνησαν το 2011, λίγο πριν πέσουν στα χέρια της αστυνομίας. Η Τσέπε έπαιξε σημαντικό παρασκηνιακό ρόλο σε 10 φόνους, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, και είναι «ποινικά πλήρως υπεύθυνη για τη συμπεριφορά της». Αναμένεται η ετυμηγορία των δικαστών.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ