Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μεγάλες καταστροφές από την πυρκαγιά στην Αχαΐα

Δύσκολες ώρες πέρασαν οι κάτοικοι των χωριών Αρλα, Τζάιλο, Πετροχώρι και Ελαιοχώρι στην Αχαΐα, καθώς το βράδυ της Δευτέρας οι φλόγες από τη μεγάλη πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει νωρίτερα, έφτασαν έξω από τις αυλές των σπιτιών τους. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, έχουν καταστραφεί ελιές, αμπέλια, σταφίδες, μελίσσια, αγροικίες, ποιμνιοστάσια, ενώ σε μερικές περιπτώσεις και ζώα. Κάηκαν δε 2.000 στρέμματα δάσους. Χτες το πρωί, οι άνεμοι άλλαζαν κατευθύνσεις δυσκολεύοντας το έργο της κατάσβεσης, προκαλώντας αναζωπυρώσεις. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε να κηρυχτεί η περιοχή ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Χρ. Νικολάου. Από τις 6.00 το πρωί προχτές έως τις 6.00 το πρωί χτες εκδηλώθηκαν 75 αγροτοδασικές πυρκαγιές.Η φωτιά που καίει από το απόγευμα της Δευτέρας αγροτοδασική έκταση στη Δυτική Αχαΐα ήταν χτες το πρωί σε εξέλιξη. Στο σημείο επιχειρούσαν 86 πυροσβέστες με 43 οχήματα, δύο πεζοπόρα τμήματα, τρία αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνέδραμαν υδροφόρες και μηχανήματα της Περιφέρειας και των δήμων. Το πύρινο μέτωπο απείλησε το χωριό Αρλα, αναγκάζοντας πολλούς κατοίκους να το εγκαταλείψουν, κινούμενο προς τα Ζησιμαίικα. Λίγο μετά τις 9 προχτές το βράδυ, ηλικιωμένοι κάτοικοι της Αρλας και παιδιά μεταφέρθηκαν στα Ζησιμαίικα με λεωφορείο, ενώ ένα άτομο με αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο. Η αλλαγή της φοράς του ανέμου έσωσε τα πρώτα σπίτια της Αρλας από τη φωτιά. Οσοι από τους κατοίκους παρέμειναν στο χωριό, συγκεντρώθηκαν στον κεντρικό δρόμο, ενώ ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής έδιναν μάχη για να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τις κατοικίες. Στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι που γιγάντωναν τις φλόγες. Ανάλογη κατάσταση επικράτησε στο Ελαιοχώρι και στο Πετροχώρι. Ηλικιωμένοι και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία και μεταφέρθηκαν σε γειτονικές περιοχές. Η φωτιά εκδηλώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας σε αγροτοδασική έκταση κοντά στο Σαντομέρι. Οι φλόγες απείλησαν τις κοινότητες Αρλα, Ελαιοχώρι, Πετροχώρι και Πλανητερέικα, καθώς και το γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας Μαρίτσης. Στην περιοχή βρίσκονταν αστυνομικές δυνάμεις που είχαν αποκλείσει τους δρόμους, ώστε να μην προκαλούνται προβλήματα στην κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων, αλλά και των υδροφόρων. Το μεσημέρι η φωτιά είχε οριοθετηθεί περιμετρικά, με πολλές εστίες να καίνε.

Σε εξέλιξη ήταν χτες το πρωί και η φωτιά στον Βουτσαρά Μεγαλόπολης, χωρίς να απειλεί κατοικημένες περιοχές. Στις προσπάθειες κατάσβεσης συμμετείχαν 50 πυροσβέστες με 25 οχήματα, 14 άτομα πεζοπόρο τμήμα, τέσσερα αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο. Πυρκαγιά έκαιγε και σε δασική έκταση στο Κακαλέτρι Μεσσηνίας. Επιχειρούσαν 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα και τέσσερα αεροσκάφη.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν προχτές και χτες στην περιοχή Κοκκινιά του δήμου Τροιζηνίας - Μεθάνων στο νομό Αργολίδας, στην περιοχή Σκουροχώρι Ηλείας, στην περιοχή Σκουτετσιάδα Αγρινίου, στην περιοχή Αρετή στην Ανδραβίδα Ηλείας και στην Ανδραβίδα Ηλείας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ