Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΒΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στη Σαμοθράκη

Τις τελευταίες μέρες εντείνεται η ανησυχία στους κατοίκους της Σαμοθράκης για την περιβαλλοντική υποβάθμιση που θα προκύψει αν τελικά υλοποιηθούν τα σχέδια εγκατάστασης αιολικού πάρκου με 36 ανεμογεννήτριες στο νησί από την εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας «VOLTERRA».

Ο δήμος Σαμοθράκης, που υπολογίζει ότι θα εισπράττει 1 εκατ. ευρώ το χρόνο, μιλά για «πολλά ενδεχόμενα οφέλη για την τοπική οικονομία» και οργανώνει ενημερωτικές συναντήσεις με εκπροσώπους της εταιρείας, για να επικοινωνήσει τα «ενδεχόμενα οφέλη» στους κατοίκους.

Την αντίθεσή της στην εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στη Σαμοθράκη δηλώνει η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ και καλεί τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα της περιοχής να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στα επιχειρηματικά σχέδια και την ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας.

Με ανακοίνωσή της σημειώνει: «Η εταιρεία, με τυράκι στη φάκα της "ανάπτυξης" το 1 εκατ. ευρώ που υπόσχεται στον δήμο, θέλει να εγκαταστήσει 36 ανεμογεννήτριες επιδοτούμενη από το χαράτσι της ΑΠΕ που πληρώνει ο λαός μαζί και οι κάτοικοι της Σαμοθράκης!

Με την ανάπτυξη αιολικών πάρκων από τους μονοπωλιακούς ομίλους, το συγκριτικό πλεονέκτημα που αντικειμενικά έχει η περιοχή για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας δεν αξιοποιείται στο πλαίσιο μιας ισόρροπης ανάπτυξης για την ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών του λαού και την εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους του κλάδου. Αντίθετα, γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης για την κερδοφορία, στο πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς Ενέργειας, με αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον, αλλά και για τις εργασιακές συνθήκες στον κλάδο και ευρύτερα.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τηρώντας κατά γράμμα τη στρατηγική της ΕΕ για την Ενέργεια, τη λεγόμενη δηλαδή "απελευθέρωση της αγοράς της Ενέργειας", επιδιώκει την ανάδειξη της χώρας σε ενεργειακό κόμβο. Ο στόχος αυτός εντάσσεται στη συνολικότερη επιδίωξη της ελληνικής αστικής τάξης για "γεωστρατηγική αναβάθμιση" του ρόλου της στην περιοχή.

Απ' αυτούς τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου και των κομμάτων του, τίποτα καλό δεν έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα. Το επιβεβαιώνουν, άλλωστε, οι ορατές συνέπειες της πολιτικής που υπηρετεί πιστά η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, η οποία φορτώνει με βάρη και θυσίες δίχως τέλος το λαό, στο όνομα της ανάκαμψης της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Για παράδειγμα, το ρεύμα έχει μετατραπεί σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα για τις λαϊκές οικογένειες, με συνέπεια ένα μεγάλο τμήμα τους να αδυνατεί να ζεστάνει επαρκώς το σπίτι του. Την ίδια ώρα που αντίστοιχες επενδύσεις επιδοτούνται από το ΕΣΠΑ, 350.000 νοικοκυριά είναι χωρίς ρεύμα!

Οι συνθήκες δουλειάς χειροτερεύουν για τους εργαζόμενους στον κλάδο της Ενέργειας, με εντατικοποίηση, μείωση μισθών, ελαστικές σχέσεις εργασίας και ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Δεν υπάρχει καμία πρόληψη για να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων.

Ταυτόχρονα, ο στόχος της "γεωστρατηγικής αναβάθμισης" εμπλέκει το λαό σε επικίνδυνες εξελίξεις, καθώς προϋποθέτει εμβάθυνση της συμμετοχής της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, για τον έλεγχο των πηγών και δρόμων μεταφοράς της Ενέργειας, που είναι βαμμένοι με το αίμα των λαών.

Μόνο η εργατική εξουσία, με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και πανεθνικό κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό, μπορεί να αξιοποιήσει αυτές τις παραγωγικές δυνατότητες και να τις θέσει σε λειτουργία, με σκοπό την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Με αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί να αξιοποιηθεί το έμπειρο και πολυάριθμο εργατικό δυναμικό και στον κλάδο της Ενέργειας, να εξαλειφθεί η ανεργία».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org