Τρίτη 29 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΤΥΠΟ - ΧΑΡΤΙ
Προετοιμάζουν κλαδική απεργία - απάντηση στις εξελίξεις

Από την πρόσφατη απεργία στα πρακτορεία Τύπου
Από την πρόσφατη απεργία στα πρακτορεία Τύπου
Να δώσουν απεργιακή απάντηση στην επίθεση στις θέσεις εργασίας και στα δικαιώματά τους καλούν τους εργαζόμενους σωματεία στον κλάδο του Τύπου - Χάρτου. Συγκεκριμένα, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων Μισθωτών Γραφικών Τεχνών, Τύπου - Χάρτου - ΜΜΕ και Συναφών Επαγγελμάτων, μαζί με την Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου και την Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών συντονίζουν τα βήματα και τη δράση τους, σχεδιάζουν και υλοποιούν πρωτοβουλίες οργάνωσης του αγώνα στους χώρους δουλειάς.

«Προετοιμαζόμαστε για να δώσουμε σε κυβέρνηση και εργοδότες την απάντηση που τους αξίζει. Να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους που δοκιμάζονται με αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς. Να βάλουμε εμπόδια στην εντατικοποίηση της εργασίας και την περαιτέρω καταπάτηση των μισθολογικών μας κατακτήσεων», αναφέρει στο κάλεσμά της η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, και προσθέτει: «Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε ένα άλμα στην ενότητα των εργαζομένων, να συμμετάσχουν ακόμα και όσοι δεν είχαν απεργήσει ποτέ τους. Γιατί όταν έρχεται καταιγίδα, κανένας δεν πρόκειται να μείνει άβρεχτος όσο και αν θέλει να το πιστέψει».

Το Σωματείο των Λιθογράφων συνοψίζει στην ανακοίνωσή του μια σειρά πλευρών της επίθεσης που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου. «Οι ανταγωνισμοί της αστικής τάξης σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο συνοδεύονται και από την ανάγκη τους να ελέγξουν τα ΜΜΕ. Ετσι βλέπουμε εφοπλιστές, βιομήχανους και μεγαλοεργολάβους να αλλάζουν χέρια στις επιχειρήσεις του κλάδου, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στη ζωή των εργαζομένων», αναφέρει.

Παράλληλα, το σωματείο εξηγεί πως η αναδιάταξη στις μεγάλες επιχειρήσεις θα επηρεάσει τους εργαζόμενους σε όλα τα εργοστάσια. Ηδη η εντατικοποίηση έχει αυξηθεί σε μια σειρά από χώρους δουλειάς, οι μισθοί κατρακυλούν, η καθυστέρηση στην καταβολή της μισθοδοσίας γενικεύεται. «Δεν πρέπει να μείνουμε αμέτοχοι, με σταυρωμένα τα χέρια, είναι ώρα για αγωνιστική δράση», σημειώνει το σωματείο.

Ανακοίνωση - κάλεσμα εξέδωσε και η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου.

Γενικές Συνελεύσεις στα πρακτορεία

Στο μεταξύ, ξεκίνησαν χτες το βράδυ και συνεχίζονται σήμερα οι στάσεις εργασίας και οι συνελεύσεις των εργαζομένων στα πρακτορεία διανομής Τύπου «Αργος» και «Ευρώπη». Η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθήνας είχε προκηρύξει στάση εργασίας για τη βραδινή βάρδια, από τα μεσάνυχτα έως τις 2 π.μ., ενώ για την πρωινή βάρδια στάση εργασίας θα γίνει σήμερα, από τις 10 π.μ. έως τις 12 μ. (συνέλευση στις 11 π.μ. στις εγκαταστάσεις της «Ιριδας»). Στις συνελεύσεις οι εργαζόμενοι θα αποφασίσουν για τις επόμενες κινητοποιήσεις τους, υπερασπιζόμενοι όλες τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους απέναντι στα σχέδια της εργοδοσίας στην «Ευρώπη» να οδηγήσει την επιχείρηση σε πτώχευση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ