Τρίτη 29 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΝΑΤΟΪΚΗ ΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΟΥΔΑ
Συζητήσεις για παραπέρα «αξιοποίηση» στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

«Στο τραπέζι» βρίσκονται η επέκταση της συμφωνίας χρήσης και η αναβάθμιση των υποδομών

Αμερικανικό αντιτορπιλικό στη βάση της Σούδας
Αμερικανικό αντιτορπιλικό στη βάση της Σούδας
Συνεχίζονται οι διαρροές στον Τύπο για τα σχέδια αναβάθμισης της αμερικανικής βάσης της Σούδας, στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ και των διμερών επαφών που βρίσκονται σε εξέλιξη, περιλαμβάνοντας το σύνολο των μακροπρόθεσμων αμερικανικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή.

Δημοσιεύματα που επικαλούνται στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές, αναφέρουν ότι «κυβερνητικοί κύκλοι των Αθηνών διαβλέπουν μια μεγάλη ευκαιρία για σύσφιγξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ». Οτι «η δραστηριότητα του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, είναι αξιοθαύμαστη, ιδιαίτερα σε τομείς πολύ κρίσιμους, όπως η Ενέργεια και η αμυντική συνεργασία» και ότι υπάρχει «ανάπτυξη ενός πολύ στενού διαύλου επικοινωνίας με το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας».

Σημειώνεται, επίσης, με έμφαση ότι οι Αμερικανοί αναγνωρίζουν τη στρατηγική σημασία της βάσης για την προβολή της ισχύος τους στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Πρόκειται, άλλωστε, για τη μοναδική βάση στη Μεσόγειο που μπορεί να φιλοξενήσει αεροπλανοφόρο και στην οποία ένα τέτοιο σκάφος μπορεί να σβήσει τον αντιδραστήρα με τον οποίο λειτουργεί, να ανεφοδιαστεί, να προχωρήσει σε συντήρηση και επισκευές.

Στα δημοσιεύματα επαναλαμβάνεται ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν τη χρονική επέκταση της συμφωνίας χρήσης της βάσης από ένα σε πέντε έως και δέκα χρόνια, κάτι που τυπικά απαιτεί κοινοβουλευτική έγκριση. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στον αμερικανικό στρατηγικό σχεδιασμό, η Σούδα «κούμπωνε» επί δεκαετίες με τη βάση του Ιντσιρλίκ στη Νοτιοανατολική Τουρκία. Ωστόσο, καθώς οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις τελευταία δοκιμάζονται, λέγεται πως στο παρασκήνιο διατυπώνονται ιδέες για μετακίνηση αμερικανικών δυνάμεων που εδρεύουν σήμερα στο Ιντσιρλίκ, κάτι για το οποίο η Αθήνα εμφανίζεται κάτι παραπάνω από θετική.

Για το τι μπορεί να μεταφερθεί στη Σούδα, ακούγονται πολλά. Π.χ. πεζοναύτες και ιπτάμενα μέσα που εδράζονται σήμερα στο Ιντσιρλίκ. Σε ό,τι αφορά τη μεταφορά των πυρηνικών κεφαλών που βρίσκονται στην τουρκική βάση, φαίνεται πως οι Αμερικανοί προσανατολίζονται σε άλλες περιοχές, όπως π.χ. η Ιορδανία, ή ακόμη και σε κάποιον μελλοντικό κουρδικό θύλακα σε Συρία ή Ιράκ.

Επίσης, φαίνεται να έχει γίνει πρόταση από ελληνικής πλευράς, για στάθμευση στη Σούδα των δύο εκ των τεσσάρων υπερσύγχρονων αμερικανικών αντιτορπιλικών τύπου «Arleigh Burke» που σήμερα σταθμεύουν στη Ρότα της Ισπανίας, έδρα του αμερικανικού 6ου Στόλου.

Η, δε, ελληνική πλευρά φέρεται να παζαρεύει για «ανταλλάγματα», όπως η αναβάθμιση των υπαρχουσών υποδομών στη Σούδα, με αμερικανικά κονδύλια, τόσο για τη βελτίωση της προβλήτας Κ14 (για τα αεροπλανοφόρα), όσο και άλλων προβλητών που θα επέτρεπαν τη μόνιμη στάθμευση ελληνικών πολεμικών πλοίων (πυραυλάκατοι) στην Κρήτη αντί για το Ναύσταθμο Σαλαμίνας, προκειμένου να γίνει ταχύτερη η ανάπτυξη ναυτικών μονάδων στον άξονα από Μάλτα έως Διώρυγα του Σουέζ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ