Ενώ το Καράκας διεκδικεί στενότερη συνεργασία με άλλα κέντρα, όπως η Ρωσία και η Κίνα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΡΑΚΑΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--
Νέες κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας ανακοίνωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, καθώς ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός κλιμακώνει την επιθετικότητά του, στο πλαίσιο ευρύτερων ανταγωνισμών στη Λατινική Αμερική και όχι μόνο. Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την περασμένη βδομάδα, μεταξύ άλλων απαγορεύουν την αγορά ομολόγων του βενεζουελάνικου κράτους (σ.σ. πάνω από το 50% των βενεζουελάνικων ομολόγων «διαχειρίζονται» σήμερα αμερικανικά κεφάλαια) και της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, στόχος των νέων μέτρων είναι «να στερηθεί η δικτατορία του Μαδούρο μια βασική πηγή χρηματοδότησης».
Στο μεταξύ, ενδεικτικές είναι και δηλώσεις του συμβούλου του Προέδρου Τραμπ σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας, στρατηγού Χ. Ρ. Μακμάστερ, ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει «πάντα μια μεγάλη γκάμα επιλογών (σ.σ. απέναντι στο Καράκας). Κάθε απόφαση θα ληφθεί σε συνεργασία με τους εταίρους μας στην περιοχή και δεν προβλέπεται καμία στρατιωτική δράση στο εγγύς μέλλον». Παρέμβαση έκανε και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, καλώντας «εκείνους που ανήκουν στο καθεστώς, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις, να πάρουν αποστάσεις από τη βία και τη δικτατορία», υποστηρίζοντας ότι οι αμερικανικές κυρώσεις δεν έχουν ως στόχο την «αλλαγή της ηγεσίας» στη Βενεζουέλα.
Τα νέα μέτρα αναμένεται να μεγαλώσουν την πίεση στη βενεζουελάνικη αγορά, στο ευρύτερο πλαίσιο των δυσκολιών που αυτή αντιμετωπίζει εξαιτίας καταρχήν της όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης. Η διαρκής μείωση των εσόδων από τις εξαγωγές πετρελαίου αλλά και η ενίσχυση μονοπωλιακών ανταγωνισμών, που είναι αντικειμενική όσο τα μέσα παραγωγής παραμένουν στην ιδιοκτησία του κεφαλαίου, περιπλέκουν τις δοκιμασίες για το λαό της χώρας.
Αλλωστε, μια σειρά μέτρα άμβλυνσης της φτώχειας και βελτίωσης της ζωής εργατικών - λαϊκών στρωμάτων που πάρθηκαν τα προηγούμενα χρόνια - όταν πρωτοαναδείχτηκε στην εξουσία ο Ούγκο Τσάβες - αποδείχτηκαν ανεπαρκή και αβέβαια, αφού δεν προχώρησαν οι ριζικές αλλαγές που απαιτούνταν, καταρχήν στο επίπεδο της οικονομίας. Στην ίδια πορεία κινείται και το κυβερνητικό πρόγραμμα σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης της σημερινής κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο, η οποία άλλωστε προκρίνει τη στενότερη συνεργασία με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.
Από τη μεριά της βενεζουελάνικης κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο ξεκίνησε σειρά συναντήσεων με κυβερνητικά επιτελεία, προετοιμάζοντας «απαντήσεις» απέναντι στις κυρώσεις των ΗΠΑ, ενώ ο ίδιος μίλησε για «νέα περίοδο στην οικονομική, χρηματοπιστωτική, ανθρωπιστική απελευθέρωση της Βενεζουέλας από τις ΗΠΑ», προσθέτοντας ότι «η Βενεζουέλα έχει σίγουρη αγορά (για να προωθήσει) όλο το πετρέλαιο που (σήμερα) πουλάει στις ΗΠΑ».
Επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, το Σαββατοκύριακο ξεκίνησαν στο Καράκας προπαρασκευαστικές συναντήσεις για την «Παγκόσμια Συνάντηση Αλληλεγγύης προς υπεράσπιση της ειρήνης και της δημοκρατίας στην Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας, που θα γίνει στις 16 και 17 του Σεπτέμβρη». Στην πρώτη τέτοια συνάντηση «πήραν μέρος εκπρόσωποι «κοινωνικών κινημάτων, αναλυτές, γερουσιαστές και ακαδημαϊκοί από Μεξικό, Χιλή, Γαλλία, Βολιβία, Βραζιλία, Ουρουγουάη, ΗΠΑ, Ελ Σαλβαδόρ, Ιταλία, Ρωσία, Κούβα, Περού, Βενεζουέλα και Αργεντινή».
Ο ίδιος ο Βενεζουελάνος ΥΠΕΞ, Χόρχε Αρεάσα, είχε στη Νέα Υόρκη σειρά επαφών με πρέσβεις χωρών όπως η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν, αλλά και τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ζητώντας την καταδίκη των αμερικανικών κυρώσεων. «Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να παρεμβαίνουν στα εσωτερικά ζητήματα του έθνους μας και δεν μπορούν να προκαλούν μια ανθρωπιστική κρίση στη Βενεζουέλα» δήλωσε μεταξύ άλλων, ενώ απαντώντας σε ερώτημα για το αν η χώρα του θα προσεγγίσει τη Ρωσία και την Κίνα για να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις από τις νέες οικονομικές κυρώσεις, απάντησε καταφατικά.
Να σημειωθεί, άλλωστε, ότι ΜΜΕ όπως και η «Telesur» κατέγραψαν πως τις προηγούμενες μέρες ο Πρόεδρος Μαδούρο είχε συνάντηση με στελέχη του ρωσικού κολοσσού «Rosneft», όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκε πώς προχωρούν σχέδια των εταιρειών «Petromonagas» και «Petrovictoria», όπου ρωσικά κεφάλαια έχουν σημαντική συμμετοχή.