Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Νέες προκλήσεις των ΗΠΑ στον ΟΗΕ

Από μεγάλη συγκέντρωση στήριξης της κυβέρνησης στην πόλη Ακαρίγουα στην επαρχία Πορτουγκέσα
Από μεγάλη συγκέντρωση στήριξης της κυβέρνησης στην πόλη Ακαρίγουα στην επαρχία Πορτουγκέσα
Η αντιπαράθεση για τη Βενεζουέλα μεταφέρθηκε την Τρίτη το βράδυ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου για άλλη μια φορά οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πρόβαλαν την υπόθεση της «ανθρωπιστικής βοήθειας» που δήθεν νοιάζονται να φτάσει στους φτωχούς πολίτες της χώρας. Οι ΗΠΑ ζήτησαν να διεξαχθεί σήμερα ψηφοφορία επί ενός σχεδίου ψηφίσματος που καλεί στη διοργάνωση «ελεύθερων, δίκαιων και αξιόπιστων» προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα, όπως επίσης και στην «ελεύθερη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε αυτήν τη χώρα», σύμφωνα με διπλωμάτες. Οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοί τους και η μαριονέτα τους, ο αυτοανακηρυγμένος πρόεδρος Χουάν Γκουαϊδό, προωθούν και κλιμακώνουν μέτρα και κυρώσεις που συμβάλλουν στον στραγγαλισμό του λαού. Το προσχηματικό και η υποκρισία της όλης υπόθεσης δεν μπορούν να κρύψουν ότι ο στόχος είναι να ανατρέψουν τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, να βάλουν στο χέρι τον πλούτο της χώρας (πετρέλαιο και άλλα ορυκτά) και να χτυπήσουν τα συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων της Ρωσίας, της Κίνας και άλλων που κατάκτησαν σημαντικές θέσεις τα προηγούμενα χρόνια.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα, που παρενέβη στη συνεδρίαση στον ΟΗΕ, κατήγγειλε την επιθετική πολιτική κατά της χώρας του, τις κυρώσεις των ΗΠΑ, τον οικονομικό αποκλεισμό της και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Βενεζουέλας. Σημείωσε ότι «αυτά τα χρήματα ανήκουν στον λαό της Βενεζουέλας (...) Τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται δύσκολα. Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οφείλει να υψώσει τη φωνή του εναντίον αυτού του αποκλεισμού», δήλωσε.

«Η ανθρωπιστική κρίση χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για μια στρατιωτική επέμβαση», τόνισε και ταυτόχρονα τάχθηκε υπέρ του διαλόγου. Μάλιστα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση του Ν. Μαδούρο είναι «έτοιμη για διάλογο (...) ακόμη και με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Επίσης, σε συνάντηση του Βενεζουελάνου ΥΠΕΞ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, στην Ελβετία, εκπρόσωποι του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού αρνήθηκαν ότι συμμετείχαν στην επιχείρηση «ανθρωπιστική βοήθεια» και κατήγγειλαν πως η αντιπολίτευση χρησιμοποίησε χωρίς εξουσιοδότηση τα εμβλήματα του οργανισμού.

Επίσης, ο πρέσβης της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια κατήγγειλε το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Βενεζουέλας, όπως και την προετοιμασία στρατιωτικής επίθεσης από τις ΗΠΑ. Ο Κινέζος πρέσβης επίσης ζήτησε να αφεθεί η Βενεζουέλα να λύσει τα εσωτερικά της προβλήματα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος - μαριονέτα παραμένει στο εξωτερικό, στην Κολομβία (έχει δηλώσει ότι σύντομα θα επιστρέψει στη Βενεζουέλα), και σήμερα θα επισκεφτεί τη Βραζιλία και τον εκεί αντιδραστικό Πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρο, νοσταλγό της χούντας, που πρόσφατα εκθείασε και άλλο έναν δικτάτορα, τον Α. Στρόσνερ της Παραγουάης, που εξουσίαζε 35 χρόνια. Η σημερινή αστική κυβέρνηση της Παραγουάης είναι επίσης κατά της βενεζουελάνικης κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ