Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
«Εκστρατεία» Χέιλι για «επιθεωρήσεις» σε ιρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις

ΒΙΕΝΝΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Πιέσεις στις άλλες χώρες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), ώστε να πραγματοποιηθούν επιθεωρήσεις ειδικών αξιωματούχων του ΟΗΕ σε ιρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, άσκησε χτες στη Βιέννη η Αμερικανίδα πρέσβειρα, Νίκι Χέιλι.

Η Χέιλι απαίτησε να πληροφορηθεί εάν ο ΟΗΕ σκοπεύει να στείλει «ερευνητική αποστολή» σε ιρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ώστε να βεβαιωθεί εάν η Τεχεράνη συμμορφώνεται με τη συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά ή όχι. Υπαινίχθηκε ότι το Ιράν μπορεί να παρακάμπτει ή να παραβιάζει πλευρές της συμφωνίας, ισχυριζόμενη πως «και στο παρελθόν» το Ιράν έδειξε «μυστική δράση σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, σε πανεπιστήμια, τέτοια πράγματα». Κατά τ' άλλα, η Χέιλι ισχυρίστηκε ότι δεν σκοπεύει να ζητήσει από την ΙΑΕΑ να δράσει τώρα, απλώς «να θέσει ερωτήσεις», όπως: «Εξετάζετε τα πάντα; Εξετάζετε τα μέρη εκείνα όπου έχει υπάρξει στο παρελθόν κρυφή δράση; Εχετε την ικανότητα να αποκτήσετε πρόσβαση σ' αυτές τις τοποθεσίες; `Η καθυστερείτε; Μήπως αποκλείεστε από αυτά τα πράγματα;».

Μπροστά στη βασική αποστολή της Χέιλι, που είναι η επαναδιαπραγμάτευση της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (εναντίον της οποίας έχει εκφραστεί επανειλημμένα ο Πρόεδρος Τραμπ), αντέδρασε έντονα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ. Ο Ζαρίφ τόνισε ότι οι προσπάθειες της Χέιλι είναι «κακόπιστες» και ράπισμα «στο πρόσωπο της συμφωνίας» που περιορίζει την παραγωγή πυρηνικών υλικών από το Ιράν με αντάλλαγμα την άρση των περισσότερων διεθνών (και αμερικανικών...) κυρώσεων. Κατηγόρησε ακόμη τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να σπείρουν «αμφιβολίες» μεταξύ των συμβαλλόμενων χωρών της συμφωνίας και ιδιωτικών εταιρειών και να την υποβαθμίσουν βάλλοντας «τη μελλοντική βιωσιμότητά της».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ