Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το 80% των απορριμμάτων στα Λιόσια

Ετσι αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής

Στη Δυτική Αττική θα θάβεται το 80% των απορριμμάτων που παράγονται στο Λεκανοπέδιο και το υπόλοιπο 20% στην Ανατολική Αττική. Αυτό προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, που εγκρίθηκε χτες από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, με μόνη αρνητική ψήφο αυτή του νομάρχη Ανατολικής Αττικής, Δ. Φράγκου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό αυτό, στη Δυτική Αττική προβλέπεται να κατασκευαστούν: Δύο ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ), αποτελούμενες από ένα Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) και από ένα Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης. Επίσης, ένα Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), ενώ προβλέπονται έργα αποκατάστασης του Λατομείου Μουσαμά που θα δέχεται υπολείμματα από τα εργοστάσια μηχανικής ανακύκλωσης.

Στην Ανατολική Αττική προβλέπεται να κατασκευαστούν: Δύο ΧΥΤΑ. Δύο ΚΔΑΥ και μέχρι τρεις μικρές μονάδες κομποστοποίησης. Θυμίζουμε ότι ο προηγούμενος σχεδιασμός προέβλεπε συνολικά τρεις ΟΕΔΑ, μία στη δυτική Αττική, μία στην Ανατολική, και μια στη Νοτιανατολική Αττική. Σχεδιασμός που δεν εφαρμόστηκε, καθώς «προσέκρουε» στις αντιδράσεις τοπικών παραγόντων, αλλά και στην απροθυμία της κυβέρνησης να αναλάβει το πολιτικό κόστος και να χωροθετήσει τους χώρους όπου θα λειτουργούσαν οι νέες ΟΕΔΑ.

Η χτεσινή εξέλιξη σημαίνει επανέναρξη της διαδικασίας χωροθέτησης και επιλογής των χώρων που θα υποδεχτούν τις νέες εγκαταστάσεις (εκτός βέβαια από αυτές στο Δήμο των Ανω Λιοσίων, ο οποίος και πάλι θα λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος από τα αντισταθμιστικά οφέλη που προβλέπονται).

Σημαντικό πάντως είναι ότι με βάση τη χτεσινή απόφαση τού Περιφερειακού Συμβουλίου, απαγορεύεται η καύση του RDF (δηλαδή χαρτιού και πλαστικού).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ