Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Αναγκαία η εκπαίδευση της οικογένειας

Επισημάνσεις σε ημερίδα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων

Πρόγραμμα πρόληψης του ΚΕΘΕΑ στο 132ο Δημοτικό Σχολείο
Πρόγραμμα πρόληψης του ΚΕΘΕΑ στο 132ο Δημοτικό Σχολείο
Ο κρίσιμος ρόλος της οικογένειας στην προστασία των νέων από τα ναρκωτικά και η ανάγκη για την εκπαίδευσή της μέσα από οργανωμένα προγράμματα πρόληψης, που αποτελούν αποτελεσματική ασπίδα στο πρόβλημα που συνεχώς διογκώνεται, αναδείχτηκαν κατά τη διάρκεια της χτεσινής ημερίδας που πραγματοποίησε το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) με θέμα: «Οικογένεια, εφηβεία και τοξικοεξάρτηση».

«Ο ρόλος των γονέων τόσο στη χρήση τοξικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένου και του αλκοόλ, όσο και στην πρόληψη και στην απεξάρτηση είναι καθοριστικός», τόνισε ανοίγοντας την ημερίδα ο Χ. Πουλόπουλος, διευθυντής του ΚΕΘΕΑ. Οπως επισήμανε, έρευνες έχουν δείξει ότι η χρήση ψυχοτρόπων ουσιών (νικοτίνη, αλκοόλ, ηρεμιστικές ουσίες κ.ά.) από τους γονείς, συνδέεται με τη χρήση τοξικών ουσιών από τα παιδιά, ενώ και άλλοι παράγοντες όπως η έλλειψη επικοινωνίας, συναισθηματικών δεσμών, ορίων, ανεπίλυτων συγκρούσεων και αντιθέσεων μέσα στην οικογένεια «συνεισφέρουν» προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλωστε, όπως έδειξε έρευνα του ΚΕΘΕΑ για τα κοινωνικοδημογραφικά χαρακτηριστικά των εξαρτημένων ατόμων, εφτά στους δέκα χρήστες που ζητούν βοήθεια από τα Συμβουλευτικά Κέντρα του ζουν με την οικογένειά τους.

«Οι γονείς θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αποτελούν μια συνιστώσα του προβλήματος των ναρκωτικών. Είμαστε μια κοινωνία που κάνει χρήση και κατάχρηση ναρκωτικών, με εκατομμύρια αλκοολικών, καπνιστών και ακόμα περισσότερων που χρησιμοποιούν διεγερτικά ή ηρεμιστικά. Παρ' όλα αυτά οι γονείς συζητούν το πρόβλημα των ναρκωτικών με τα παιδιά τους, μόνο όταν είναι πια πολύ αργά και στηρίζονται σε ανακριβείς πληροφορίες», υπογράμμισε.

«Η εκπαίδευση της ίδιας της οικογένειας αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση στην εφαρμογή των προγραμμάτων πρόληψης», τόνισε στη συνέχεια και επισήμανε ότι και στο επίπεδο της θεραπευτικής παρέμβασης η ψυχολογική στήριξη των οικογενειών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρήσης ή κατάχρησης ψυχοτρόπων είναι ιδιαίτερα σημαντική.

«Σε οποιαδήποτε δυσλειτουργική οικογένεια, ο κίνδυνος υιοθέτησης μιας αρνητικής συμπεριφοράς από τα παιδιά είναι αυξημένος», σημείωσε.

Απ' την πλευρά της, η Α. Χάιδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, επισήμανε ότι η τιμωρία και ο εγκλεισμός των χρηστών δεν έχει φέρει θετικά αποτελέσματα ως προς την εμπορία και χρήση των ναρκωτικών, αντίθετα κυρίως ο εγκλεισμός οδηγεί σε αύξηση της εξάρτησης.

«Οι τρόποι αποτελεσματικής παρέμβασης πρέπει να αναζητηθούν και πέρα από το ποινικό πλαίσιο», επισήμανε και τόνισε ότι η έμφαση πρέπει να δοθεί στη διαπαιδαγώγηση των νέων, στην ορθή πληροφόρηση, στη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου σε παρεμβάσεις στην κοινωνία, το σχολείο, την εργασία.

Στη χτεσινή ημερίδα μίλησαν, επίσης, ο Ι. Τσιαντής, καθηγητής της Παιδοψυχιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Ντ. Ντάιτς καθηγητής Κλινικής Ψυχιατρικής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας και ο Γ. Καλαρρύτης υπεύθυνος των δικτύων «Στροφή» και «Πλεύση» του ΚΕΘΕΑ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ