Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Deutschland uber alles*

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται τις τελευταίες μέρες στη μεγάλη υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων. Η ελληνική κυβέρνηση, που μέχρι τώρα αρκούνταν σε ρόλο θεατή και περίμενε πώς θα εξελιχθεί το θέμα στα δικαστήρια, τώρα βγήκε από το παρασκήνιο στο προσκήνιο, και μάλιστα σε ρόλο υπερασπιστή του γερμανικού δημοσίου και σε βάρος των συγγενών των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας! Ευθύς μετά τις δηλώσεις και την προειδοποίηση του Προέδρου της Γερμανικής Δημοκρατίας, Γιοχάνες Ράου, πως τυχόν κατασχέσεις γερμανικών ακινήτων επί ελληνικού εδάφους θα δημιουργήσουν προβλήματα στις ελληνογερμανικές σχέσεις, ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης επαναλάμβανε, ακριβώς, τη δήλωση του Προέδρου της Γερμανίας, λέγοντας ότι από τους πλειστηριασμούς θα διασαλευτούν οι καλές σχέσεις μας με τη Γερμανία. Ακολούθησε η δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης, Μ. Σταθόπουλου, και μάλιστα σε γερμανική εφημερίδα («Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ»). Ο υπουργός Δικαιοσύνης, ύστερα από σχετική συνεννόηση σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, καθησύχασε τη Γερμανία ότι δε θα εγκρίνει τον πλειστηριασμό των γερμανικών ακινήτων, εφόσον το Εφετείο Αθήνας κρίνει πως για τις κατασχέσεις χρειάζεται η άδειά του.

Οι θέσεις αυτές των Κ. Σημίτη και Μ. Σταθόπουλου αποτελούν ακραίο δείγμα υποτέλειας και πρόκληση για τον ελληνικό λαό και τα θύματα του Διστόμου και των άλλων μαρτυρικών πόλεων και χωριών, που βίωσαν τη φρίκη της ναζιστικής θηριωδίας. Είναι ενάντια στα συμφέροντα της χώρας μας και δηλώνουν αποδοχή του δόγματος του Χίτλερ «Ντόιτσλαντ ούμπερ άλες» («Η Γερμανία είναι πάνω απ' όλα»). Πριν, όμως, η κυβέρνηση δημοσιοποιήσει τις προθέσεις της και ταχθεί ανοιχτά στο πλευρό της Γερμανίας, είχε ακραιφνή σύμμαχο τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Ο Στ. Ματθίας με «νύχια και με δόντια» προσπαθεί να ανατρέψει την ιστορική απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που δικαιώνει τους συγγενείς των θυμάτων του μαρτυρικού Διστόμου και επιδικάζει στη Γερμανία να πληρώσει πάνω από 15 δισ. δραχμές, ως ηθική και υλική αποζημίωση για τις φρικαλεότητες που διέπραξαν οι Γερμανοί στο Δίστομο την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Τις μεθοδεύσεις του Στ. Ματθία έγκυροι νομικοί της χώρας, όπως οι Γ. Α. Μαγκάκης, Ε. Μαχαίρας και Ι. Σταμούλης, χαρακτήρισαν δικαστικό πραξικόπημα, υπενθυμίζοντας, ταυτόχρονα, πως παρατάθηκε η θητεία του Στ. Ματθία ως προέδρου του Αρείου Πάγου...

Οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις στο δικαστικό επίπεδο, και κυρίως η υπόκλιση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στις εντολές της γερμανικής κυβέρνησης για θάψιμο των δίκαιων της χώρας μας, δικαιολογημένα προκαλούν οργή στα θύματα του ναζισμού και, γενικότερα, στον ελληνικό λαό. Βεβαίως, η πολιτική της υποτέλειας απέναντι στ' αφεντικά της ΕΕ, και ειδικότερα στη Γερμανία, δεν πρόκειται να εμποδίσει τα θύματα να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι να δικαιωθούν, για την ηθική και υλική αποζημίωσή τους. Και όχι μόνον, αλλά απαιτούν από την κυβέρνηση να διεκδικήσει από τη Γερμανία και το κατοχικό δάνειο και την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών που λεηλάτησαν οι Γερμανοί την περίοδο της Κατοχής.

* Πάνω απ' όλα η Γερμανία


Γιώργος ΓΕΩΡΓΟΥΒΙΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ